Varkenshouderij

Nieuws 7564 x bekeken 19 reacties

Vraag naar biggen neemt toe

Barneveld – De vraag naar grote koppels biggen neemt toe. Vleesvarkenshouders hebben er meer vertrouwen in dat de varkensprijzen over vier maanden hoger liggen dan deze week. Daardoor leggen zij de biggen wat vlotter op.

Door het minder koude weer, gaan ook weer vleesvarkens uit minder goed geïsoleerde stallen naar de slacht. Zodoende komen meer plaatsen vrij voor biggen.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders verhoogt zijn biggenprijs voor volgende week zodoende met €1,50 naar €49,50 per stuk. De beursprijs voor biggen stijgt met 1 euro naar €41,50 per stuk.

Alle Nederlandse varkensprijzen blijven volgende week gelijk. Duitse slachterijen noteren €1,65, de NVV en de beurs €1,61 per kilo geslacht en €1,30 per kilo levend. Varkensvlees gaat volgens de slachterijen nog maar moeizaam van de hand met Carnaval in aantocht.

Laatste reacties

 • willywolfkamp1

  Wat heet moeizaam, onderdelen geven voor volgende week een piep klein plusje dus zal de handel ook wel meevallen. Je moet toch elke week een reden hebben om niet te verhogen. Zeugen doen al een duidelijke plus in Duitsland en dat zegt meer over de handel dan het verhaal van wie dan ook.

 • jan hien

  MAAK je maar niet blij volgende week carnevals weekend dus GEEN plus

 • gommers jos

  Vraag naar biggen neemt toe dat vind ik een goeie mesters dus snel die stal volgooien want over 4 maanden gaat het gebeuren ik wordt onderhand schijtziek van die berichten ik heb in januarie 1500 varkens geleverd met eengem opbrengst van 156 euro en vlgs jullie berichten zit er voorlopig nog geen verhoging in ff tellen big 49,50 pakweg 5 euro toeslag is 54,50 plus btw is 57,77 in de stal dus ik hou over voor te voeren 98 euro minus 85 euro voer is dus 13 euro daar kun je dus de overige kosten van betalen dus we lopen met zn allen met open ogen in het verlies ik wil het anders zeggen ik betaal de fokkers heel graag 60 euro voor mijn biggen maar ik zou zelf ook graag 2 euro geslacht ontvangen dit merkt de consument ook niet aaleen de graaiers die tussenproducent en consument zitten zullen hun winstprognose bij moeten stellen

 • kalkar

  Ik begrijp alleen niet dat met al deze verliezen in de vleesvarkens iedereen gewoon door doet, alsof er grof wordt verdient. Wie is er nu gek?

 • varkenshouder1

  Als je niet oplegt kost het meer. Oftewel is het verlies kleiner bij wel opleggen.
  De reactie van Gommers ben ik het mee eens. Het kan niet blijven doorgaan op deze manier. • joannes

  @melkertje, dat je het niet begrijpt lijkt me de uitnodiging voor een verklaring die je al weet maar graag door een ander verklaard wil zien! @gommers jos, speelt de nuchtere, calculerende varkensmester die, de rekensom zoals hij maakt, heel logisch en vanzelfsprekend doet klinken. Maar hij vergeet voor het gemak het feit dat hij o n d e r n e m e r is en zo ook erkent en gewaardeerd wil worden. Hij vergelijkt appels en peren met de opbrengst prijs van januari voor mestvarkens en de opbrengstprijs voor biggen van week 6. De mestvarkensprijs zijn het resultaat van zijn toegevoegde waarde aan het eindproduct mestvarken in de periode tot aflevering januari: huisvesting, voerkosten, medische kosten, verzorging, enz aan een big wat hij in 2012 ergens betaald heeft voor de dan geldende prijs (NVV prijs tussen de 37,50 en de 44,00 kijk even op de factuur of bij http://www.schuttert.nl/prijzen2012.html.) Dat big wat hij nu moet aanschaffen is de start voor een vergelijkbare periode van 4 maanden. Dus die rekensom van hem moet met de opbrengstprijs voor over 4 maanden vergeleken worden: de periode waarvoor hij onderneemt, zoals de biggen producent heeft ondernomen om het big nu af te kunnen leveren.

