Varkenshouderij

Nieuws 3920 x bekeken 24 reacties

Saldi varkenshouderij vallen zwaar tegen

Wageningen - De financiële resultaten in de zeugenhouderij blijven sterk achter bij vorig jaar. Het cumulatief saldo van de eerste vijf maanden van dit jaar ligt 35 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Barometer Agrarische Sectoren van het LEI.

De daling van het saldo is te wijten aan de lagere opbrengsten van biggen en de verder gestegen voerprijs, in vergelijking met begin 2012. Het saldo voor een gemiddeld bedrijf kwam in mei ruim 13.000 euro lager uit dan vorig jaar mei. Het saldo is in deze maand 2.000 euro te laag voor het behalen van een positief inkomen. Vooral de tegenvallende biggenprijzen doen zeugenhouders dit jaar de das om. De noteringen kwamen in mei in een vrije val en ligt bijna 8 euro, 16 procent lager dan vorig jaar mei. Als verklaring voor de gezakte biggenprijs wijst het LEI naar de tegenvallende opbrengsten in de vleesvarkenhouderij en het wegvallen van de export naar Spanje. De uitvoer naar Spanje liep begin dit jaar wel goed.

De vleesvarkenhouderij staat er nog slechter voor dan de vermeerdering. Het saldo in de vleesvarkenhouderij is dit hele jaar al onvoldoende voor een positief inkomen, schrijft het LEI. Het cumulatief saldo van januari tot en met mei ligt fors onder dat van 2012. In mei is sprake van licht herstel van het saldo bij vleesvarkens ten opzichte van de voorafgaande maanden, maar het zit nog onder het niveau van vorig jaar. Het verschil met het langjarig gemiddelde is opgelopen tot 4.000 euro. Vergeleken met mei vorig jaar zijn de bigkosten gedaald, maar liggen de voerkosten 12 procent hoger.

Laatste reacties

 • Klomp

  Nou dat is pas nieuws, daar wisten wij ook nog niets van.

 • c.putten

  volgende week weer min 6,en de biggen?

 • massy

  dat je daar ook nog een half jaar met weet ik niet hoeveel mensen bezig moet zijn om dat berekend te krijgen poe poe.

 • niet

  Laat het lei eens iets nuttigs doen en niet kijken of we wat verdienen kunnen we zelf wel hoor!!

 • fjam

  zooo en ik had durven zweren dat ik stilaan rijk zat te worden.lol

 • boerkebrabant

  dat krijg je als je eindproduct af genomen word door enkele veel te machtige parasieten. met tonies in duitsland als belangrijke tussenpersoon, maar hoe dit op te lossen?

 • beertje

  We kunnen het heel simpel oplossen, er moeten gewoon wat minder varkens komen.

 • kenner

  Aldi , lidl , toniës , en zovele anderen 'buiten' de varkenshouders uit tot op het bot , maar ook hun werknemers hoor .......... wat doet overheid en consument ? niks , nada , gevolgen zijn gewoonweg niet te overzien , wacht maar af ........... ,(varkens) reporters van boerderij praten ook altijd in t'nadeel van de producent , hopelijk worden jullie hierop ook nog zwaar afgerekend !!

 • boerkebrabant

  beertje, ik denk niet dat er teveel zijn, bij ons gaan altijd alle opgegeven varkens vlot weg, en ik hoor ook geen verhalen van collega s dat er daar problemen zijn met de afzet. het probleem zit er denk ik in het feit dat de inkoop maffia precies weet wanneer het voer wat zakt, en daardoor de varkensprijs ook weer naar beneden kan, bij verhoging van het voer stelt iedereen je gerust dat de varkensmarkt daar na een jaar op reageert doordat er dan minder gaan komen. de inkoop parrasieten weten precies hoeveel vermogen er nog in de boeren zit en dat zuigen ze tot de laatste cent eruit, en het liefst laten ze ons nog met wat restschuld zitten. maar ja de concument moet goedkoop vlees hebben, zodat ie die dure benzine kan betalen en 2 keer per jaar op vakantie kan. dus van de regering hoeven we ook niks te verwachten, die vind dit allemaal wel prima!

 • varkenshouder1

  #9 / @Boerkebrabant, dat klopt helemaal. Er zijn niet teveel varkens maar het is inderdaad die inkoopmaffia die de consument op hun wenken bediend door hele hoge eisen te stellen aan de gehele kolom en daarna dit niet omzet in een kostprijs dekkende opbrengstprijs voor de boer. De overheid lacht zich inderdaad ziek met deze goedkope voedselvoorziening voor de burger !!!

