Varkenshouderij

Nieuws 3197 x bekeken 9 reacties

‘Improvac is zeker nog niet de gouden oplossing’

Oer-Erkenschwick - Het gebruik van de entstof Improvac om berengeur te voorkomen in vergelijking tot intacte beren is ‘zeker nog niet de gouden oplossing’ om te stoppen met castreren op uiterlijk 1 januari 2019. Deze uitspraak deed Christian Leding, directeur van de vestiging Coesfeld van slachtconcern Westfleisch, op de Westfleisch-Tage op de locatie Oer-Erkenschwick.

Westfleisch doet in samenwerking met het onderzoekinstituut Haus Düsse een praktijkonderzoek naar het gebruik van Improvac als alternatief voor intacte beren. Improvac is een entstof van Pfizer Animal Health en remt de ontwikkeling van de geslachtsrijpheid bij beren.
Er zijn ongeveer 1.500 met Improvac behandelde beren geslacht. De onbehandelde beren scoren duidelijk hogere indexpunten met AutoFOM-classificatie dan de Improvac-beren. Beren hebben iets zwaardere hammen en rugspier. Het vlees van Improvac-beren is over het algemeen iets meer gemarmerd. Leding stipte ook nog aan dat behandeling met Improvac geen garantie geeft dat berengeur niet kan optreden. Daarnaast is er ook nog veel onduidelijkheid over de acceptatie van dit vlees op alle afzetmarkten van Westfleisch.
Varkenshouder Franz Grösbrink uit Gesher noemde Improvac ‘niet het ei van Columbus’. Hij heeft op zijn bedrijf ervaring met het mesten van beren en met Improvac behandelde beren. Intacte beren scoren een betere groei, voederconversie en indexpunten. "Daar staan ook nog de hogere kosten van de twee entingen van tussen de €4 en €5 tegenover. En dan is de extra arbeid niet berekend", zo zei Grosbrink.  
Leding wilde op de bijeenkomst nog geen exacte resultaten van de praktijkproef vrijgeven.

Laatste reacties

 • joannes

  Het is gewoon weer een extra belasting van de ¨medische wetenschap¨ die diepe relaties hebben met de Politiek, Consumenten en natuurlijk Belangen organisaties zoals WD en PvdD. Het is met hun gemanipuleerde extraherende belastingen een aanslag van de ¨slimmen¨ op de productieketen, die vooral instand gehouden wordt door hardwerkende ambachts werkers.

 • bertes

  het wordt tijd voor de waarheid. en weg met die emotie politiek.
  alleen de slagerij met de bulk varkens kunnen de beren kwijt.
  het vlees van een beer is droger. meer drip. en dier onvriendelijk.
  alleen donkere hokken, en beren in kleine hokken. met veel rustgevende middelenen in het voer, dan kan het net uit.
  ophouden.

 • varkensboerk

  Ik heb ervaring met houden van beren en wat adel hier beschrijft is zeker niet de WAARHEID. Ik houd beren in hokken met 1m2 ruimte volop daglicht en zonder rustgevende middelen in het voer en zonder improvac. Wel bepaalde grondstoffenkeuze om tevreden varkens in het hok te hebben, maar dat geldt voor alle varkens. En Adel als je het houden van beren niet in de vingers hebt moet je natuurlijk niet aan beginnen maar ga geen onzin uitkramen over het merendeel dat wel bekwaam is om beren te houden. Beren afzet is goed mogelijk alleen moet dat wel in een apart kanaal afgezet worden en juist niet door elkaar verkocht worden zodat er klachten bij afnemers ontstaan.

