Varkenshouderij

Nieuws 4113 x bekeken 30 reacties

Akkoord over verduurzaming varkensvlees

Leidschendam - Maarten Rooijakkers, voorzitter vakgroep varkenshouderij van LTO, noemt het akkoord met de supermarkten en de Centrale organisatie voor de Vleessector (COV) over verdere verduurzaming van varkensvlees een kans voor de sector.

Hij maakt zich geen zorgen dat boeren er financieel bij inschieten. "Dat komt goed. Supermarkten zullen voldoende moeten betalen, anders krijgen ze niet geleverd. Varkenshouders zijn niet verplicht te leveren. Ik hoop wel dat het op termijn zover komt dat varkenshouders een meerprijs beuren, boven de gemaakte meerkosten."

Spil in het akkoord tussen de drie partijen, aangevuld met de Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu vormen inkoopcriteria op het gebied van dierenwelzijn, veiligheid en milieu. De meeste voorwaarden gelden vanaf 2015. Vanaf 2020 is de hele set eisen van kracht voor leveranciers van vers varkensvlees aan de retail.

De productie van de varkens hoeft niet per se in Nederland plaats te hebben. Marc Jansen, directeur van supermarktorganisatie CBL: "Wij doen geen zaken met landen." Voor niet-vers vlees gelden geen aanvullende voorwaarden; dat kan iedereen leveren.

Hoeveel het vlees meer gaat kosten voor de consument en wat varkenshouders meer gaan beuren om de meerkosten te compenseren, wordt aan de markt over gelaten. Dit vormt voor varkenshoudersvakbond NVV reden af te haken en het akkoord niet te tekenen. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg mist de garantie dat boeren een voldoende ruime meerprijs beuren voor hun varkens en het is ook niet geborgd dat supers alleen vlees kopen dat voldoet aan de criteria in het akkoord.

Alle supermarkten doen mee, zodat op termijn, jaarlijks 4 miljoen varkens nodig om in de vraag te voorzien. Momenteel verkopen Nederlandse supermarkten op jaarbasis 1 miljoen varkens onder het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, wat de ondergrens wordt voor vers vlees in Nederlandse supers.

Zie ook: Beter leven voor 4 miljoen varkens

Laatste reacties

 • w v gemert

  Het is geen akkoord door de sector !!! Alleen Rooijakkers namens LTO (die ja knikkers ) heeft ingestemd. Wederom weer een bevestiging dat LTO een onbetrouwbare partij is voor de varkenshouders en de NVV.

 • varkenshouder1

  Een akkoord om Vion overeind te houden zul je bedoelen. Dat is de enige slachterijpartner in het akkoord en er wordt niet gesproken over de hogere kostprijs. De stal zal 25% uitgebreid moeten worden om hetzelfde aantal dieren te houden.

 • boerkebrabant

  ja, je ziet het met ster vlees, daar word op de komma naukeurig uitgerekend wat de extra kosten zijn, en die worden dan uitbetaald, overigens hoor ik geluiden dat die toeslag weer enkele centen gezakt is. duurzaam is ook de leverancier een prijs boven de kostprijs betalen, maar daar heeft onze maarten even niet aan gedacht1

 • massy

  maarten heb je dit met je achterban overlegt want ik denk dat het dan anders om had gemoeten. EERST DE PRIJS OMHOOG. en dan praten we verder.

 • willywolfkamp1

  Dit is broodroof bij de starconcept leveranciers, neem aan dat deze toeslag heel snel verdwijnt. Weer een voorbeeld van een extra eis dat weer standaard word zonder een meer prijs te willen betalen.

 • info141

  Het akkoord is een stap in de goede richting, maar Wyno heeft groot gelijk dat hij niet meedoet. En ook Vion en de LTO zouden een stap verder moeten gaan door ook in open en transparante communicatie met de varkensboeren aantallen en aan die aantallen gegarandeerde prijzen vast te zetten. Alleen dan kan de hele bedrijfskolom gezond de toekomst in. De bepalende factor, die het moeilijk maakt, is de 70%, die we moeten exporteren. Maar alleen als we (bij bepaalde gegarandeerde hoeveelheden) binnen de gehele bedrijfskolom rust hebben weten te creëren ontstaat een goede situatie voor alle partijen, dus ook de boeren !!

 • Willem1977

  he info141, jij hoeft zeker geen varkens te verkopen onder de kostprijs!!
  Dit is weer een akkoord dat de zwakte bewijst van de sector....en z'n belangen behartiging.
  Zeer zwak akkoord, als het zo is dat deze varkens niet hoeven geproduceerd te worden in NL dan komen ze wel uit het oostblok, waar ze varkens extensiver mesten dan in NL, dus meer m2 lange staarten en met lokaal geproduceerde granen en geen high-tech dure stallen, goeie papieren erbij en er is genoeg retour vracht met veewagens, voor 12 cent liggen die varkens in het nederlandse slachthuis...........Maarten hoeveel moet je er hebben ?????

