Varkenshouderij

Nieuws 5310 x bekeken 38 reacties

Berntsen stapt naar NMa

Doetinchem - Vleesvarkenshouder Peet Berntsen uit Azewijn, Gelderland, wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de gang van zaken bij het tot stand komen van de NVV-biggennotering nader onderzoekt. Berntsen vindt dat de notering de vermeerderaars eenzijdig bevoordeelt.

"Volgende week komen er twee mensen van de NMa langs", meldt Berntsen. Een woordvoerder van de NMa wil geen nadere informatie verschaffen. Wel is het volgens de woordvoerder vrij normaal dat medewerkers van de dienst naar aanleiding van een melding zich nader laten informeren. "Dat is business als usual", aldus de woordvoerder.

Vleesvarkenshouder en voormalig NVV-regiobestuurder Raymond te Lintelo is met het Duitse kartelamt in gesprek om misstanden bij de Duitse NordWest-biggenprijs aan de kaak te stellen. Hij stelt een dossier samen dat aanknopingspunten biedt voor een onderzoek. Wegens gebrek aan mankracht zal het kartelamt de zaak voorlopig niet behandelen. Te Lintelo is van mening dat de biggenmarkt niet goed functioneert en prijzen ‘kunstmatig’ hoog worden gehouden.

Guus ten Hove en Sake Moesker

Laatste reacties

 • bertes

  de retail lacht. en de handel. het is veel makkelijker om met lagere prijzen te handelen.

 • dhvanmeerveld

  Volgens mij is dit de verkeerde manier om het rendement van de vleesvarkenshouderij op te krikken. In zeugenhouderij zijn de rendementen, zoals de heren ook wel weten, zeer mager. Als de biggenprijsvorming al vooropgezet is, dan is dat wel zeer slecht uitgevoerd.. Beter is om toenadering te zoeken tot elkaar en samen de strijd aan te gaan met de partijen waar de werkelijke winst wordt gemaakt. Hierin wordt door een aantal partijen al goede resultaten geboekt.

 • joannes

  Ben benieuwt hoe het NMA reageert in een internationale markt met multi fokkers en multi mesters en nb multi biggen prijzen die ook nog eens divers zijn. Laat het NMA maar eens bij de voerleveranciers en de retailers langsgaan die er voordurend de lat over leggen. Peet moet weten dat verlies verdelen altijd pijnlijk is en dat de fokkers, in tegenstelling tot de mesters, een markt hebben gevonden in de export van uniforme, gezonde, biggen die door tevreden mesters gewaarderd worden.Buitenlandse Mesters met lager kosten en geen interesse om zelf de biggen te fokken. Nederlandse fokkers concurreren samen met de Deense op de Duitse en Oost Europese markt. Eea blijkt uit de groeiende export van inmiddels voor 2012 : 6,9 milj biggen http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/1/NBHV-blij-met-exportstijging-naar-Duitsland-1150578W/

 • joannes

  Vervolg#3 En dat naar aanleiding van een ontwikkeling die al een aantal jaren geleden is in gezet. http://edepot.wur.nl/26098 Een ontwikkeling waar iedere ambitieuse vermeerderaar zijn motivatie in gevonden heeft, direct of via adviseurs en/of criteria van de Bank. Met de ondernemers risicos en de smalle marges zijn er 2 mogelijkheden, innoveren en verbeteren of stoppen. Nu wanneer je voor het innoveren kiesto zorgde je voor voldoende volume (de wagenlading), het juiste ras, de uniformiteit en de inentingen. En daarmee kan je in de exportmarkt terecht en concurreren met de Denen. Dat er nu ivm de wetswijzigingen, groepshuisvesting, meer stoppers zijn in een markt waar ook dankzij investeringen, voor de blijvers, meer bedrijven voor export in aanmerking komen is de samenloop van omstandigheden. Een samenloop die de blijvers een keus geeft voor export of het binnenland. Waarbij het buitenland een voldoende hogere prijs betaald om de extra kosten en de prijs te verantwoorden. Kijkt nog eens even naar dat lijstje van: J Schuttert en vergeet niet terug te kijk tot bv 2007 voor het prijs verloop. http://www.schuttert.nl/prijzen.html

 • w v gemert

  Deze man is het spoor helemaal kwijt, laat iemand uit zijn directe omgeving deze man helpen, allemaal negatieve energie. Iedereen is vrij om op welke prijs te kopen en verkopen,het is een vrije markt. De bewegingen in de biggen prijs zijn vaak het zelfde,alleen op een anderniveau, en dat is weer afhankelijk van de toeslagen.Ik denk dat Berndse verkeerde inkoop afspraken heeft gemaakt in het verleden (toeslagen op NVV richtprijs die niet verklaarbaar zijn ) en vandaar deze actie.Biggen prijs NVV te hoog? onzin.Ik ben mester.

