Varkenshouderij

Nieuws 1581 x bekeken 3 reacties

België dient klacht in over lage lonen Duitse vleesbedrijven

Brussel - De Belgische minister van Economische zaken, Johan vande Lanotte, heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie over de lage lonen die Duitse vleesondernemingen betalen aan hun buitenlandse werknemers.

De klacht is ingediend op instigatie van de Belgische organisatie voor de vleesindustrie Febev. In Duitsland geldt geen minimumloon, zoals dat onder meer in België, Frankrijk en ook in Nederland het geval is. Duitse vleesbedrijven hebben op die manier een concurrentievoordeel ten opzichte van de vleesbedrijven in andere Europese landen. De buitenlandse werknemers in de Duitse bedrijven krijgen een minimaalloon en betalen ook niet voor de sociale voorzieningen in Duitsland.

België verwijt Duitsland in de officiële klacht dat het zijn plichten volgens Europees recht ten opzichte van deze werknemers niet invult. Ze zien het onderbetalen van de veelal Oost-Europese werknemers als een vorm van ongelijke behandeling, of discriminatie.

De Belgen verzoeken de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat Duitsland het Europese recht laat gelden.

Ook de Nederlandse vleessector ondervindt de gevolgen van de lagere kosten die de Duitse vleesbedrijven maken door het ontbreken van een minimumloon. Lobbyist Frans van Dongen in Brussel: "Het probleem is dat de sociale wetgeving in de EU niet geharmoniseerd is. Duitsland is niet in overtreding. Ze zijn zelf bevoegd om hun sociale omstandigheden vorm te geven."

Ook COV-voorzitter Jos Goebbels zegt dat Duitsland formeel in zijn recht staat en niets te verwijten valt. Wel signaleert Goebbels dat het probleem van het minimumloon ook in Duitsland op de politieke agenda staat. "De discussie is daar wel aan de gang", aldus Goebbels.

Laatste reacties

 • John*

  waarom is duitsland nog de enige economie die nog een beetje draait? bedrijven moeten wel verantwoordelijkheden nemen maar zijn geen sociale instellingen.

 • Realist

  wil jij voor een hongerloon werken John? Dan moet je het een ander ook niet gunnen!
  Los daarvan maakt het ook de Nederlandse economie kapot. Anders zouden Nederlandse slachterijen ook beter kunnen concurreren met het buitenland, en zouden we hier meer werkgelegenheid hebben.

 • joannes

  @Realist, wat voor keus heb je in een internationale gemeenschap? De competitie in sociale vangnetten heeft jaren in het voordeel van de werknemers gewerkt, maar sinds we van over de hele wereld goedkope artikelen importeren voor onze welvaart, zullen alleen die werkgevers overleven, die op internationaal niveau kunnen concurreren, dus ook op loon niveau, anders worden werkgevers in Nederland een uitstervend ras.

Of registreer je om te kunnen reageren.