 • John*

  och ja ben blij dat er nu minder biggen zijn zodat je kan kiezen aan welke mester je biggen wil leveren. eentje die aan een goeie big ook nog toegevoegde waarde kan toevoegen en verkopen voor goed geld.

 • mylle

  gommers, hoe kun je dan verklaren dat hier in belgie sommige voederfabrikanten 400000 varkens vetmesten. Is er zoveel te verdienen aan voeders ?

 • kalkar

  Varkens die je in januari hebt geleverd waren als big een kleine 55,- euro,+ 85,- voer, + 25,- maakt 165,- euro. Verlies dus rond de 10,- euro per afgeleverd varken. Gommers heeft dus in januari ongeveer 15000,- euro verloren. Kan mij niet voorstellen dat leegstand meer dan een tientje kost. Je moet sowieso geen varkens afleveren tussen half december en zeg maar 1 februari. Handelaren dwingen mesters vaak in september om biggen af te nemen, maar laat ze dan ook gelijk een bepaalde voerwinst garanderen. Alleen doen ze dit niet omdat niemand er geld achteraan gooit, behalve een boer.

 • Hogman1

  Gestandaardiseerde voerwinst vlv. week 04
  Varken -/- voerkosten -/- big € 10,45

 • joannes

  Maar ¨het ondernemen¨ is de inschatting te maken voor wat de biggen, die je nu oplegt, over 4 maanden op zullen gaan brengen. De vermeerderaar neemt het risico over een langer periode met daarmee grotere onzekerheid! Niemand heeft/neemt/geeft garantie op winst wanneer het risico in verhouding verdeelt wordt!

 • Mozes

  Tot 2008 had ik nog een klein vleesvarkenstakje naast het melkvee. Ben ik blij dat ik ze kwijt ben en de varkensrechten voor goed geld verkocht heb.

 • Bison

  Hup,gauw achter de markt aantelen,..op naar de volgende crisis.

 • mt

  Kijk op : www.varkenstrans.nl voor vakkundig vervoer van uw varkens,biggen,zeugen en fokmateriaal.

  Concurrerende tarieven!!!!

 • wimpy


  @john, nu er binnenkort schaaarste komt aan biggen denk ik dat p. en r. een paar afdelingen leeg moeten laten

 • farmer14a

  kom op zet die voerboeren is eens onderdruk en de andere week de slachterijen dan moeten ze toch een keer wat

 • kalkar

  We zullen zien of ze van de zomer 1,90-2,00 euro halen. Zo niet dan moet er weer geld bij. Echter gezien de voorbije jaren waar de biggen de eerste maanden van het jaar gruwelijk duur zijn, heb ik er ook dit keer weer weinig vertrouwen in, ondanks alle mooie verhaaltjes. In 2012 moest er tot september ook weer geld bij. Zelfs Wyno zegt in de trog zijn twijfels te hebben, vooral ook omdat de consumptie duidelijk terugloopt. Ik vrees weer het ergste....

 • John*

  @wimpy, het effect van opleggen op 0,8 en bedrijven nog maar voor 2/3 draaien is al wel te merken in de biggenmarkt. dus praktisch staan er nogal wat afdelingen leeg.

 • Biggemans

  Mylle, in Belgie zijn de varkensprijzen van een ander gehalte Basis
  + toeslag ; geen kosten, geen afrtek, behalve afkeur en ex BTW.

  En dan niet te vergeten, ze houden hun meelfabriek draaiende, want ook in Belgie zijn er veel stoppers geweest.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.