Varkenshouderij

Nieuws 734 x bekeken 5 reacties

LTO werkt nog aan productschapsvisie

Den Bosch - LTO hoopt binnen een maand helderheid te kunnen geven over hoe het verder moet na de opheffing van het Productschap Vee en Vlees. Dat zegt Maarten Rooijakkers, voorzitter van de LTO-vakgroep varkenshouderij.

"We zijn druk bezig met onze analyse. We beginnen met de verschillende taken in kaart te brengen en de wensen en eisen die we daaraan stellen. Daarna zoeken we daarbij naar het beste organisatiemodel", zegt Rooijakkers.

Hij reageert op de visie van de NVV. De varkenshoudersvakbond presenteerde onlangs het idee om te komen tot een Producentenorganisatie waarin NVV en LTO deel gaan nemen en die een regierol binnen de varkenshouderij moet gaan vervullen. Daarnaast zou er een zogenoemde IBO gevormd kunnen worden, een interbranche-organisatie waarin naast NVV en LTO ook de verschillende organisaties als de organisatie voor de vleessector COV en supermarktorganisatie CBL ook deelnemen.

Rooijakkers wil verder nog niet inhoudelijk op deze ideeën van de NVV in gaan. Wel geeft hij aan geen enkele optie op voorhand uit te sluiten.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Lift gewoon met de NVV mee, dat doet de LTO zo vaak. Als ze hun eigen weg gaan missen ze miljoenen Euro's (ZvA)

 • drientje

  Kennelijk zit het ZLTO-denken toch heel diep. Je zou toch denken dat het hele
  VION-gebeuren einde oefening is, en dat hij zich op pure belangenbehartiging
  van de primaire sector moet richten. Taken van het productschap over nemen
  biedt daarvoor een unieke kans.

 • info141

  Het is m.i. noodzaak dat er één orgaan komt dat namens de gehele primaire sector spreekt. Dan kun je ook zaken afdwingen. Dit kun je echter niet los zien van een goede communicatie binnen de bedrijfskolom. Het roer moet om, er dienen, met de primaire sector als basis (want die zorgen voor de goede kwaliteit/prijs van vleesvarkens), kwantiteits- en prijsafspraken te worden gemaakt. Anders betekent het het einde van zowel primaire sector als vleesindustrie. VION is hierbij juist erg belangrijk, juist nu. In deze crisissituatie kan VION aantonen dat ze voor haar varkenshouders opkomt. De slachterij, die dit als eerste regelt, zet de trend. De rest volgt.

 • w v gemert

  info 141 Wat u voorstelt is juist dat de huidige situatie in tact blijft, de macht bij de grootwinkelbedrijven waardoor de markt niet kan werken. Dit is inmiddels ook in Europa vastgesteld dat de markt niet werkt. De blokken producent-slachterij-vleesverwerker en grootwinkel keten moeten in een zelfde sterke positie zijn en dan pas kan de markt (marge verdeling ) zijn werk doen.
  In de huidige situatie blijven wij het kind van de rekening (zwakste positie), en dat kan toch niet jouw bedoeling zijn tenzij jij bij een van de overige huidige machtsblokken vertegenwoordigd.

 • Demeter Griend

  Landbouwschap, dienst landbouwvoorlichting etc allemaal weg. Hebben jullie er iets van gemerkt ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.