Varkenshouderij

Nieuws 2277 x bekeken 3 reacties

Rechter fluit NVWA deels terug

Venhorst - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een dierenwelzijnszaak tegen varkensverzamelplaats Animo in Venhorst verloren.

De rechter heeft een besluit om het bedrijf een dwangsom op te leggen vernietigd, omdat de NVWA het bedrijf niet op de goede manier op de hoogte had gesteld. Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, die deze week openbaar is gemaakt.

Het bedrijf werd in 2009 gewaarschuwd nadat twee biggen die niet vervoerd hadden mogen worden op een slachthuis werden aangetroffen. Enkele maanden later constateerde de NVWA dat opnieuw sprake was van overtredingen, toen er zes biggen in slechte fysieke toestand werden aangetroffen bij het slachthuis die niet hadden mogen worden vervoerd. De NVWA liet het aan het slachthuis over om het verzamelcentrum te informeren. Daarmee maakte de NVWA een fout, vindt de rechter. De NVWA moet zelf zorgen dat bedrijven worden geïnformeerd, en moet dan niet aan anderen overlaten.

Toon Wassenberg, directeur van Animo, zegt blij te zijn dat hij in beroep is gegaan tegen de besluiten die het ministerie nam op basis van de NVWA-controles. Hij meent dat de controles bij de dienst 'individueel waren ingekleurd' en dat de organisatie nu verstandiger met dat soort situaties omgaat. "Volgens de rechter ben ik terecht gewaarschuwd, maar heb ik voor de rest de zaak gewonnen. Daar kan ik mee leven."

Laatste reacties

  • Biggemans

    Terchte beslissing voor Toon, hij heeft ze niet eerst aangevoerd.

  • koestal

    muggenzifterij

  • brabantse brave burger

    De boer levert slechte biggen. De boer weet wat ie meegeeft tijdens transport. Dan kan het toch nooit zo zijn dat een verzamelplaats, als tussenstation, daarvoor gestraft moet worden. Alleen al dat je daarvoor bij de rechter verantwoording moet afleggen, is te gek voor woorden. Toon, dien maar een flinke rekening in bij mevrouw Dijksma, secretaris van ECONOMISCHE zaken. Die snapt dat vast wel en zal ongetwijfeld de declaratie met 100% verhogen. Da's logisch!

Of registreer je om te kunnen reageren.