 • drientje

  En nu boerkebrabant en varkenshouder1, wat nu te doen? Op zich een goede constatering maar wat nu te doen? Een oplossing zie ik in elk geval niet, we hebben met een moraal te maken van onze erfbetreders die beneden elke peil is.
  Van mij kan elke erfbetreder aan de schandpaal, een oplossing is dit overigens ook niet, maar je moet wat.

 • joannes

  Hou jezelf niet voor de gek door te denken dat de slachterijen en de handel de varkensprijzen laag houden! Ook zij werken met lage marges en grote volumes dus bij overaanbod zullen ze daar van profiteren. Varkenshouders hebben zelf met hun vraagonafhankelijke productie en productie uitbreiding zich kwetsbaar gemaakt voor dit soort praktijken. Het ergste is dat iedere keer weer die varkenshouders in het nieuw komen als ondernemers die vinden dat ze recht hebben op een betere prijs maar geen idee hebben van positieve marketing om hun product te verkopen. Door te vechten tegen negatieve reclame akties wordt dat negatieve nieuws allemaal nog versterkt. Grote bedrijven zijn blijkbaar veel beter instaat hun eigen product en product verkoop te managen. Daar moet je van leren in plaats van de schuld bij die ander te zoeken en zelf iedere keer weer met uitbreiding en schaalvergroting het negatieve nieuws én slechte prijzen uit te lokken.

 • beertje

  De varkens gaan vlot weg door de grote slachtcapaciteit, maar zodra er een tekort is in de supermarkten zal de prijs pas omhoog gaan.

 • kenner

  dat klopt beertje , joannes , geef eens enkele suggesties ivm je betere marketing v/d varkens ........ , het beroep 'varkenshouder' is ten dode opgeschreven , heb je het beleid van tönnies , aldi , Lidl , enz.. al eens van dichtbij kunnen volgen ?? Wees gerust dat die Multi nationals geen cadeau voor de consument zijn hoor .... , nog eftjes geduld , hun werknemers worden als citroenen uitgeperst en gevolgd , een bikkelharde meedogenloze strategie hanteren ze ....

 • joannes

  @kenner, die ¨bikkelharde meedogeloze strategie¨ zoals jij zo mooi afsluit is niet anders dan koele cijfers, planning en rekenen. Dezelfde methodieken die jij toepast, wanneer het goed is, om je efficiënties te behalen in je bedrijf. Het verschil is dat zij met allerlei (plannings)technieken de vraag inschatten om zo scherp als mogelijk in te kopen op volume en prijs. Zij proberen met zo min mogelijk geïnvesteerd kapitaal een hoge omzet te realiseren waarmee ze maximaal rendement scoren. Maximaal rendement voor de aandeelhouders of kapitaal verschaffers. En wat doet een varkensboer? Precies, die kijkt alléén naar zijn kostprijs. Samen met de accountant en de bank. Wanneer ze een paar centen kunnen scoren met techniek, arbeids efficiëntie en/of schaalgrootte wordt er geinvesteerd. Het gevolg is dat je de vraag: ¨is er voldoende vraag voor mijn product¨ openlaat, verdringt of op de grote hoop gooit! Je vertrouwt gewoon met je lagere kostprijs een plaats te verdienen in de markt. Nu daarmee is het een verdringingsmarkt geworden en voor elke uitbreiding moeten er even zoveel verdwijnen omdat de varkensvleesmarkt in de EU niet groeit en zelfs krimpt op sommige plaatsen. Zie Vervolg

 • joannes

  Vervolg #15 Erger nog, wanneer de conjuntuur tegenzit zal je ook nog eens prijsdalingen moeten incasseren. Nederland heeft samen met Denemarken een van de laagste kostprijzen en verdringt daarmee al varkensbedrijven in de rest van de EU. Denk aan de vermeerderaars met hun biggen export. De oplossing is elkaar niet meer de markt uit verdringen met extra aanbod maar voor de prijs ontwikkeling de vraag goed in de gaten te houden en zo mogelijk ook in te gaan schatten. In een andere reactie heb ik al eens gesuggereerd een soort weerbericht voor varkensaanbod te genereren. En daarmee als extra tool de slachtgewichten te gaan sturen want ergens in de keten moet je het directe aanbod in lijn met de vraag brengen, daar waar er nog een redelijk rendement voor de producent, de varkensboer overblijft. Nu stuwt men maar door, met onder de kostprijs, in sommige gevallen zware, varkens af te leveren om daarmee iedereen het laatste geld uit de zak te kloppen. En dat, tot; of de conjuntuur aantrekt, of er voldoende zijn gestopt waardoor aanbod weer in de vraaglijn komt zonder een prijs garantie overigens. Voor een gezonde toekomst zul je de vraag moeten gaan betrekken in je productie (plannen) en dat kan alléén wanneer je daar iets voor bedenkt!

