Varkenshouderij

Nieuws 1983 x bekeken 6 reacties

Dijksma: diarreebacteriën varkens niet zorgwekkend

Den Haag - Varkenshouders en hun gezinsleden lopen geen groot extra risico als gevolg van besmetting met de resistente diarreebacterie Clostridium difficile (Cdiff). Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Zij geeft daarmee antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van een publicatie in Boerderij Vandaag. Wel loopt er op dit moment nog een onderzoek van het RIVM ‘om de nog bestaande leemten in kennis op te vullen’.

Uit onderzoek van de Utrechtse wetenschapper Elly Keessen blijkt dat de bacterie kan worden overgedragen van varkens op mensen, en in sommige gevallen leidt tot een dikkedarmontsteking. De bacterie komt voor in mest, in de lucht en op vlees in supermarkten. Bovendien is Cdiff resistent tegen een aantal antibiotica.

De gezondheidsrisico’s zijn volgens Dijksma echter gering: zelden of nooit is er sprake van ziekteverschijnselen. Bovendien komt de bacterie overal in het milieu voor en zelfs in de darmen van baby’s. Aan de bevinding dat Cdiff veel voorkomt in de lucht rondom varkenshouderijen kunnen wat Dijksma betreft geen conclusies worden bevonden; de aangetoonde besmettingen zijn veroorzaakt door direct contact met varkens. Schaalgrootte speelt volgens haar geen rol.

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Heel bijzonder altijd van politici die een paar maanden op een minister post zitten en er zo mee uit voeten kunnen.

  Ministers noem ik 'sierduiven'.

 • John*

  t gaat om de ambtenaren die eronder zitten. de ambtenaren die door bleker aangesteld zijn zijn nog niet foetsie.

 • Elevage

  toch maakt dijkstra meteen korte metten met dit onderzoek. Mooi scheelt weer een hoop ambtenaren die moeten controleren. Ga zo door Sharon!

 • albertvanegdom

  En hoe komt deze informatie bij een breed publiek? :BOERDERIJ vandaag publiceert een artikel wat gelezen word door de partij voor de dieren die er vervolgens kamervragen over stelt .Journalisten van vakbladen zouden zich iets meer bewust moeten zijn dat artikelen niet alleen in de sector gelezen worden.
  Zo heb ik mij in het verleden gestoord aan stemmingmakende artikelen over onthoornen zwarte mestcircuits enz. Kortom als BOERDERIJ dit stuk over diaree niet geplaatst had waren er waarschijlijk geen kamervragen over gestelt met alle negatieve publiciteit er omheen.

 • Jokeren43

  De party van de dieren zit te azen op ellende in de veehouderij en de varkenshouderij, om dit vervolgens uit te vergroten en te misbruiken voor hun partij belangen.
  Marianne Thiemen maakt zich belachelijk hierdoor.

 • Jokeren43

  De partij van de dieren zit te azen op ellende in de veehouderij en de varkenshouderij, om dit vervolgens uit te vergroten en te misbruiken voor hun partij belangen.
  Marianne Thieme maakt zich belachelijk hierdoor.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.