Varkenshouderij

Nieuws 1932 x bekeken 16 reacties

Brutomarge Duitse vleesvarkenshouders zakt weg

Bonn - Het rendement in de Duitse vleesvarkenshouderij is in het eerste kwartaal van dit jaar flink teruggelopen. Dat constateert landbouwmarktbureau AMI aan de hand van eigen berekeningen. De brutomarge (opbrengst min voerkosten en biggenprijs) bedroeg de afgelopen 3 maanden volgens deze calculatie nog geen 2 euro per varken.

In 2012 als geheel was dat nog gemiddeld ruim € 13,50. Volgens AMI springen momenteel alleen de doelmatigste varkenshouders er nog financieel uit.

Laatste reacties

 • joannes

  Als mosterd na de maaltijd! De voerprijzen zijn al aan het zakken en zullen nog verder zakken. Verleden week is Corn in de US flink door de knieën gegaan; van 7,40 naar 6,40 per bushel. De vraag is wanneer de voerleveranciers de prijsverlaging door gaan geven? http://data.cnbc.com/quotes/%40C.1/tab/2
  http://video.cnbc.com/gallery/?play=1&video=3000158223

 • riennl

  Als de amerikaanse maisprijs daalt zegt dat eigenlijk niets over de europese maisprijs. Daar de amerikanen sneller nieuwe gmo s ontwikklen als de EEG goedkeurt zit de europese markt voor amerikaanse mais en zijn bijproducten opslot.
  Ik kan me trouwens niet heugen wanneer amerikaansde mais hier op de markt kwam. Het volgende spel is wel mogelijk De brazilianen kopen amerikaanser gmo mais en verkopen hun non gmo mais door aan europa maar dan moet er wel een flink verschil tussen de maisprijs in europa en de amerikaansen
  maisprijs zijn.
  De daling van de soyaprijs zal meer gevolgen hebben
  Wat veel belangrijker is dat er een flauwe stemming ontstaat en dat zal langzaam meer zeker gebeuren. Tenzij de lente droog wordt en de inzaai moeizaam.
  Als u uw voerleverancier aanspreekt op de daling op de cbot ken ik het antwoord al

  Bij stijging verhogen wij ook traag

 • joannes

  @rienni, precies, die amerikaanse markt werkt indirect op de voedsel prijzen. Maar werken doet ie! Verleden jaar met de stijging ging de prijs omhoog en nu omlaag zo simpel is dat. Dus voerleveranciers, ik heb de dagen geteld dat jullie verleden jaar reageerde met de prijs en voor deze daling dit jaar tel ik ze weer! En verhaaltjes als de oude dure voorraad moet eerst op, is een smoesje wanneer je een vakman bent, want dat deze prijsdaling er aan zat te komen ontwikkelde al van september 2012 wanneer je het prijsverloop, grafiek, bekijkt. Het extra zetje komt nu, nu blijkt dat er meer dan genoeg water is gevallen en de aanplant records van 1938, - ja zover terug -, overstijgen.

 • riennl

  Theoretisch moet men redelijk snel een daling kunnen volgen
  wat betreft soyaproducten. wat betreft bijproducten zoals tarwegries volgen over het algemeen langzamer. Eiwitproducten reageren nu eenmaal sneller als zetmeelproducten. Maar neem maar aan dat alle 'map'mannen dezer dagen hun geleeerde liedje komen zingen. Dat begint met JA MAAR ............

 • joannes

  Die ¨map¨mannen worden met een verhaaltje het veld in gestuurd. Daarvoor verwijs ik ook naar de bronnen en de argumentatie. Wanneer de ¨klanten¨ veevoer afnemers eens eens duidelijk maken dat ze ook op internet de prijzen en het nieuws volgen kunnen zie die verhaaltjes naar het rijk de fabeltjes verwijzen en ze het huiswerk over laten doen. Profiteren van gebrek aan kennis heeft veel te lang geduurd bij die veevoer leveranciers.

 • riennl

  Joannes en neem maar van mij aan dat de leveranciers aan de veevoer
  fabrikanten per dag hun prijs verlagen soms per uur als de dollar sterk daalt
  Andersom geldt ook voor de eerlijkheid.

 • joannes

  Breng je een nieuw ¨verhaaltje¨in @rienni? Die dollarprijs is ook te volgen en daar hebben we als het goed is flink van geprofiteerd. Want de € is tov de USD behoorlijk gestegen in de periode july 2012 - januari 2013. http://data.cnbc.com/quotes/EUR%3DX/tab/2 En dat risico kan je ook nog eens afdekken op de currencymarkt met een hedge 1:50 . De boer maar óók de veevoerleverancier. De boer behoeft tenslotte niet specialist te worden in veevoerlevercier controleren op professionaliteit!

 • Gebr.hendrikx

  Ook in Duitsland groeien de bomen niet tot aan de hemel!

 • boerkebrabant

  het is eigenlijk oud nieuws, bij ons piept en kraakt het al heel lang, maar daar heeft de vleesmaffia schurft aan, parasieten zijn het! niet meer of minder!

 • Kenner??

  Joannes: ik begrijp wel dat je gefrustreerd reageert, maar bij een kleine cooperatie kost het voer wat het kosten moet, en blijft er niet veel hangen voor duren bestuurders en saneringen, winst moet terug worden betaald aan de leden. Dat de voerprijzen zo hoog zijn, kan de voer sector ook niet alles aan doen. En ga je eens bedenken.. als de voerprijs zakt... zal tonnies dan ook niet de vlv prijs laten zakken.. nou ik denk het wel. We leven in een vrij land, en als jij denkt dat het voer bij jou leverancier te duur is ga je toch naar een ander, en dat geldt ook voor de biggen of de vlv. Tevens wil ik opmerken dat de voerprijs in het oosten vh land wel aan het zakken is. Zeiken heeft geen enkele toegevoegde waarde.

 • fjam

  @Kenner?? je doet je naam geen eer aan met dit commentaar.

 • fjam

  hihi hoe lang zullen ze die vakbekwame goede fokkers van nederland blijven verwennen,of beginnen die duitse mesters het ook te snappen.

 • joannes

  Wat ben je complementeus @fjam, dat zijn we niet gewend van je!

 • fjam

  @ joannes,ik heb ook nog wel positieve kanten hoor.moest me eens kennen.

 • joannes

  Nu begrijp ik die dubbele vraagtekens achter je naam @Kenner??. Je twijffelt er zelf nog aan blijkbaar! Je gedraagt je zelf als die onschuldige ¨calimero¨ die te klein en niet machtig genoeg is om alles te weten en te kennen. Je moet dan niet afsluiten met ¨zeiken heeft geen enkele toegevoegde waarde¨, want wanneer ik betrokken informatie en maatregelen kan verzamelen kan jij dat zeker als je in de voerhandel zit. En dat bedoel ik: een veevoer leverancier denkt aan zijn klanten en hangt niet achterover om maar omstandigeheden door te geven of er ¨verhaaltjes¨van te maken. Wanneer het goed is anticipeert hij op prijs bewegingen met kennnis van de middelen en de ervaring uit de jaren dat die hij in de handel zit om zijn klanten net die voorsprong te geven die de relatie vruchtbaar maakt voor beide kanten.

 • petit

  dit weten we toch al sedert midden december, ik dacht eerst aan 1 aprilgrap!!!
  alleen minder aanbod , kan iedereen vooruit helpen!!!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.