 • info141

  @Willem. Vlgs mij heb je me niet goed begrepen, ik vind dat het akkoord de belangrijkste schakel is vergeten !!

 • Willem1977

  Schei toch uit met die akkoorden met die supermarkten die doen zaken met een slachterij niet met de varkenshouder. Als Vion denk deze kwaliteit vlees te moeten verkopen, dan moeten ze daar de markt voor op en niet andersom! Zelf mest ik ook varkens in het Oostblok, met Hongarije en Slowakije als belangrijkste afnemers, hier wordt vlees gewaardeerd als voedsel, zoals het hoort. Geen gezeik, gewoon goeie varkens afleveren die de klant vraagt en daar wordt een paar cent meer voor betaald.

 • jan9

  Vraag en aanbod bepalen. LTO heeft dit wel meegedeeld aan de achterban maar hun standpunt stond al vast. LTO vond wel dat er een garantie vanuit de supers moest komen voor het afnemen van vlees met deze voorwaarden. Maar die garantie hebben ze dus ook niet kunnen afdwingen........... Natuurlijk, dat was te verwachten ! Supers kopen vlees, daar waar de marges het grootst zijn. Misschien is apenvlees wel veel goedkoper ? Wat zou jij doen als je supermarkt was......

 • info141

  @Willem Dat geloof ik graag, maar de reden dat er daar meer voor wordt betaald, is gewoonweg om dat daar de vraag/aanbod verhouding compleet anders is. En nergens anders door. Ik ben het met je eens dat het niet opschiet als alleen de Retail en de slachterijen afspreken. De primaire sector MOET meepraten of zorgen dat ze meepraten. Maar men moet dan ook bereid zijn aantallen op de vraag aan te passen. In overleg binnen de gehele bedrijfskolom.

 • boerin grashooek

  Wat een raar akkoord.Wat moeten de varkenshouders gaan doen...iedere dag een uurtje knuffelen .????Het is iedere keer iets anders wat we moeten gaan doen en de kostprijs wordt nooit betaald, want dan gaan ze het vlees wel in het goedkope buitenland halen en de vleesprijzen in de supermarkt worden steeds hoger,per onderdeel meer als een euro gestegen het afgelopen jaar!!!! En de boer krijgt steeds minder en moet aan steeds meer onzinnige eisen gaan voldoen, en vervolgens knoeit de handel en mag de boer op de blaren zitten...

 • anton1937

  De varkenshouderij heeft alleen een kans van voortbestaan,als zij produceert wat de consument vraagt. Gerommel met vlees zoals b v Willy Selten doet is slecht voor alle vleessectoren. Ik wil niet beweren dat Selten fouten heeft gemaakt, maar zo'n imago kost iedere veehouder een stuk inkomen. De consument vraagt om een product dat eerlijk is en waar b v geen antibiotica resten inzitten.Goed initiatief van Rooijakkers.

 • joannes

  Wanneer 70 % geëxporteerd wordt en de 2 grootste Supermarkt organisaties met +50% marktaandeel gaan een akkoord aan; praten we nog maar over 15% van de productie en dat nog voor een bepaald deel van het varken want ze nemen het niet vierkant af. Een hachelijke afspraak dus. Veel tamtam met natuurlijk weer veel verwachtingen bij het publiek, maar hier kunnen we niet van eten. Wanneer die 15% iets wenst moeten ze voor die overige 85% ook zorgen dat het gaat werken anders stoppen met die wassen neus. Elkaar voor de gek houden creëert alleen maar onrust en narigheid.

 • evanderpasch1

  bij star concept betalen ze net de meerkosten als je niet te goed rekent, bij iets wat verplicht word beur je niks extra,s en de varkens voor export moeten hier dan ook aan voldoen maarten??

 • w v gemert

  Als ik het goed begrepen gaat het hier voor de supermarkten alleen over vers vlees, al het overige vlees valt hier niet onder.

 • maatje 1904

  Maarte rooijakkers komt zeker veel in de efteling in het sprookjesbos..

 • Hogman1

  In Engeland maakte Tesco al 20 jaar geleden afspraken met de boeren .
  Al die boeren daar lekker opgezadeld met beren,stro ,staarten en toen al groepshuisvesting .
  En wat deed Tesco ..... die kocht lekker in Denemarken en Nedeland zijn vlees.
  Gevolg is dat de Engelse varkenshouderij op sterven na dood is.
  De geschiedenis herhaalt zich.
  Als die LTO-er toch in sprookjes geloofd is het misschien beter dat ik een donatie doe in de vorm van een entreebewijs voor de Efteling.
  Wat kan men toch lomp zijn !!!

