Varkenshouderij

Nieuws 3214 x bekeken 10 reacties

Maagdarmstoornissen bij biggen nemen toe

Deventer - Het aantal maag-darmstoornissen bij biggen is in 2012 toegenomen. Vooral E.coli zorgt voor meer problemen. Dat meldt varkensdierenarts Theo Geudeke van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Geudeke baseert zich op de gegevens van het monitoringsinstrument Veekijker van de GD. In 2012 ging de helft van de vragen over gezondheidsproblemen bij zuigende biggen en 30 procent van de vragen bij gespeende biggen over maag-darmproblemen. In voorgaande jaren lagen die cijfers op 35 procent bij zuigende biggen en 16 procent bij gespeende biggen.

Ook is het aantal sectie-inzendingen van biggen met maag-darmaandoeningen sterk gestegen, zo meldt Geudeke. Hij noemt cijfers van 20 procent secties waarbij E.coli-enterotoxicose werd vastgesteld. In voorgaande jaren lag dat niveau rond de 7 procent. Bij gespeende biggen werd veel vaker dan in voorgaande jaren speendiarree (12 procent) en slingerziekte (14 procent) vastgesteld. Het voortschrijdende gemiddelde voor deze aandoeningen ligt op 7 procent, respectievelijk 5 procent.

Geudeke heeft geen keiharde verklaringen. Het zou kunnen zijn dat aanpassingen in de voersamenstellingen van speen- en startvoeders voor biggen een rol spelen. Ook het veranderende antibioticabeleid kan een rol spelen, zo geeft Geudeke aan. Er wordt terughoudender met antibiotica omgegaan en langer gewacht voor dat er iets wordt toegediend. "Het middel colistine werd in het verleden standaard gebruikt bij coli-infecties. Nu is het niet meer als eerste keus-middel beschikbaar, maar mag het alleen worden toegepast na een andere onderbouwing."

De Gezondheidsdienst vond in 2012 ook enkele coli-isolaten die resistent bleken te zijn tegen het middel colistine. "Dat is iets dat we goed in de gaten moeten blijven houden", aldus Geudeke.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zou er misschien een verband bestaan met het veevoer, dat steeds meer bestaat uit producten afkomstig van RR gewassen???

 • W Geverink

  Heeft daar volgens mij weinig mee te maken Han. Als er meer darmproblemen optreden kan het gevolg zijn van een aantrekkelijke voertarwe prijs. Boeren in nederland houden zich weinig bezig met de voersamenstelling. Als er veel problemen zijn met maag darm stoornissen en coli infecties kan het een slimme zet zijn om het randsoen te baseren op gerst, ook als dat op het eerste gezicht duurder is. Gerst is een veel varkensdarmenvriendelijker voer en kan als het trammelant zoals coli uitbraken met sterfte en groeiverlies voorkomt economisch en technisch nog steets de beste oplossing zijn.

 • Gebr.hendrikx

  Gerst is momenteel kwa prijs juist aantrekkelijker dan tarwe dus onwaarschijnlijk dat het hier aan ligt

 • W Geverink

  Dat weet ik hendrikx. Ook bij ons is gerst al weer geruime tijd het hoofdgerecht. Er wordt echter gepraat over 2012.

 • brabantsduitserke

  het probleem zit mijninziens in de nederlandse lacto voeders en biggen voeders vooral de papjes die in de markt zijn gekomen om biggen zwaarder te spenen.
  ten eerste te duur onhyghenisch en de big moet aan het gewicht komen door de melkgift van de zeug. de papjes zijn lapmiddelen omdat de lacto niet voldoet.
  daarbij zijn te duur en geeft ook meer arbeid. het stijggen van coliproblemen
  wordt veroorzaakt door u voerleverancier.

 • Realist

  Spenen op minimaal 28 dagen lost ook een deel van de problemen op.
  Het big is dan beter voorbereid op het verteren van vast voer, dan op 3 weken.

 • Henk Tennekes

  De Deense landbouwer Ib Borup Pedersen dacht twee jaar geleden dat er een epidemie was uitgebroken onder zijn 450 varkens. Plots kregen ze last chronische diarree, kwamen er biggetjes met afwijkingen op de wereld, aten ze minder of kregen ze maagzweren. Pedersen liet zijn boerenverstand spreken en wisselde zijn nieuwe voeder weer in voor zijn oude recept. En kijk: de gezondheidsproblemen waren al na 2 dagen verdwenen. Het verschil tussen beide: het ziekmakende voer bestond uit geïmporteerde genetisch gemanipuleerde (ggo) soja, het oude voer bestond uit soja zonder ggo's en vismeel. De bevindingen van Pedersen zijn op 13 april 2012 gepubliceerd in het landbouwmagazine Effektivt Landbrug.

 • W Geverink

  Raar verhaal Henk. Er moet meer aan de hand geweest zijn dan alleen de soya.

 • Gebr.hendrikx

  In 2012 was gerst ook interessanter dan tarwe.Mogelijk ligt het aan het gedroogde mais-gistconcentraat van fabrieken waar de partijen die niet geschikt zijn voor veevoer ook gewoon verwerkt worden?

 • Henk Tennekes

  @WGeverink. Ik wil niet beweren dat dit de verklaring is, maar ik werd aan het Deense verhaal herinnerd toen ik dit artikel las en dacht er goed aan te doen het te beschrijven. De oorzaak kan bij de voeding liggen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.