Varkenshouderij

Nieuws 1296 x bekeken 3 reacties

Aandeelhouder wil Smithfield Foods opsplitsen

Smithfield – De grootste aandeelhouder van Smithfield Foods, Continental Grain, wil dat de onderneming ophoudt zelf varkens te houden. De varkenshouderij levert volgens de onderneming te dunne marges.

Verkoop kan volgens Continental Grain 200 miljoen dollar opleveren, terwijl de kredietwaardigheid van het slachterijbedrijf fors zou verbeteren – met dus een hogere beurskoers tot gevolg. Continental Grain is in 1813 opgericht als graanhandelshuis in het Belgische Arlon, maar is nu één van de grootste investeerders in de agribusiness, werkend vanuit New York. Het bedrijf is onder meer aandeelhouder van pluimveeverwerker US Wayne Farms, een serie Chinese voerbedrijven en sauzenspecialist Heinz. Continental Grain heeft 6 procent van de aandelen Smithfield Foods en is in overleg met andere aandeelhouders.
De onderneming wil dat Smithfield op vaste basis dividend uitkeert, zoals ook Tyson en Hormel doen. Continental Grain eist ook dat de bestuurskosten, 37 miljoen dollar in de laatste twee jaar, omlaag worden gebracht. Continental Grain stelt ook dat het bestuur onmiddellijk moet worden versterkt met drie directeuren die de landbouw doorgronden.
Continental Grain schrijft in een brief aan Smithfield Foods over de varkenshouderij dat de "gemiddelde winstgevendheid in de industrie negatief is geweest in de laatste vijf jaar en slechts marginaal winstgevend over een periode van 20 jaar." De onderneming erkent in de brief wel dat traceerbaarheid en kwaliteitscontrole essentieel zijn, maar vraagt zich hardop af of dit betekent dat Smithfield Foods 'de hele business' moet bezitten.
Continental Grain suggereert dat de verkoop van de internationale voedingsgroep Campofrio en activiteiten in Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk nog eens  1 miljard dollar zou kunnen opleveren. De herstructurering zou de aandelen van Smithfield Foods met 50 procent omhoog kunnen sturen, aldus de investeringsgroep. De topman van Continental Grain verloor in 2009 de directie van Smithfield Foods toen deze middels een cash-call aandeelhouders dwong 250 miljoen dollar te investeren.

Laatste reacties

  • boerkebrabant

    ja, ze kunnen de varkensboertjes beter voor niks laten werken, en zelf met het grote geld gaan lopen. wanneer komt hier toch eens een eind aan?

  • Norem

    Boerke, doe hetzelfde als Smithfield: stop ermee. Ondernemen is rendement behalen door toegevoegde aarde te leveren. Lukt dat niet, stop dan met 'varkens houden tot je failliet gaat'.

  • Norem

    waarbij 'aarde' moet waarde zijn..........

Of registreer je om te kunnen reageren.