 • Hogman1

  Borgen koopt iedereen en beren moeten weer in zo,n concept met allerlei verplichtingen.
  Wees nou toch eens eerlijk.... beren is een ramp voor zowel dier als consumptie

 • bertes

  heb 3 jaar beren afgemest. de eerste twee jaar was ik blind. en vertelde tegen iedereen dat het geweldig was. maar mensen die op bezoek waren. vroegen mij wat toch dat geschreeuw is. ik vertelde dat er steeds een varke verkracht wordt. en dat de beer het steeds op de zelfde gemunt heeft. omdat het steeds een paar beren zijn op dat moment. valt het als boer niet meer op. en door bedrijfsblind zie je wel varkens lopen met bloed op de ruggen. je weet dat is van het rijden. en vit. E flink omhoog om afgebroken hammen laag te houden.
  tot dat ik me eraan begon te storen.

 • boerkebrabant

  nog 6 weken heb ik beren en dan weer borgen, wat een feest, geen masssa verkrachting meer, geen zware varkens van de benen af verkracht, geen gekrijs de hele dag, geen gestresde boer meer, geen gestresde medewerkers meer, geen tramelant tijdens het transtport, geen gekrijs meer in de wachtstal in het slachthuis, geen huisvrouwtje of mannetje die denk bij het vlees bakken, wat een stank. veel minder tramelant meer tijdens een griep uitbraak, en dat dank zij een ingreep van 10 seconde op dag 5 waarna de borgen na 5 minuten weer lekker gaan drinken. maar ja de antievarkensboerlobby heeft dit verzonnen, niet voor het dierenwelzijn, maar om de afzet van het vlees drasties te verminderen en daardoor ook de arme varkensboertjes, nou mij zullen ze niet klein krijgen!

 • joannes

  @Varkensboer met je bepaalde ¨grondstoffenkeuze¨ doe je het voorkomen dat er een recept is. Wat ik bijzonder vind is dat dat ¨recept¨ niet algemeen bekend is zodat iedereen die oplossing kan toepassen. Maar ik vrees dat ook jij niet het ¨recept¨ heb of het moet illigaal zijn, want de natuur laat zich niet onderdrukken bij gezonde varkens. De ene zal er iets meer en/of iets later last van hebben dan de ander maar men is niet voor niets varkens gaan castreren in het verleden. In een hiërarchie in de koppel in een hok gaat de natuur altijd een keer broeien. Je kan natuurlijk ook zo´n principiële WD voorvechter zijn die denkt dat de natuur manipuleerbaar is met voedsel, liefde en zorg. Laat je niet bedotten, zachte heel meesters maken stinkende wonden of zoals in het geval van beren: stinkende verkrachters. Verkrachters die veel meer leed veroorzaken dan die paar seconden die @boerkebrabant zo duidelijk beschrijft. Pfizer is de enigste lachende derde die vrolijk blijft doneren en aplaudizeren op de acties van WD en PvdD voor die belasting op dieren en boeren ten gunste van hun aandeelhouders.

 • Klein Selle

  als je zo n improvac varken op gegeten hebt hoe presteer je dan nog in bed
  laat de bedenkers van dit waanzin gedoe ze zelf maar opeten komen er misschien daar minder van . rks

 • boerkebrabant

  ja, klein selle. ik vind dat improvac verboden moet worden, daar zou de nvv en lto gezamelijk eens een standpunt over in moeten nemen. ook zouden ze eens via een campange duidelijk moeten maken wat voor een elende beren mesten kan betekenen( het zal ook best wel eens goed gaan hoor) en dat die elende vele malen groter is als de kleine ingreep op dag 5. in beina de hele wereld casteren ze, en waarom zou dat toch zijn. zouden die allemaal dommer zijn als wij? overigens bepaald de markt wel wat er gebeurd, op dit moment worden de borgen al beter betaald en lopen de kosten van de stinkerscontrole al op. tel daar nog maar bij op dat de beren steeds lichter afgeleverd moeten worden en dan word de berenboot vanzelf minder! en terecht. we kunnen het ons niet veroorloven dat de concumenten stinkvlees in de pan krijgen. die eten voor lange tijd geen varkensvlees meer , en we moeten zuinig op elke klant!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.