Varkenshouderij

Nieuws 3898 x bekeken 15 reacties

ABS: lever geen varkens aan Westvlees voor lage prijs

Roeselare - Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat roept vleesvarkenshouders op om na te denken of zij nog langer dieren willen leveren aan het varkensvleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke. Dat meldt het ABS in een brief aan varkenshouders.

ABS raadt varkenshouders aan een hogere prijs te eisen of een ander afzetkanaal te kiezen, wetende dat zij geen eerlijke prijs voor hun slachtdieren krijgen. "Varkenshouders die onder de huidige voorwaarden blijven leveren aan Westvlees graven hun eigen graf nog dieper", meldt ABS in de brief. De organisatie wil dat Westvlees zijn tekort aan varkens niet compenseert met ingevoerde varkens. Bovendien geeft zij Lidl het advies om geen ander slachthuis onder druk zetten. "Andere spelers in de keten moeten de neerwaartse prijzenspiraal stoppen om op korte termijn een duurzame varkensvleesketen te kunnen ontwikkelen in Vlaanderen. Het doorrekenen van de productiekosten moet hiervoor de basis en regel worden, ook in andere dierlijke sectoren", stelt ABS. Bij Westvlees was vrijdagmiddag niemand meer bereikbaar voor commentaar.

Laatste reacties

 • pff

  ABS raadt aan.........zou het abs dan niet beter zelf de varkens opkopen,slachten en vermarkten als dat toch zo simpel is ? Moest westvlees minder betalen dan de marktprijs,dan hadden ze al op heden geen voldoende aanbod niet meer ! Door de mallaise bij vion krijgt toennies een overdaad aan de aanbod zijde waardoor ze niet meer hoeven te geven aan de leveranciers !

 • Biggemans

  snap er niks meer van VION koopt dure belgische varkens en WESTVLEES koopt dure ingevoerde (waar vandaan ? ) varkens.
  Ben toch blij dat ik een ' GRENSGEVAL' ben dus ik hoef niet te zo nodig te kiezen.

 • Biggemans

  Wel toevallig ZLTO stuurt deze week in Nederland een brief rond: wees niet bang voor VION, en ABS stuurt een bericht rond lever niet aan WESTVLEES, misschien een gezamelijke afspraak tussen de 2 partijen (mini kartel ?)

 • Biggemans

  DIT STAAT ER WERKELIJK:

  'Eis hogere prijs of zoek ander afzetkanaal'

  Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) trekt andermaal aan de alarmbel: 'varkensbedrijven vallen als vliegen, zelfs jonge en dynamische boeren gaan onderuit.' Daarom roepen ze varkenshouders op om geen vlees meer te leveren aan het West-Vlaamse slachthuis Westvlees als ze er geen eerlijke prijs krijgen. Ook Lidl krijgt een flinke veeg uit de pan voor zijn bodemprijsacties.

 • Biggemans


  vervolg:

  Na protestacties aan het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas en supermarkt Albert Heijn in Roeselare, legt ABS de vinger opnieuw op de wonde: 'Na vijf jaren van crisis zijn de huidige, verlieslatende verkoopsprijzen de doodsteek voor vele familiale bedrijven. Momenteel verliest een varkensbedrijf 20 euro per afgeleverd varken, wat voor een gemiddeld bedrijf al snel een verlies van 8.000 euro per maand betekent.'

  Daarom vraagt ABS dat alle actoren in de varkensvleesketen 'hun verantwoordelijkheid nemen' en 'ieder initiatief dat de positie van de producent verder onder druk zet, stopzet'. Daarbij worden vooral slachthuizen en retailers met de vinger gewezen, én met naam genoemd: 'de titel van onvervalste stuntvleesleverancier kan worden toegewezen aan Westvlees, en laat dit nu net het slachthuis zijn dat wekelijks de prijs bepaalt die de boer ontvangt voor zijn varken!'

 • Biggemans


  vervolg:

  Daarom roept ABS alle varkenshouders op 'om goed na te denken of ze nog langer varkens willen leveren aan Westvlees in de wetenschap dat je er geen eerlijke prijs krijgt. We raden aan een hogere prijs te eisen of een ander afzetkanaal te zoeken', klinkt het resoluut. 'Varkenshouders die aan de huidige voorwaarden blijven leveren aan Westvlees graven hun eigen graf nog dieper!'

  Het Boerensyndicaat wil niet dat Westvlees het tekort aan varkens compenseert met ingevoerde varkens, en roept supermarktketen Lidl op om geen andere slachthuizen onder druk te zetten. De hele keten moet samenwerken om de neerwaartse prijzenspiraal te stoppen om zo op korte termijn een duurzame varkensvleesketen te ontwikkelen. 'De absolute basisregel moet het doorrekenen van de productiekost zijn, ook in andere dierlijke sectoren', besluit ABS.

  bron eigen verslaggeving

 • Biggemans

  PROGNOSE: ik denk door dit bericht in de media : prijsstijging van 10 cent

 • pff

  die 'ingevoerde' varkens komen uit het noorden van frankrijk,hoofdzakelijk zijn dat varkens afkomstig van zeugenbedrijven uit wvl die daar afgemest worden ! Slachthuizen/vleeshandelaren krijgen het op vandaag ook altijd maar moeilijker om hun aangekochte varkens op tijd te kunnen betalen ! Dus die lopen ook niet met de winst weg ! Wie het vlees verkoopt aan de consument,die komen er het best samen met de consument ! En het is dat dat de overheid wil,goedkoop eten voor hun onderdanen !

 • Jan Arthur

  Men is toch niet verplicht om aan Westvlees te leveren!
  Er zijn nog andere slachterijen in Vlaanderen denk ik.
  Als de leveranciers te weinig beuren voor hun varkens,
  (in vergelijking met andere slachthuizen) dan levert men toch de volgende week niet meer. Zeker nu dat er niet te veel slachtrijpe
  Varkens in aanbod zijn. Of zie ik dat verkeerd?


 • kenner

  pff heeft gelijk , goedkoop eten voor de consument is belangrijk

  Elke varkenshouder mag voor de overheid doodvallen , het enige wat ze doen is bijkomende regeltjes en welzijnregels er bijlappen , en zogezegd Europa de schuld geven

 • petit

  zou het abs/veva een nieuwe raadgever hebben....????

 • Jan Arthur

  Zou kunnen! Dobbels misschien....

 • petit

  ik denk het ook , het heeft geen zin om frustraties uit te werken op westvlees..., er zijn nog andere slachthuizen in belgie!!!

 • Jan Arthur

  Wat men in dit alles vergeet is dat de toeslagen
  Aangepast zijn zodat de Danisprijs en de Westvleesprijs
  Op het einde de zelfde zijn. Waartoe dient deze hetze dan?
  Zoals petit zegt schreeuwt ergens een gefrustreerd zakske
  Wat warme lucht uit!

 • pff

  dat zal dan zijn laatste warme lucht zijn...........

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.