Varkenshouderij

Nieuws 1520 x bekeken 8 reacties

'MPA-monsters niet met opzet vernietigd'

Den Haag – De monsters van MPA-onderzoek bij het varkensbedrijf van Jack Gommers in Oosteind zijn niet met opzet vernietigd. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw na vragen van de Partij voor de Dieren over de kwestie.

De veehouder heeft de indruk dat de resultaten met opzet zijn vernietigd, omdat hij de resultaten niet meer kreeg na opvraag. Het is volgens Dijksma niet duidelijk of de veehouder de resultaten toen ook heeft opgevraagd. “Uitslagen van testen worden door de NVWA drie jaar bewaard. Indertijd gold als bewaartermijn vijf jaar. De bewaartermijn is inmiddels ruimschoots verstreken”, aldus Dijksma ”Van opzettelijke vernietiging is geen sprake.”

De veehouder kreeg ook een rekening van de monsters, waarvan de monsters negatief waren. Regel is dat de veehouder de rekening van de monsters krijgt als het bedrijf positief is. Dijksma erkent dat er in dit geval ten onrechte een rekening is gestuurd, omdat de dieren negatief waren. “In dit geval was per abuis een rekening gestuurd, die later ook in de bezwaarfase als onjuist is gekwalificeerd”, aldus Dijksma. Ze wijst erop dat uitslagen van testen op verzoek kunnen worden toegestuurd aan veehouders, maar dat ze niet standaard worden verstrekt omdat dit teveel kosten met zich mee brengt. “Het overgrote deel van de 33.000 monsters per jaar is namelijk negatief.”

Laatste reacties

 • Hogman1

  er worden namen genoemd redactie dus nu ook artikel verwijderen ????

 • alco1

  Moeten staatssecretarissen en kamer leden zich bezig houden met de afhandeling van zaken van één ondernemer?

 • W Geverink

  Als het de kans vergroot dat hij eens ophoudt met zeuren is die tijd goed benut @alco1.

 • Bison

  Nou ja men kan niet alles geloven, Politici zijn ook erg goed in liegen,ze zeggen toch ook dat UFO's niet bestaaan en dat Islam een 'religion of PEACE' is.
  Ik had ook een uitslag ge-eist van een monstername op mijn bedrijf..positief of negatief.
  Ik had alleen geen 5-6-7 jaar gewacht met aan de bel trekken..

 • Mels

  Sisser verhaal. Als de stoom om je hoofd is verdwenen.......

 • jordi 1455

  gek dat politiek nog niet gereageerd heeft, dit is toch zijn favoriete onderwerp?

 • drikhend

  IK had en heb de indruk dat het bij Politiek om geld gaat en niet om mensen liefde . En nu komen stilaan de zaken boven water . Wie gelijk heft , de tijd zal het leren .

 • jordi 1455

  drikhend bij politiek gaat het gewoon alleen om geld de gezondheid van een ander zou een worst wezen, want anders was het allang buiten gekomen die onderzoeken en er is nog niks.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.