Varkenshouderij

Nieuws 2780 x bekeken 21 reacties

LTO en NVV opnieuw in gesprek met EZ over vierdagen-eis

Zwolle - NVV en LTO zullen binnen afzienbare tijd een gesprek hebben met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken over de omstreden vierdagen eis voor de zeugenhouderij.

De Nederlandse overheid heeft in de regelgeving voor groepshuisvesting van zeugen als enige Europese lidstaat de eis opgenomen dat de zeugen vier dagen na inseminatie in de groep moeten worden gehuisvest. De Europese regelgeving gaat uit van een introductiemoment in de groep, vier weken na inseminatie.

LTO en NVV ageren al sinds vorig jaar tegen deze eis, omdat in de praktijk blijkt dat veel varkenshouders problemen ondervinden. Tot nu toe wordt een introductie in de groep na vier weken gedoogd en wordt er niet handhavend opgetreden.

LTO en NVV willen dat de Nederlandse 'kop' op de Europese wetgeving eraf gaat en dat aan de markt wordt overgelaten of deze eis gaat gelden.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Eerst overleg tot het einde. Maar niet goedschiks dan maar kwaadschiks, maar wel vasthouden net als met ZvA .

 • massy

  NVV en LTO laat nu maar eens zien wat jullie samen kunnen het wordt nu welleens tijd om samen iets te bereiken.

 • anton1937

  De eis van 4 dagen heeft geen diervriendelijke onderbouwing en mist daarom zijn doelstelling. 25dagen is een een goede,gezonde en diervriendelijke norm. Boeren verstand moet de norm. Zijn,niet het gejank van D66, Marianne Thieme etc?

 • Snel

  Sinds de introductie al veel gelten en zeugen afgevoerd met beenwerkproblemen.Na `t dekken zijn ze nog te lang onrustig.

 • Mtstermors1

  Snel dan moet je een andere zeug nemen. de eis gewoon handhaven. gaat heel goed bij ons. als je met grote groepen werkt zijn ze bij ons niet onrustig

 • Jonas Brabant

  De overheid gaat weer helemaal haar zin krijgen als er meer zijn zoals Mtstermors1 die nog roomser zijn dan de paus, volgens het aloude principe 'verdeel en heers'.

 • Mtstermors1

  je kunt rustig 800 zeugen houden en direct in de groep laten, je moet er alleen zelf mee om kunnen gaan. dat kan blijkbaar niet iedereen.
  Zelfde als boksen met uitloop moest ook verboden worden. de zeugen in boxen komen toch nooit los. alleen met controle.

 • varkenshouder1

  Wat zijn dat voor domme uitspraken Mtstermors1. Wat een gelul zeugen komen niet los. NVWA controleren onaangekondigd en de praktijk wijst anders uit volgens de controleurs. Die zeggen dat boeren de regels goed naleven na ze 28 dagen vast te hebben gehad. Je lult uit je nek met je uitspraken.

 • Mtstermors1

  Hoezo zie je op de meeste foto's in de vakbladen
  bulten strond achter de zeugen die in boxen zitten

 • w v gemert

  Wat een aantal nestbevuilers, leven en laten leven, maar iedereen moet wel mee kunnen ook de groep achter het peloton.
  Mtstermonster je kan niet oordelen op die belachelijke foto's uit de boerderij waar al eerder veel commentaar op is geweest, denk zelf even na voor je zoiets schrijft.

 • Mtstermors1

  Als juliie alles dan voor elkaar hebben waaro doen jullie dan zo moeilijk

 • Hogman1

  Misschien doen we wel zo moeilijk omdat we met 4 dagen een aanhoudingspercentage hadden van 85 % en met 4 weken 92 %.
  Misschien wel het verkeerde type zeug ,ik zou graag willen weten welke zeug ik dan moet hebben.

 • w v gemert

  Mtstermost1 Het slecht voor het varken die 4 dagen regeling, dat is Europees vastgesteld, de extra Nederlandse aanvulling is slecht voor dierwelzijn en diegene die dit ingevoerd hebben zouden moeten worden aangeklaagd. Willens en wetens slechter welzijn voor het dier.

 • Jonas Brabant

  Zoals Willy het zo mooi verwoordt: ook de groep achter het peloton moet wel mee kunnen, maar blijkbaar hebben mensen zoals mtstermors1 daar schijt aan. De menselijke maat en sportiviteit is ver te zoeken bij zulke lui. Na hun carrière als varkenshouder wacht hun een nog glansrijkere carrière als NVWA/AID-inspecteur! Wat een volkje......

 • porky 1

  te mors je bevuild je eigen nest

 • varkenshouder1

  Ik zou Ruurlo niet meer indurven.!!!

 • W Geverink

  Ach ik heb vaak de zeugen uit de box gehaald en in de groep gedaan vier dagen na het spenen. Deze zeugen werden in de groep geinsemineerd en ook daarna bij elkaar gelaten. Veel minder intense rangordegevechten omdat ze druk zijn met berig zijn. Groepshuisvesting met voerligboxen lijkt mij dat de zeugen die uit de box durven komen doorgaans de dominante zeugen zijn en de rest blijft lekker veilig in de box, of heb ik dat mis? Ik had de meeste zeugen een maand aan de band staan voor ze na de drachtigheids test in de groep gingen. Als ik de laatste los had gemaakt waren de eersten al weer terug van het groepshok en gingen dan weer demonstratief in hun box staan. Dan waren ze er vaak niet zo gemakkelijk meer uit te krijgen.

 • gerdakuijsten@xs4all.nl

  Belangrijk is dat we 1 Europa hebben dus gelijke regels. Waarom moet NL altijd weer iets anders hebben. Dit kan alleen slagen als we 1 geluid naar buiten brengen en niet zoals mtstermors1 onderling elkaar zwart maken.
  Als je zo een discussie moet gaan voeren...

 • drientje

  Er zijn nogal wat meer zaken dat wanneer we als varkenshouders meer eenheid
  zouden tonen, het voor de gehele sector er beter uit zou zien. Helaas is dit niet het geval. Het is ieder voor zich en God voor ons allen.

 • Snel

  te Mors ik heb topigs 50 zeugen

 • evanderpasch1

  te mors je snapt het niet; als de consument wil dat de zeug meteen los komt moet er meer betaald worden, voor alles wat verplicht is beur je nooit een meerprijs

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.