Varkenshouderij

Nieuws 1649 x bekeken 7 reacties

NVV ook lid van 'Krulstaart'

Barneveld - De NVV is toegetreden tot de werkgroep Krulstaart. Dat meldt de vakbond in zijn ledenblad De Trog. De werkgroep bekijkt of er mogelijkheden zijn om de staart van varkens minder kort te couperen en is ontstaan op initiatief van LTO en de Dierenbescherming.

De NVV liet zich tot nog toe zeer kritisch uit over de intentie van de werkgroep om te komen tot een beperking van het staartcouperen. In de ogen van de vakbond zou beperken of stoppen met couperen in de praktijk haast onmogelijk zijn, en een bedreiging voor het welzijn van de varkens kunnen vormen. Ook zou de kans bestaan dat varkenshouders weer worden opgezadeld met extra eisen.

Volgens de vakbond zien echter ook de andere organisaties die deelnemen in de werkgroep, zoals de Dierenbescherming en het Ministerie van EZ in dat minder kort couperen of stoppen met couperen een uiterst zorgvuldige aanpak vereist.

Op 10 juni wordt een zogenoemde routemap, met daarin opgenomen een aantal stappen om te komen tot minder couperen, aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Dit gebeurt op het bedrijf van Dick van de Vegt. Van de Vegt staat bekend als een voorloper op het gebied van minder couperen. De routemap krijgt de naam 'Verklaring van Dalfsen'.

Laatste reacties

 • alco1

  Minder kort couperen? Ik vraag me af wat wat zeerder zal doen. Je vinger afsnijden bij het eerste kootje, of tweede kootje. Hoe korter de staart, des te minder nog zeerder staart bijten.

 • Miriamnu

  waarom worden de staarten eraf gesneden?
  wil iemand deze vraag beantwoorden aub

 • Biggemans

  zelfde idéé als tatoes en piercings, het is hip

 • sensia

  snij eens flink in de varkenshouderij. heel brabant stinkt door overal die megastallen.

 • alco1

  @Miriamnu. Staarten worden gecoupeerd om staart bijten te voorkomen. Heel veel is er al geexperimenteert om het staart bijten te voorkomen, echter nog zonder degelijk resultaat. De varkens zien in de staart van een ander een speen.
  @sensia. Waren de varkens daar allemaal maar in megastallen met luchtwassers, dan zou je haast niets ruiken.

 • jordi 1455

  @sensia de geur in Brabant is nog niets vergeleken met de geur wat je in Rotterdam ruikt of een hoop gemaaid bermgras wat de gemeente langs de weg kwakt en een week of twee laat liggen, jouw neusje is niets gewent.

 • w v gemert

  Sesia, misschien is je neus selectief?????

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.