 • eerlijkomhoog

  Die man kost ons mester veel geld, eerst zorgt hij dat de notering met €4 stijgt, ok toeslag inwisselen heet dat maar de toeslag komt al snel weer op het oorspronkelijke niveau, dus heeft Peet en Raymond de gemiddelde mester al zeker €3 gekost per opgelegde big. Als hun niks gezegd hadden was de notering mooi een stuk onder de WeserEms gebleven maar nu betalen wij de rekening en natuurlijk krijgt de NVV de schuld van hun.
  NMA, raar dat de ze nu wel ergens naar willen kijken, dat slachterijen jaren lang dezelfde prijs mutatie hebben is niet interessant, dat er maar een paar inkopers meer zijn die alles voor supers kopen is niet interessant en dat is al door een grote groep aan gekaart maar........... geen actie.

 • WT

  Hallo willy maak je over mij maar geen zorgen. Trouwens sinds wanneer ben jij vermeerderaar af? Wij brengen alleen maar feiten zwart op wit naar buiten omtrent de geheimen omtrent de totstandkoming van de NVV biggennotering. Wij maken de boel pas transparant wat zogenaamd het motto van de NVV was. Alles duid erop dat juist de bestuurders alles geheim willen houden. Het landelijk bestuur heeft al langere tijd alle kenmerken van een SEKTE. Deze sekte van vermeerderaars waar inmiddels al meerdere kleine Wyno-tjes rondlopen hebben maar 1 belang : het behoud van de KIP MET DE GOUDEN EIEREN!!!!! Hiervoor is alles toegestaan binnen het landelijk bestuur zoals het verlooghenen van de spelregels (statuten), het bewust onjuist informeren van de pers door de voorzitter (regisseur van dit alles) het bewust onjuist informeren van de regio's enz. Verder heeft de leider ook niet meer het fatsoen om de pers ( die dynamiet in handen hebben)te woord te staan, kortom een slecht verliezer die de kop in het zand steekt en zijn loopjongen de klappen laat opvangen. P.s Heb je inmiddels de trog al gelezen en weet je nu wat een referentieprijs betekent? Groetjes, Peet.

 • joannes

  Precies, @eerlijkomhoog, het is één grote trechter met een héél smal tuitje! De consumenten, en vooral de aandeelhouders en directeuren met bonussen, genieten van een paar Retail inkopers die het hele productie apparaat laten dansen op hun muziek. Dan heb je nog een Overheid die restrictie en ¨kwaliteits¨ regels opleggen en de varkenshouders worden gedwongen elkaar er uit te concurreren! Dat er dan naar oplossingen als Export en Schaalvergroting gekeken en geëxperimenteerd wordt is niet meer dan logisch. Het leven zoekt altijd zijn oplossingen! Nu, vermeerderaars waren het eerst getroffen in deze jarenlange marteling, met de mesters die niet afnamen – lees prijsdaling afdwongen - , wanneer er geen uitzicht was op een redelijke marge, en hebben nu een oplossing die voor hen werkt. De Mesters moeten, nu ze gesandwiched worden, naar de verwerkers en retail kijken voor een gezonde marge, of naar de Overheid met hun maatregelen die kosten verhogend werken in Nederland en daarmee het buitenland een voordeel geven. Laat het NMA de keten maar eens onderhanden nemen en toetsen op faire margeverdeling en de oligopolies die, zoals je terecht opmerkt, bij de verwerkers en de retailers de trommel slaan - zij hebben de marge vlgs LEI gegevens –

 • joannes

  O, en bijna vergeten, de voerleveranciers, waar vooral de kleinere fokkers en mesters van afhankleijk zijn, moeten natuurlijk er ook bij betrokken worden, want blijven leveren en langzaam het eigendom - lees meer invloed op de bedrijfsvoering - overnemen is natuurlijk ook iets wat niet altijd transparant in de markt vertaalt wordt! Ik heb zelfs het vermoeden dat Peet een beetje gestuurd, of op zijn minst geholpen, wordt door hetzij een Verwerker hetzij een Voerleverancier. Want zijn stelligheid vindt ergens het vertrouwen om vooral collega varkenshouders te wantrouwen ipv zijn afnemers en voerleveranciers. Het kan toch niet alléén zijn ¨vooral persoonlijke rechtvaardigheids¨ gevoel zijn?

