Varkenshouderij

Nieuws 3084 x bekeken 7 reacties

'Biggenopfok in Nederland levert niets op'

Fleringen - Opfok van speenbiggen onder Nederlandse omstandigheden levert financieel niets op. Die stelling poneerde Paul van der Meijden, directeur van Elite Varkens tijdens de jaarvergadering van varkens KI Twenthe.

Van der Meijden was door KI Twenthe uitgenodigd als gastspreker. Het samenwerkingsverband Elite Varkens vermarkt zo'n 350.000 biggen van in totaal 14.000 zeugen. Het leeuwendeel wordt als speenbig van zo'n 7,5 kilo afgezet in Duitsland.

Volgens van der Meijden gaat opfok onder Nederlandse omstandigheden vooral gepaard met extra kosten als varkensrechten, mestafzetkosten en financieringslasten. In Duitsland zijn de financieringslasten meestal minder zwaar, zijn er nauwelijks mestafvoerkosten en zijn er ook geen varkensrechten.

Productie en export van speenbigen kent echter ook de nodige haken en ogen. Het vergt een nauwkeurige planning van de transporten. De dieren moeten worden afgezet in een straal van 80 kilometer, wegens beperkingen aan de transportduur.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Houd dat dus in dat je speenbiggen hooguit een uur rijden Duitsland in kan afleveren. Wel een echt beperkende factor!

 • John*

  nulletje vergeten waarschijnlijk.. 800 kilometer. en als 25 kg big nog eens 800 kg.. dat betekent dat met de biggenopfok in duitsland. een straal van 1600 km voorzien kan worden van nederlandse biggen.

 • brabantsduitserke

  goed gezien john trouwens volgens mijn is het in de vleesvarkenshouderij in nederland ook armoei troef

 • el

  De zeugen moeten naar Dld,Probleem opgelost.

 • John*

  duitsland is geen zeugenland... zeugen hebben een gematigd klimaat nodig en geen landklimaat om optimaal de presteren. of big of varken er door de hitte of kou iets lang iets langer nodig heeft om geleverd of geslacht te kunnen worden is een ander verhaal dan een zeug die niet drachtig wil worden, minder biggen en minder vitale biggen werpt na een periode van hitte!

 • brabantsduitserke

  john grote kletskoek mijn zeugen doen het prima in duitsland trouwens duitsland is heel groot en het klimaat is het zelfde als in nederland.

 • el

  Ook de investering,(vreemd vermogen)kun je aanpassen naar de verwachte resultaten, ieder werelddeel heeft voor en nadelen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.