Varkenshouderij

Nieuws 3471 x bekeken 16 reacties

'Duitse varkensprijs zal niet noemenswaardig stijgen'

Berlijn - De Duitse varkensprijs zal de komende weken niet noemenswaardig stijgen. De vakanties en het warme weer zetten de afzetmarkt voor varkensvlees onder druk. Dat zegt Manfred Nüssel, president van de Duitse boerenorganisatie Deutschen Raiffeisenverbandes, op de Duitse site agrarheute.com.

De Duitse varkensprijs steeg de afgelopen vijf weken met 15 cent naar €1,83 per kilo geslacht gewicht. Nüssel verwacht dat de stijging de komende weken niet noemenswaardig zal zijn, ondanks een krap aanbod van vleesvarkens en lage slachtgewichten. De aanvoer van vleesvarkens zakte tussen half mei en begin juli van ruim 1 miljoen stuks naar 920.000 stuks per week. Inmiddels ligt dat aantal weer boven 950.000 stuks. Het gemiddelde Duitse slachtgewicht van vleesvarkens bereikte in week 29 (15 tot en met 20 juli) een dieptepunt met 92,3 kilo en ligt inmiddels weer op 95,0 kilo. "Voor Duitse varkensvleessector wordt 2013 een moeilijk jaar. De positieve ontwikkeling in de afgelopen jaren zet vermoedelijk niet door", voorspelt Nüssel.

Duitse slachterijen verwerkten de eerste helft van dit jaar met bijna 29,2 miljoen stuks 1,2 procent meer vleesvarkens dan in dezelfde periode van 2012. Inmiddels is die stijgende trend voorbij. "In de tweede helft van dit jaar zullen Duitse slachterijen de gevolgen van de verplichting van groepshuisvesting voor zeugen van begin dit jaar merken. De stijging van de productiviteit van Duitse zeugen zal de daling van het aantal dieren niet volledig compenseren", verwacht Nüssel.

Aangezien de Nederlandse varkensprijzen gekoppeld zijn aan de Duitse noteringen, kunnen Nederlandse varkenshouders de komende weken ook geen noemenswaardige prijsverhoging verwachten, Nederlandse slachterijen ondervinden ook problemen met de afzet van varkensvlees. Dat levert deze week niet of nauwelijks meer geld op dan vorige week, ondanks het einde van de vakanties in Zuid-Nederland en het minder warme weer. Met erg warm weer eten consumenten minder vlees. Alleen mooi weer met niet al te hoge temperaturen stimuleert het aansteken van de barbecue.

Door de stijging van de varkensprijzen met 3 cent per kilo en de gelijkblijvende opbrengst van varkensvlees, leveren Nederlandse slachterijen deze week 3 cent per kilo aan marge in. Ook de verhogingen van hun varkensprijzen in de afgelopen weken hebben zij nog niet gecompenseerd met hogere verkoopprijzen van varkensvlees.

Laatste reacties

 • zeugenstal

  de toekomst zal t leren he ,,

 • info95

  Die goede man zegt eigenlijk:
  Het aanbod wordt nog krapper en daardoor zal de prijs niet stijgen.
  haha.
  Zijn nieuwe Mercedes zal wel de zelfde kleur hebben als het shirt van Jan-Klaas Huntelaar

 • info95

  Klaas-Jan

 • Jan Arthur

  Ik wil ook zo een glazen bol, waardoor ik ook enkele maanden op voorhand voorspellingen kan doen! Hallo!!!
  Een kaartlegster heeft nochtans iets anders gezegd.

 • w v gemert

  Als ik nu in mijn glazen bol kijk als oud NVV voorzitter en zeg de prijs gaat gestaag omhoog omdat het aanbod kleiner wordt , de vleesverwerkende industrie weer gaat opstarten en het weer blijft goed, gaat de boerderij dit positieve verhaal dan ook publiceren?????????

 • Jan Arthur

  Dat is zo zeker als de dag na de nacht komt!

 • massy

  Even piet paulisma bellen want die is nogal van het barbecue en dat hij er elke dag een 10 voor geeft. dan komt het met de varkens prijzen best goed de komen de weken al is het niet al te warm of te koud.

 • Jan Arthur

  We hebben toch geen glazen bol of de weerman nodig om ons gezond boerenverstand te gebruiken zeker. Voorspellingen van deze aard hebben 50 procent kans uit te komen, dus eigenlijk is dit koffiedik kijken.
  Ik denk dat de wet van vraag en aanbod nog altijd van toepassing is.
  Al het andere gelobby van een of andere belangengroep heeft helemaal geen waarde.

 • fjam

  derk is weer terug van vakantie en daar gaan we weer met prijs omlaag lullen.

 • BoB de Bakker

  Ik denk dat die Duitser gelijk heeft. Bij hogere prijzen moet het varkensvlees concureren met pluimveevlees en dat gaat het varken verliezen.

 • slutter

  Goed gezien scheids .

 • steenbok1

  Heb je in het verleden vaak in die glazen bol gekeken W. V. Gemert?

 • w v gemert

  steenbok, ik heb vaker in het glaasje gekeken maar de prijs voorspellen op middellange termijn daar ga ik mijn niet aan wagen waarschijnlijk klopt het toch niet. Een geruststelling ik hecht weinig of geen waarde aan al die voorspellers.

 • w v gemert

  Zie je wel geachte voorspeller teleporc plus 4

 • slutter

  Nou Tonnies nog.

 • mylle

  Derk, stop toch met zo'n nonsens te schrijven !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.