Varkenshouderij

Nieuws 1237 x bekeken

Nadruk op Brits vlees drijft varkensprijs op

Londen – De Britse varkensprijzen liggen de afgelopen weken op een recordniveau. Dat is grotendeels te danken aan de sterke vraag naar Brits varkensvlees door de sterkere nadruk die de supermarkten liggen op vlees uit eigen land.

Dat stelt het varkensschap BPEX in een maandoverzicht. De DAPP-notering van BPEX, die al sinds mei sterk stijgt, bereikte in de derde week van juli een nieuw record van 168,81 pence, ofwel bijna €1,95 per kilo. Dat is rond de 10 procent hoger dan een jaar geleden. De Britse varkensprijs ligt daarmee volgens het schap beduidend hoger dan het gemiddelde in de EU. Bovendien was het gemiddeld karkasgewicht met 78,82 kilo ook ongeveer een kilo hoger dan vorig jaar zomer. BPEX denkt echter dat dit laatste wat zal afzwakken door het hete weer van de afgelopen weken.

Britse supermarkten zeggen, onder druk van de National Pig Association, steeds meer toe dat ze alle vlees uit eigen land halen. Dat gebeurt mede door de nasleep van het paardenvleesschandaal maar ook om de Britse boeren zoveel mogelijk te steunen. Omdat het aanbod redelijk beperkt blijft, met slechts één procent meer slachtingen dan een jaar geleden, drijft dat de prijzen op.

Om vraag en aanbod in evenwicht te brengen, wordt vooral meer varkensvlees ingevoerd uit ons land. Op dit moment ligt die Nederlandse import volgens BPEX rond de 30 procent hoger dan een jaar geleden. Ook Duitsland kan de Britten meer varkensvlees leveren. Daarentegen zakt de invoer uit Denemarken verder in door een dalend aanbod in dat land. Hoewel er daarbij meer goedkoper diepvriesvlees wordt ingevoerd, lag de gemiddelde prijs van ingevoerd varkensvlees in juni met 2.410 euro per ton toch 8 procent hoger op jaarbasis.

Of registreer je om te kunnen reageren.