Varkenshouderij

Nieuws 1241 x bekeken 4 reacties

Nederlands varkensaanbod daalt dit jaar iets

Zoetermeer - De daling van de Nederlandse productie van vleesvarkens komt tussen april en eind dit jaar uit op 1,1 tot 1,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Aangezien de aanvoer in de eerste drie maanden nog steeg met 2,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012, zakt de totale Nederlandse aanvoer dit jaar met 0,3 procent naar 24,05 miljoen stuks ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De Nederlandse daling van de productie valt dit jaar veel kleiner uit dan die in heel Europa. De Europese Commissie verwacht dat  alle varkenshouders in Europa dit jaar met 247,9 miljoen stuks ruim 3 procent minder slachtrijpe dieren aanbieden dan in 2012.

Voor het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht het PVV ook nog een daling van de Nederlandse aanvoer van vleesvarkens met 1,6 procent naar 6,1 miljoen stuks ten opzichte van de eerste drie maanden van 2012. Het schap verwacht voor het tweede kwartaal een stijging van de productie met 0,4 procent naar 5,9 miljoen dieren. Als die schattingen uitkomen, zal het aanbod van vleesvarkens in de eerste helft van volgend jaar met 0,6 procent zakken naar 12,0 miljoen stuks ten opzichte van de eerste zes maanden van dit jaar.

Laatste reacties

 • John*

  mss iets om t getal varkensvoorraad te gaan publiceren??

 • BW

  We moeten eens stoppen met allemaal getallen aan te leveren zodat andere ermee aan de haal gaan. Zo graven we ons eigen graf. We zijn zelfs bereid om onze kostprijs publiekelijk te maken. Zo is het voor de afnemers van ons product wel heel gemakkelijk ons net niet kapot te laten gaan. Ik weet niet van de dierenarts, voerfabriek, bank, slagerij, fokkerij enz. voor kostprijs heeft. Zij weten dat wel van mij. Stom he.

 • Gebr.hendrikx

  Juist BW

 • joannes

  @BW, Misschien is het wel bij gebrek aan getallen dat varkenshouders nog blijven produceren ondanks de tegenvallende rendementen. Maar ja, iedereen die met een leverancier (voer,stalbouw) een goedkopere kostprijs kan berekenen met zijn overambitieuze accountant denkt zijn collegas uit de markt te drukken, valt toch niet te remmen. Daar helpt of remt transparantie niets aan. Het is een aanbod markt die bij de kleinste tegenslagen de onrendabele bedrijven test. Misschien is het daarom wel meer een competitie om bij de meest efficiënste te behoren; met schaal, met kwaliteit en het liefst beide.

Of registreer je om te kunnen reageren.