Varkenshouderij

Nieuws 1055 x bekeken

Nieuwe minister Nedersaksen maakt haast met luchtwasserverplichting

Hannover - Nieuw te bouwen grotere varkensstallen in Nedersaksen moeten binnenkort van een luchtwasser worden voorzien. De nieuwe 'groene' landbouwminister Christian Meyer van deze Duitse deelstaat kondigt aan dat daarvoor in de eerstkomende 3 maanden een verordening zal worden uitgevaardigd.

De verplichting gaat gelden voor stallen vanaf 2.000 varkensplaatsen. De vorige, kort geleden na verloren verkiezingen afgetreden, regering had ook al plannen in die richting. Meyer wil ook dat er voortaan bij stalbouwplannen ter bescherming van de omwonenden een luchtkiemenrapport wordt voorgelegd. Ook die verplichting zal gaan gelden vanaf een bepaalde omvang van de stallen in kwestie. Meyer zegt in een interview met de Hannoverse krant Neue Presse voorts dat de stalbouweisen sowieso fors zullen worden aangescherpt, en wel naar het niveau dat al van kracht is in de intensieve-veehouderijdichte Nedersaksische regio Emsland. Meyer: "Met de scherpere bouwvoorschriften heeft men daar de vergunningsaanvragen van 126 naar 12 teruggebracht. Wij zullen dat in heel Nedersaksen gaan doen. Dat kunnen investeerders alvast in de zak steken."

Of registreer je om te kunnen reageren.