Varkenshouderij

Nieuws 1871 x bekeken

Verschijnselen APP steken weer de kop op

Utrecht – Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) die longontsteking veroorzaakt manifesteert zich weer net zo nadrukkelijk in de varkenshouderij als tien tot twintig jaar geleden het geval was.

Dat constateert dierenarts en promovendus Tijs Tobias. Hij onderzoekt aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht de verspreiding van APP.

Volgens Tobias haalde de inzet van antibiotica in het verleden de scherpe randjes van de APP-verschijnselen af. Hierdoor ontstond de indruk dat er geen APP-probleem is en werd de bacterie lange tijd onderschat. De trend is nu om minder antibiotica te gebruiken en steken de verschijnselen weer de kop op. Tobias vermoedt dat op zeker 80 procent van de varkensbedrijven APP aanwezig is. Testen zijn niet waterdicht. Afwezigheid van sporen in het bloed vormt geen bewijs dat een varken de bacterie niet heeft. Hooguit bedrijven die spf zijn opgestart, kunnen vooralsnog aannemen dat ze APP-vrij zijn. Bij ernstige klinische problemen bij biggen of vleesvarkens kan een vaccin uitkomst bieden.

Tobias is van mening wanneer de varkenshouderij in staat blijkt te zijn de streptokokken en APP-problematiek de kop in te drukken, een grote reductie in het antibioticagebruik is te bereiken. De dierenarts weet dat er vermeerderingsbedrijven zijn die amper antibiotica gebruiken, maar ook waar de dierdagdosering op 22 zit of ver daarboven. Deze groep kan volgens hem veel kleiner.

Of registreer je om te kunnen reageren.