Varkenshouderij

Nieuws 2864 x bekeken 1 reactie

Abab: vleesvarkenshouderij herstelt

Best - Vleesvarkensbedrijven hebben in 2012 een voerwinst behaald van 92 euro (ex btw) per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dat meldt accountants- en administratiebureau Abab op basis van voorlopige cijfers van reeds verwerkte jaarrekeningen.

De gemiddelde bedrijfsgrootte lag in 2012 op 3.000 gemiddeld aanwezige dieren. In 2011 was dit nog 2.429. Een deel van de voerwinst bestaat uit aanwas, een opwaardering van de dieren. Dit als gevolg van gestegen biggenprijzen en voerkosten. Daardoor zijn de vleesvarkens op de eindbalans globaal 14 euro per stuk hoger gewaardeerd. Wordt de voederwinst hiervoor gecorrigeerd dan komt deze uit op 78 euro (ex btw) per aanwezig vleesvarken. Dit is boven het niveau van 75 euro waarmee wordt gerekend in lange termijnprognoses.

De vleesvarkensprijs kwam over 2012 uit op € 1,59 per kilo geslacht gewicht ex btw. Over 2011 was de prijs €1,37. De voerkosten kwamen uit op 216 euro per aanwezig varken. Dat komt neer op 75 cent (ex btw) per kilo groei. Over 2011 kwamen de voerkosten uit op 199 euro ex btw.

De gezondheidskosten dalen. Dit in tegenstelling tot de ontwikkeling in de zeugenhouderij. Als gevolg van gestegen entkosten voor de biggen zijn daar de gezondheidskosten juist gestegen. Volgens Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur bij Abab trekt de vleesvarkenshouderij profijt van de extra entingen die worden gedaan door de zeugenhouders. Daardoor hoeven de vleesvarkenshouders minder vaak antibiotica te gebruiken.

Eén reactie

  • fjam

    nou als die boekhouden navenant ze hun visie ventileren ,poeh poeh

Of registreer je om te kunnen reageren.