Varkenshouderij

Nieuws 1071 x bekeken 1 reactie

Antibiotica worden zorgvuldiger toegepast

Utrecht – Varkensdierenartsen waren vorig jaar zorgvuldiger en terughoudender met het voorschrijven van antibiotica dan vier jaar geleden.

Dat blijkt uit het rapport Poortwachter 2012 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de periode van 1 augustus 2011 tot augustus 2012 is het voorschrijfgedrag van 67 varkensartsen bekeken. De 190 meest in het oog springende recepten zijn bestudeerd. Uit de analyse blijkt dat 32 procent preventief is ingezet, meestal als koppelbehandeling, 20 procent is ingezet zonder diagnose en  42 procent niet is ingezet volgens de registratiebeschikking, 15 procent van de behandelingen is niet geëvalueerd en 32 procent is ingezet als standaardbehandeling, bijna altijd preventief. Van de 190 geanalyseerde toepassingen blijken er 92 correct te zijn.

Ten opzichte van het rapport Poortwachter 2010 deden de dierenartsen het in 2012 op alle punten beter. Toen werden in de helft van de gevallen antibiotica preventief toegepast. Desondanks houden dierenartsen zich nog niet altijd aan de registratiebeschikking en wordt niet altijd voldaan aan de zorgvuldigheidseisen voor het voorschrijven van antibiotica. Er is dus beslist nog ruimte voor verbetering, concludeert de NVWA.

De NVWA stelt dat 12 van de 67 bij het onderzoek betrokken dierenartsen  niet handelden volgens de regels van het Veterinair Tuchtcollege en het Veterinair Beroepscollege. Het gaat daarbij steeds om preventieve koppelbehandelingen die standaard worden toegepast, voornamelijk bij zogende en gespeende biggen. Preventief antibioticagebruik is sinds 2011 in strijd met de gebruiksvoorschriften en daarom verboden.

Eén reactie

  • w v gemert

    De NVWA sluit de ogen voor de zorgplicht die iedere dierhouder wel heeft (wettelijk)

Of registreer je om te kunnen reageren.