 • hertha

  @c.putten, volgende week min 6 ct, is dit al bekend???

 • mwhjanssen5

  Als we allemaal op een lijn zaten als boeren dan konden we het sturen namelijk in heel europa alle bedrijven 10 % minder zeugen insemineren is 10% minder vleesvarkens ik denk trouwens dat we met 3% ook al een heel eind komen om de prijs omhoog te krijgen. Maar ja met zijn alle dat is een idealistische gedachten omdat er dan altijd zijn die denken zij 10 procent minder dan wij 10 % meer en zo zal het nooit veranderen.

 • ikkethuis

  het binnenhof zit vandaag te bbqen met varkensvlees. Ik begrijp niet dat jullie als varkensboeren dit niet oppakken en hier iets mee doen????????? Hier kon je goedkoop in de publiciteit komen, en het hele volk bereiken om de keerzijde van het vlees te laten zien.

 • kenner

  wel , ok , ik kan je volgen joannes , een soort weerbericht om aanbod te beperken , maar onze vakbonden zouden deze 'aanbodbeperking' moeten sturen , en dit gebeurt niet ! overheid in belgië gaf een 10 tal jaar terug de mogelijkheid ( na de bouwstop en nutiëntenbeperking) weer de mogelijkheid tot uitbreiding mits mestverwerking , dus wat wilt dat zeggen ? dat de overheid goedkoop voedsel ( vertrek boerderij) volledig in de hand gewerkt heefd , en dat het hun bedoeling was dat varkenshouders vandaag financieel sneuvelen ! denk dat het beleid in Nederland niet anders is

 • drientje

  Kenner, Joannes, de vakbond is ook niet in staat het aanbod te sturen, maar dit is wel waar het omgaat. Buiten de varkenshouders om is er niemand die baat heeft
  om het aanbod te sturen. Bovendien zijn de meerderheid van de varkenshouders
  financieel allang niet meer in staat om te minderen, laat staan te stoppen.
  Achter de schermen moeten zich grote drama's voltrekken. De moraal van onze
  erfbetreders stapt hier probleemloos overheen.

 • joannes

  Dat de vakbond dit niet oppakt heeft met belangen te maken! Tot op heden dacht men met alléén een lage kostprijs voldoende toekomst te borgen. De innovatie was vooral efficiëntie en schaalvergroting. Nu de conjunctuur tegenzit en de voerprijzen hoog blijven, blijkt dat zelfs een ¨modern¨ bedrijf niet meer voldoende bestand is in deze verdringingsmarkt. Vooral daarom moet nu ook een vakbond gaan nadenken, in het belang van zijn leden, hoe uit deze misere te komen. Dus de tijd is rijp om ook aan volumeplannig te gaan doen. Op vrijwillige basis met een soort ¨weersbericht¨ waarin doorgerekend is hoeveel varkens in een bepaalde week aangeboden zullen worden en hoeveel er voor een redelijke prijs verkocht zouden kunnen worden. Het verschil maakt duidelijk dat er verlies of winst gemaakt zal worden. En wie wil er nu verlies maken ? Dus zoiets zal een zuiverende werking gaan krijgen, zeker wanneer ook investerings plannen erbij betrokken gaan worden. Hier hebben bestaande maar ook toekomstige bedrijven belang bij. Om de eenvoudige reden dat je verwachtte opbrengstprijs eruitaf geleid kan gaan worden. Die paar kleine bedrijven in de periferie maken niet het verschil, maar die, waarvoor vergunningen worden aangevraagd en gecontroleerde exploitaties hebben lopen zijn de capaciteits drivers.

 • eric5555

  fjam dan maar een tuin huisje.

 • fjam

  @eric5555 zois op is op en weg is weg lol.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.