Varkenshouderij

Nieuws 1950 x bekeken

Nieuwe griepstam aangetoond

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een griepvariant aangetoond die in Nederland nog niet eerder is gevonden, laat de organisatie weten. Het gaat om een H1N1-stam.

Eind vorig jaar toonden varkens op enkele bedrijven griepsveschijnselen, zonder dat daarvoor antistoffen werden aangetoond met de gebruikelijke testen.

Het type griep dat is gevonden behoort wel tot klassieke H1N1-cluster dat in Europa voorkomt. Het is niet verwant aan het besmettelijke H1N1-2009-influenzavirus, dat bekend staat als Mexicaanse griep.

De GD heeft inmiddels een nieuwe test ontwikkeld om dit type griep onder varkens aan te kunnen tonen. De nieuwe griepstam toont volgens de GD het belang van monitoring aan van griepvirussen. In Duitsland dook vorig jaar namelijk ook een griepstam op die niet met de bestaande antistoffen was aan te tonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.