Varkenshouderij

Nieuws 2210 x bekeken 8 reacties

1varkensgeluid voert druk op

Dalfsen - De initiatiefgroep 1varkensgeluid voert de druk op de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij op om vóór 30 juni tot een formele samenwerking te komen.

Dat meldt Johnny Hogenkamp, de initiatiefnemers van 1varkensgeluid. "Wij vinden heel nadrukkelijk dat die ene producentenorganisatie voor de hele varkenshouderij er moet komen", zo zegt Hogenkamp. "Juist nu het productschap wordt opgeheven is het van groot belang om als producenten één sterke organisatie te hebben."

De nauwere samenwerking die NVV en LTO tot nu toe hebben afgesproken is volgens Hogenkamp niet voldoende. Het model van een producentenplatform van en met LTO en NVV, dat de NVV onlangs heeft gepresenteerd is wat Hogenkamp betreft een heel eind in de goede richting. Komt het niet tot de vereiste nauwe samenwerking in één organisatie, dan kunnen varkenshouders wat 1varkensgeluid betreft, maar beter hun lidmaatschap van NVV en/of LTO opzeggen.

Voorzitter Maarten Rooijakkers van LTO varkenshouderij zegt in een reactie dat er een aantal vervolgafspraken met de NVV staan. "Op 20 juni hopen wij samen met de NVV er uit te zijn", zegt hij. Hij is niet blij met de druk die er vanuit 1varkensgeluid op de gesprekken wordt gelegd. "Onder druk wordt alles vloeibaar, maar het kan ook alle kanten op gaan spatten. Samenwerking is dan verder weg dan ooit en daar is niemand bij gediend. Ik sta open voor een nauwe samenwerking en heb dat tot nog toe ook steeds nadrukkelijk uitgedragen."

Ook Wyno Zwanenburg van de NVV is zich bewust van de wensen en eisen van 1varkensgeluid. "Er staan afspraken gepland. Er is werk in uitvoering." Zwanenburg maakt er geen geheim van graag een producentenorganisatie te zien ontstaan die voldoet aan de richtlijnen die de EU voor dergelijke organisaties heeft opgesteld onder het nieuwe landbouwbeleid.

Laatste reacties

 • BW

  Als LTO het akkoord van verduurzaming van varkensvlees, zonder waarborging van extra opbrengstprijzen, zo ondertekend, ben ik bang dat 1varkensgeluid nog ver te zoeken is. Mijn beleving is nog steeds dat de voormannen overleggen met de achterban. Dat is bij LTO ver te zoeken. Dus om tot 1varkensgeluid te komen, moet er nog veel gebeuren.

 • info141

  Mijns inziens heeft 1varkensgeluid helemaal gelijk. Het voortbestaan van de hele branche, niet alleen de primaire sector, maar ook de vleesindustrie, hangt af van de capaciteit om gezamenlijk op te trekken. Daarbij is het noodzakelijk dat de primaire sector door 1 stem wordt vertegenwoordigd zodat er weer 'power' gezet kan worden in onderhandelingen. De vleesindustrie zal zijn verkooppolicy moeten aanpassen aan de wensen van de primaire sector. Bij de nodige druk (met 1 stem spreken) lukt dat. Maar, ook de primaire sector moet bereid zijn om hoeveelheden met elkaar af te spreken, waarbij het misschien weleens verstandig zou zijn om dat aantal naar beneden bij te stellen en een % boeren uit te kopen.

 • drientje

  In de primaire sector is er een te groot percentage bedrijven dat geen enkel
  belang heeft bij sectorbelang. Deze bedrijven denken een positie te hebben dat alles uitonderhandeld kan worden. Willens en wetens dat ze dit doen over de rug van de collega's.

 • w v gemert

  Is in 1varkensgeluid de verdeeldheid 50-50 over het LTO akkoord van verduurzaming varkensvlees???. Ik heb alleen de column van Jonny Hogenkamp gezien. De vakbond zelfstandig is bittere noodzaak dat is maar weer eens bewezen, beperkte samenwerking in producenten organisatie op beperkte onderwerpen is het maximale haalbare. In het begin van het ontstaan van de vakbond is een enigszins vergelijkbaar voorstel van de NVV (Wien v.d. Brink) door LTO (hr van Gisbergen) resoluut afgewezen door LTO-bestuurders. De leden van LTO hebben niets te zeggen het zijn de bestuurders en Vion die de dienst uitmaken en zolang dit blijft is samenwerking uiterst moeilijk zo niet onmogelijk. Daar lees en hoor je niets over bij 1varkensgeluid!!!!

 • eerlijkomhoog

  1varkensgeluid waarom nu nog, tot vorige week zag ik het nog wel zitten maar nu de LTO duidelijk heeft gemaakt dat een tweetal bestuurders daar voor de leden denkt hoeft het van mij niet m€eer. Je kan het over verschillende dingen eens of oneens zijn maar als het over het inkomen van de varkenshouder gaat moet je het toch wel eens zijn. € 5 kosten verhoging per big, €20 kosten verhoging per vleesvarken word ons door de LTO zo door de strot geduwd, zomaar akkoord gaan terwijl de supermarkt duidelijk heeft gezegd dat de consument niet meer kan betalen, dus de super niet meer wil betalen. LTO is er niet voor de varkenshouder, LTO bestuurders zijn er voor zichzelf, ze laten de varkenshouders gewoon kapot gaan. Zijn ze ooit weer naar AH geweest om te overleggen na de actie, nee dus, zoals altijd de actie naar je toe trekken en zo snel mogelijk weer afblazen, rustig doorgaan met vergaderen en zo hoog mogelijk salaris op strijken want wij zijn wel heel veel uren voor de LTO bezig.
  NVV, zet er een streep door dit 1 varkensgeluid, nu kan het nog, de reden heeft de LTO vorige week gegeven.

 • HollemanAam

  Meningen mbt het duurzaamheidsakkoord zijn helder. LTO laat de 'kans' c.q. keuze bij de leden, zonder deze achterband in de besluitvorming echt te hebben betrokken in de discussie. In tegenstelling tot de NVV.
  1varkensgeluid heeft alleen nu een kans in het kader van de toekomst van de productschapsinvulling. Niets meer of minder. De structuur van de belangenbehartigers verschilt fundamenteel, dat is vorige week meer dan duidelijk geworden.

 • info141

  Als er geen eenheid komt, zie ik het voor zowel NVV als LTO zwaar in. Verdeel en heers is een oude tactiek, die nog steeds blijkt te werken. Jammer voor een mooie bedrijfstak met toekomst (indien daar serieus en met verstand over zou worden nagedacht) !!

 • drientje

  info141, lees ook de oproep van de initiafiefnemers van 1varkensgeluid.
  Bij het mislukken van 1varkensgeluid je lidmaatschap opzeggen van de LTO en NVV. Hier zitten andere belangen achter dan het belang van de varkenshouder.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.