Varkenshouderij

Nieuws 1336 x bekeken

Britse varkenshouders waarschuwen voor MKZ

Londen – De Britse National Pig Association waarschuwt dat het idee om voedingsafval te voeren aan varkens het risico op MKZ of varkenspest met zich mee brengt.

"Het is een goedbedoelde suggestie maar er zitten wel gevaren aan. We willen niet dat mensen de foute indruk krijgen dat het prima is om voedselafval aan varkens te voeren", aldus directeur dr. Zoe Davies van de bond van varkenshouders.

De suggestie om meer voedingsafval van bijvoorbeeld winkels, cateringbedrijven maar ook huishoudens te gebruiken als varkensvoer komt – onder het motto The Pig Idea - van een groep milieu-en dierenorganisaties zoals Friends of the Earth en Compassion in World Farming. Zij willen dat de Europese regelgeving zodanig veranderd wordt dat dit soort voedsel weer wordt toegestaan. In het kader van de actie zullen enkele varkens op een kinderboerderij in Londen ook op deze manier gevoerd worden. "Het voeren van voedingsresten aan varkens gebeurt al duizenden jaren. De traditie nieuw leven inblazen kan voorkomen dat bossen worden gekapt om veevoer te kunnen produceren", aldus Tristram Stuart van het campagneteam.

Het gebruik van resten van ‘menselijk’ voedsel – de zogenaamde swill - is verboden sinds de grote Britse MKZ-uitbraak van 2001 die naar alle waarschijnlijkheid is veroorzaakt door afval van maaltijden uit vliegtuigen. Bij die uitbraak werden 6 miljoen dieren geruimd terwijl het platteland voor tientallen miljoenen economische schade leed. Een latere uitbraak van varkenspest werd aan weggeworpen sandwiches toegeschreven.

De National Pig Association waarschuwt daarom "dat het recyclen van voedingsafval om het aan varkens te voeren onder strikt gecontroleerde omstandigheden moet gebeuren om uitbraken van ernstige dierziekten te voorkomen". De bond erkent wel dat op de juiste manier verwerkte en ook geteste voedingsproducten zoals brood of groenten aan de dieren voeren belangrijke milieuvoordelen kan opleveren. Davies: "Er is altijd het risico dat iemand zich niet aan die regels houdt, zoals we hebben gezien bij de MKZ-uitbraak van 2001. We waarderen dat de mensen achter The Pig Idea de beste bedoelingen hebben en ook alle wettelijke kanten van de zaak hebben uitgelegd maar we blijven bezorgd dat het promoten van het idee dat varkens voedselafval eten niet erg helpt."

Of registreer je om te kunnen reageren.