 • kalkar

  Ik zeg maar niks meer tegen mijn vrouw, komt de gezelligheid niet ten goede.

 • Hogman1

  Te laat Mts Mans was me voor
  Varkens onhoog al gaan ze het natuurlijk weer een weekje rekken

 • hertha

  Oplossing, geen varkens leveren aan dit concept.

 • alco1

  De grote fout die het LTO al jaren maakt is dat het zijn oren laat hangen naar zoals ze het zelf zeggen: 'Wat de consument wil'. We zitten dan echter nog vaak in het traject van meningsvorming bij de burger. Als een groot speler in de onderhandelingen dan al zo praat, zoals het LTO doet, kun je wel naar huis gaan en zal de sector weer met nieuwe regeltjes opgezadeld worden en de concurrentie zegevieren. Actiegroepen blij, want die hebben er toch geen enkel benul van wat het economisch betekend. LTO bedankt.

 • joannes

  @alco1, LTO loopt voordurend achter de consumentenbus aan zonder de consequenties voor hen zelf en de boeren goed in te schatten. Ze zouden meer ondernemer en minder academische probleemoplosser moet zijn. Een ondernemer bestudeert zijn markt en zoekt en experimenteert er de beste producten bij die ook nog eens een goede marge opleveren. Het LTO acteert als een brandweer in het spanningsveld.

 • eerlijkomhoog

  Is dit nu de doodsteek voor Vion, nieuwe eisen waar we aan moeten voldoen op alle fronten, wie kan deze investering nog betalen, wie kan het zich veroorloven om 25 % minder varkens in de stal te houden en nog extra investeren in de overige eisen? Denk dat het gebruik van een vleesrijke eindbeer gaat toenemen en er steeds meer mesters gaan leveren op Duitsland. Niks extra eisen, niks extra kosten en zelfs nog een hogere opbrengst.
  Het levert wel een risico op want alle organisaties zullen straks wel bij de overheid aankloppen om deze eisen omgezet te krijgen in landelijk beleid als er niet voldoende 'duurzaam' vlees in de supermarkt komt te liggen. Dit alles hebben we te danken aan de LTO, niks 1 geluid, niks samen op trekken, nooit denken hoe krijgen we een fatsoenlijke prijs. Nu was de kans om het samen te doen, samen de belangen te behartigen, samen er fatsoenlijk inkomen uit halen voor de sector. LTO, voor mij heb je nu afgedaan.

 • joannes

  Vervolg # 23 O ja een spannings veld wat Politiek en Regionaal wordt misbruikt door een paar opkomende Politieke krachten die er de voorpagina mee scoren. De mensen die het meeste geluid maken misbruiken onderwerpen om zelf in de aandacht te komen en hun boodschap te promoten. Maar met 1000 protesters op de Dam voor Mega stallen moet men toch een keer wakker worden, en..... zich realiseren dat dit splinter groepen zijn waar men de oren naar laat hangen. De Media, De Politiek en nu ook het LTO. Het LTO notabene opgericht en onderhouden door de huidige slachtoffers van dit beleid: de Boeren.

 • kalkar

  Ik ben geen lto lid, mij is niks gevraagd, dus deze nieuwe eisen gelden niet voor mij. Overigens blijkt maar weer eens dat mn. de varkens, een speelbal is voor al die ambtenaren, we worden alle kanten op geschopt , behalve de goeie.

 • HollemanAam

  Vertellen de LTO-bestuurders daadwerkelijk wat hun achterban denkt, doet en wil?? Probleem is dat er daar 'bureaucratische' beleidsmedewerkers zijn die de achterban ook nog 'ns 'n vermogen kosten. Terug naar de basis van belangbehartiging lijkt daar ver weg te zijn van alle realiteit.

 • W Geverink

  Tja, er wordt niks verdiend, bedrijven zijn onverkoopbaar en er moet telkens geinvesteerd worden om aan de nieuwe eisen en regels te kunnen voldoen. Er zijn zodoende niet veel varkenshouders die zich kunnen veroorloven om de stallen leeg te draaien en ander werk te doen tot de situatie op de markt verbeterd. Jullie worden uitgebuit omdat je geen andere keus hebt dan door te ploeteren om aan de financiele verplichtingen te kunnen voldoen.

 • w v gemert

  W Geverink, dat is slavernij anno 2013, mede als gevolg van LTO.

 • leo,s vriend

  Veel geklaag maar: wat is het alternatief? (minder varkens gaan houden in Europa,maar daar werkt niemand aan mee,zelfs tegengesteld)

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.