Varkenshouderij

Nieuws 913 x bekeken 2 reacties

'Fokken op hittestressresistentie niet nodig'

Wageningen - Het is niet nodig voor varkensfokkerijorganisaties om te fokken op verbeterde hittestress-resistentie. Het meenemen van gegevens van de zeugen in het huidige fokkerijprogramma is voldoende.

Dit concludeert Saskia Bloemhof van Wageningen UR in haar proefschrift 'Sneeuwschoenen en sandalen? Genetische aspecten van hittestress-gevoeligheid en reproductie van zeugen.'

Zeugen moeten in de toekomst een groter aanpassingsvermogen hebben, omdat verwacht wordt dat de temperatuur wereldwijd stijgt en dat de varkensvleesproductie verschuift naar warmere klimaten. Tevens neemt de grootte van bedrijven toe en de arbeid per zeug af, wat vraagt om een makkelijker te managen zeug. Voor de lange termijn is het belangrijk om een fokdoel te beschrijven, dat mede gebaseerd is op de omgeving waar de dieren moeten presteren. Bloemhof concludeert uit haar onderzoek dat zeugenlijnen die goed presteren in een heet klimaat ook het beste zullen zijn in een gematigd klimaat.

Jolanda Mijs

Laatste reacties

  • fokker1986

    was daar een onderzoek voor nodig dan !! ga liever zinvolle dingen onderzoeken hier heeft niemand iets aan

  • boerepower

    pff voor die paar warme weekjes hier???

Of registreer je om te kunnen reageren.