Varkenshouderij

Nieuws 1745 x bekeken 2 reacties

'Geen aanleiding voor verbod op berigheidsmiddel'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gaat het diergeneesmiddel PG 600, dat gebruikt wordt om zeugen berig te spuiten, niet verbieden.

Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Dijksma zegt dat het middel voldoet aan de Europese eisen voor werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit en het middel vormt geen risico voor de voedselveiligheid. “Er zijn geen gronden om op basis hiervan de markttoelating van dit diergeneesmiddel door te halen”, aldus Dijksma.

De staatssecretaris zegt dat het middel niet op grote schaal wordt gebruikt in de varkenshouderij. “Een zeugenhouder is gebaat bij zo groot mogelijke tomen en optimale vruchtbaarheid, dus bij een optimale berigheid. Het opwekken met PG 600 geeft een slechtere berigheid, dus een lagere vruchtbaarheid en kleinere tomen. Daarom is PG 600 voor een zeugenhouder geen eerste optie. Werken aan een optimale berigheid via verzorging en verbeterde bedrijfsmanagement is een betere route”, schrijft Dijksma. De jaarlijkse omzet van PG 600 bij producent MSD daalt jaarlijks. Dijksma zegt dat de productiewijze, met onder andere bloed van drachtige pony’s, voldoet aan de Nederlandse eisen.

Het gebruik van urine van zwangere vrouwen voor de diergeneesmiddelproductie, zoals in het Braziliaanse programma Moeders voor Moeders plaats vond, zou Dijksma niet toestaan, omdat ze vindt dat dit op vrijwillige basis en volledig transparant moet gebeuren. De deelnemende moeders in Brazilië wisten niet dat de ingezamelde urine werd gebruikt voor veterinaire doeleinden.

Laatste reacties

  • fransderondhoeven

    wat een tekst pg 600 diergeneesmiddel ?gaan ze bij de mensen energie drank ook onder de loep nemen

  • boerschefke

    pg 600 is geen diergeneesmiddel! wie schrijft er hier de teksten?

Of registreer je om te kunnen reageren.