Varkenshouderij

Nieuws 1263 x bekeken

Verscherpte controles langs grenzen Wit-Rusland en Rusland

Warschau - De EU-landen die grenzen aan Rusland en Wit-Rusland hebben hun controles op het grensverkeer uit die landen geïntensiveerd. Dit om de insleep van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Litouwen laat zelfs mensen afkomstig uit Rusland of Wit-Rusland een reiniging en desinfectie ondergaan alvorens ze het land mogen binnengaan. Dat zegt landbouwraad Toine van Poppel van de Nederlandse ambassade in Warschau. Van Poppel heeft als werkgebied Polen, Wit-Rusland en de drie Baltische staten.

De Afrikaanse varkenspest is eind juni ook definitief vastgesteld in Wit-Rusland, nadat er al langere tijd geruchten gingen dat de ziekte daar ook was opgedoken. Volgens Van Poppel doen Polen en de Baltische staten, mede op aandringen van Brussel, er alles aan om de ziekte buiten de deur te houden. Er gelden importverboden voor levende dieren en ook vlees en vleesproducten zijn taboe. Vrachtwagens die vee hebben vervoerd komen leeg terug en worden aan de grens extra ontsmet.

Vanuit Brussel (permanent comité voedselveiligheid en diergezondheid) is er bij Polen en de Baltische staten op aangedrongen de grenscontroles te intensiveren. Brussel geeft hiervoor richtlijnen en er is extra mankracht en financiële steun beschikbaar als dat nodig is, zo vertelt Van Poppel.

Van Poppel zegt er geen zicht op te hebben of Wit-Rusland de bestrijding van de ziekte goed aanpakt. "Ik heb echter geen reden om te twijfelen." Hij zegt dat het niet verwonderlijk was dat de ziekte is overgeslagen naar Wit-Rusland. De grens tussen Wit-Rusland en Rusland is zeer lang en er liggen veel natuurgebieden. Je kunt niet voorkomen dat besmette wilde dieren de grens oversteken en zo het virus overbrengen.

De Europese Unie is er zeer beducht op om de ziekte buiten de deur te houden. Afrikaanse varkenspest is niet met vaccinatie te bestrijden en geldt als de ernstigste vorm van varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.