Varkenshouderij

Nieuws 3954 x bekeken 12 reacties

Beursprijs geslachte varkens hoger

Zoetermeer - Op de beurs gebeurt dan eindelijk waar de hele varkenssector al lang op heeft zitten wachten: de prijs van geslachte varkens gaat omhoog.

De prijsstijging bedraagt weliswaar maar 1 cent per kilo, maar het begin van de broodnodige opwaartse beweging is er. Het aanbod van vleesvarkens is komende week niet zo groot en zal de komende weken afnemen. Samen met een stijging van de temperatuur kan dat zorgen voor een verdere stijging van de varkensprijs.

Duitse slachterijen volgen de prijsverhoging van de beurs nog niet. Zij hielden hun noteringen vrijdag gelijk op €1,60 per kilo. Daardoor blijft de levende notering van de beurs voor komende week onveranderd op €1,25 per kilo.

Voor biggen noteert de beurs ook gelijk op €31,00 per stuk. Vleesvarkenshouders zijn nog terughoudend met het opleggen van biggen als gevolg van hun slechte financiële resultaten in de eerste 5 maanden van dit jaar. Als de varkensprijs de komende weken verder stijgt, zal hun vertrouwen weer toenemen.

Laatste reacties

 • fjam

  zullen we dat dan maar weer gelijk aan de fokkers betalen? of deze keer maar niet.wat denk je NVV.

 • fjam

  nou Derk dat vertrouwen dat kun je voorlopig wel schudden.

 • VOF-HEINEMANS1

  Fjam, het is ernstig met je gesteld om iedere keer op de fokker af te geven. Hij is niet verantwoordelijk voor de hoge voerprijzen en de veel te lage vleesprijzen.
  Voor de huidige prijzen kan de fokker zijn rekeningen op de lange termijn ook niet betalen, hij haalt de kostprijs ook niet!!
  Voor een gezonde sector zal de vleesprijs omhoog moeten.

 • kalkar

  Biggen zijn nog steeds te duur, met btw en toeslag erbij. Iedereen weet inmiddels dat de biggen kunstmatig hoog worden gehouden, zie de mail van Duteweerd. in de guldentijd was dat wel anders, toen zakte ze duidelijk mee. De industrie heeft belang bij veel biggen, want dat geeft handel en werk. Dus wordt de prijs er opgehouden. Het heeft niks meer met vraag en aanbod van doen, zoals vroeger.

 • wimpy

  toch maar op nord west kopen dan ?? die zakt lekker zeg

 • fjam

  tsja VOF-HEINEMANS1 de pijn zit ook behoorlijk diep zoals die biggenprijzen de laatste paar jaren tot stand zijn gekomen heeft niets te maken gehad met samen de pijn delen .en die k... nvv deed er lustig aan mee kweet tis geen excuus maar wel een verklaring.de club maar denken wij hebben geen nederlandse mesters nodig ,dus kom nu niet voor medeleven ga maar naar duitsland ,ja toch.ps. ben eigenlijk van nature een goed mens maar helaas wie wind zaait zal storm oogsten.

 • fjam

  @VOF-HEINEMANS1 en trouwens als er minder varkens moeten komen voor betere prijzen zullen er toch eerst fokkers op moeten krassen. ik produceer geen biggen dus...

 • joannes

  @fjam, je kan er zelfs van genieten, zo lijkt het! Maar met al je venijn mis je volgens mij de scherpe analyse van de hele ontwikkeling. De effecten van Groepshuisvesting, hogere voerkosten, Nederlandse (restrictie) regelingen en nu de economische teruggang hebben samen wéér een negatieve inpak. Negatief omdat vooral die economische terug gang zwaar doorpakt bij de consument. De Groepshuisvesting, met haar reducerende invloed, is mogelijk nog gelukkig in deze mix omdat er anders nog meer biggen waren. Dan blijkt maar weer dat de fokkers veel meer risico treffen dan de mesters. Mesters die met 4 maanden hun inkooprisico verschonen terwijl de fokkers er meer als het dubbele aan vast zitten voor ze hun beleid aan de marktprijzen kunnen aanpassen. En vwb jouw analyse; Nederlands restrictie beleid waardoor de lasten voor varkenshouders hoger liggen dan in concurrerende EU landen kan je niet toeschrijven aan fokkers die exporteren om te ontsnappen aan de overheids gesel.

 • MvK

  Toch jammer dat de NVV niet stijgt. Had ook een goed signaal afgegeven.

 • boertje brabant

  die mesters willen maar een ding goedkope biggen ga dan gewoon zelf biggen produceren ben je van de hele discussie af. Stelletje zuurpieten

 • fjam

  MvK je slaat de spijker op zijn kop ! @joannes..Tsja.

 • fjam

  @hjak9763 Dat is nou net de zelfde slappe zeever als om te zeggen ...nou als je het niet bevalt ga je toch iets anders doen! owowow,ken je net zien dat je er niets van snapt.boeren is geen vak maar een leven als hier die stallen op industrie terrein hadden gestaan had ik het al lang van de hand gedaan.maak je daar maar geen illusies over,maar zo werkt da nie.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.