Varkenshouderij

Nieuws 1353 x bekeken 9 reacties

Smithfield speelt in op vraag naar ractopamine-vrij

Smithfield - Smithfield Foods speelt in op de vraag naar ractopamine-vrij varkensvlees. Dat meldt internetsite Pigprogress.

Het bedrijf wil inspelen op de vraag van China en Rusland naar dit vlees en de wens van deze landen om dit door een onafhankelijke derde partij te laten controleren en certificeren.

Smithfield meldt dat het een tweetal bedrijven in North-Carolina ractopamine-vrij produceren. In totaal zouden deze twee bedrijven goed zijn voor een productie van 43.000 ractopamine-vrije varkens per dag.

De CFO van Smithfield, Larry Pope, stelt dat Smithfield als de grootste varkensproducent ter wereld in staat moet is om klantgericht te produceren op basis van door klanten aangeleverde specificaties. Dat geldt voor alle markten, zowel binnenlandse als buitenlandse. Pope zegt bovendien dat hij er bij de Amerikaanse overheid op aandringt om zo snel mogelijk te komen tot een protocol voor de controle en certificering als ractopamine-vrij van de dieren.

Over het gebruik van ractopamine als groeibevorderaar in de varkenshouderij is de laatste maanden een stevig meningsverschil ontstaan tussen de Verenigde Staten, en de EU, Rusland en China anderzijds. EU, Rusland en China vinden het gebruik van ractopamine ongewenst en vinden dat het middel op onterechte gronden op de lijst van toegestane middelen van de Codex Alimentarius is gekomen. Deze landen willen geen varkensvlees importeren dat is geproduceerd met dit middel.

Laatste reacties

 • politiek

  Het advies wat ik kan geven is om GEEN Nederlands partij te benaderen voor onderzoek. Nederland gebruikt inzake onderzoek groeibevorderaars ook maar te gemakkelijk niet erkende onderzoekmethoden.
  Wettelijk is men verplicht erkend methoden te gebruiken . maar het zal waarschijnlijk zijn reden wel hebben hier van af te wijken.
  Het gaat immers wel over hormonen/groeibevorderaars.

 • Mozes

  Dit artikel gaat wel over groeibevorderaars. Dus hier mag @politiek zijn zeurblaas leeg laten lopen.

 • politiek

  Beste Mozes.
  Je bent misschien een beetje gerust omdat bewust artikel over varkens gaat.
  Vergeet niet dat de zwijgplicht van kamerleden betrekking heeft op hormoongebruik , jarenlang structureel op duizenden rundveebedrijven.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • politiek

  Het buitenland ergert zich momenteel aan het gegeven dat Nederland zijn ,,task voor hormonen,, heeft opgedoekt . Het internationaal gestructureerde overleg met Nederland is ter ziele gegaan.
  Gebruik van cortico-steroiden worden momenteel in buitenland gevonden in de veehouderij. Net over de grens. ! Onduidelijk is voor het buitenland waarom Nederland geen focus heeft voor hormoonopsporing. Onduidelijk is voor buitenland waarom Nederland niet op zo veel stoffen controleerd.
  Gebruik van hormonen in de veehouderij kan zo jarenlang zijn gang gaan. Eerder gaf de Nationale Recherche van Nederland ook al aan zich te verbazen over die jarenlange gestructureerde praktijken in Nederland.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • politiek

  Een veehoudeerij dient zelf zijn verantwoording te pakken. Deze week op de Beurs in Venray heb ik ook in de NVV stand gesproken met meerdere personen daar. Laten zien , heb ik de illegale gebruiken in Nederland en de illegale praktijken. Nog steeds. !!
  Moeten wij daar dan op letten als vakbond was de reactie. Wij hebben daar geen verantwoording in. Het werd overigens ook niet ontkend.

 • Beheerder
  Redactie

  Er zijn reacties in deze discussie verwijderd omdat het niet is toegestaan privé-gegevens van uzelf of van anderen te plaatsen.

 • alco1

  Ja Mozes. Onzin mag wel op de site.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.