Varkenshouderij

Nieuws 1611 x bekeken

Britse varkenshouder lijdt onder vleesschandaal

Londen - Door de vele verhalen over het paardenvleesschandaal is de Britse consument op dit moment huiverig om überhaupt vlees te kopen.

Dat betekent dat goede Britse boeren die zich altijd aan de wet houden de rekening krijgen gepresenteerd.

Dat stelt de bond van Britse varkenshouders National Pig Association. Britse supermarkten melden de laatste dagen een daling van de vleesverkopen, hoewel slagers aan de andere kant zeggen juist meer klanten in de winkel te krijgen. De NPA stelt in dat kader de vraag ‘of de supermarkten zich ooit afvragen waar dat goedkope euro-vlees dat ze inkopen vandaan komt.’ Voorzitter Richard Longthorp: ‘’Als je voortdurend iets koopt dat goedkoper is dan waar het voor geproduceerd kan worden, dan moet je weten dat er gesjoemeld wordt met de kwaliteit of de veiligheid of de regels of alle drie die dingen.’’

De NPA stelt dat ook varkenshouders de schade ondervinden. Directeur Zoe Davies: ‘’Hoewel goedkoop euro-varkensvlees niet in het schandaal werd genoemd, daalde de prijs voor Britse varkens vorige week opeens met 3 pence (3,5 eurocent) per kilo. Onze varkenshouders draaien al met verlies omdat de supermarkten steeds meer goedkoop vlees elders uit Europa aanvoeren en voor sommigen is dit de druppel die de emmer doet overlopen. Wij maken veilig vlees van uitstekende kwaliteit dat wordt verwerkt en verpakt onder strenge eisen. Maar dat is niet goed genoeg voor sommige winkelbedrijven. Zij willen steeds maar goedkoper en zijn daarmee verantwoordelijk voor de vrees en verwarring die momenteel in winkelland heerst.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.