 • wimpy

  Maak je niet blij peet ze komen alleen maar langs niet aan en als ze toch aankomen neem dan meteen de dpp vion beurs en slachterij noteringen mee

 • w v gemert

  peetenchristel1. Ga hulp zoeken.Zelden zoveel negativisme in een stuk gelezen, dat u aan mij twijfeld daar kan heel goed mee leven.

 • lamano

  zeg, W v Gemert hou het een beetje netjes onder elkaar! Trouwens ben jij niet dat mannetje van de NVV?

 • pieter1310

  Deze mijnheer Peet Berntsen heeft maar een doel, het beschadigen van de
  NVV.
  Dat blijkt wel uit het feit dat hij roept dat de biggen notering te hoog staat
  en vervolgens wordt deze in december met € 4,00 gecorigeerd naar boven
  omdat de biggen notering achter blijft bij andere noteringen.
  Deze man moet zo verstandig zijn om zijn lidmaatschap van de NVV
  op te zeggen.

  Jan Mathijssen, Sprang-Capelle

 • pieter1310

  Iamano,
  Ben jij niet dat mannetje dat zijn naam niet bekend durft te maken.
  mvg Jan

 • lamano

  Hoi Jan Mathijssen,
  heb jij ook een broer die Joris heet?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • varkenshouder1

  De NMA lacht hem vrolijk uit. Hij was niet verplicht om op NVV notering te handelen maar kan ook kiezen uit de niet transparante noteringen zoals Vion en DPP. Heeft hij niet gedaan en gaat nu de NVV zwart maken om de prijs die strookt met de Weser Ems en vaker daar onder zit. Ik vindt Berntsen ook zielig bezig, evenals de Boerderij die dit veel te veel uitlicht !!!

 • marieke1

  Wat een zielige vertoning. Ruim thuis de rotzooi eerst maar op en zorg voor goede resultaten en een goede prijs voor je vleesvarkens dan heeft iedereen een boterham. Er is straks geen fatsoenlijke fokker die jouw nog biggen wil leveren.

 • fjam

  @joannes die zgn.markt die de fokkers hebben gevonden die je bedoelt,is niets meer dan een ordinaire prijs kartel vorming waar wij individule mesters naar de grote slachterijen nog niet hebben kunnen maken.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • fjam

  en @marieke maak je geen zorgen fatsoenlijke fokkers hebben we al lang geen meer.

 • varkenshouder1

  Waarom kopen die mester zelf geen vermeerderingsbedrijf ??? Aanbod genoeg en dan hebben ze zelf de biggen.

 • Mozes

  Met verbazing kijk ik naar het bestuurlijk onbenul bij de NVV. Als je twee groepen leden hebt met een tegengesteld belang bij de biggenprijs en je gaat dan als bestuur een biggenprijs vaststellen kun je toch op je vingers natellen dat vroeg of laat de pleures uitbreekt.
  Als je als NVV een biggenprijs wilt vaststellen dan moet dat op basis van volstrekt objectieve criteria waar een zeer hoge mate van consensus over bestaat. Tegelijk moet de toepassing van die criteria volledig transparant zijn voor iedere individuele varkenshouder.
  Wie goed luistert naar de kritiek hoort dat daar nou juist het probleem zit. Joannes en andere fokkers blijven echter praten over de hoogte van de biggenprijs en de juistheid hiervan. De objectiviteit en transparantie wordt ontweken.

 • joannes

  @fjam, je richt je energie verkeerd! De fokkers hebben en hadden ook veel financiële klappen te verduren. Misschien nog wel meer dan de Mesters nu! En... maak niet te veel reklame voor je karakter, men zou je verkeerd kunnen begrijpen!

 • joannes

  @Mozes, wat is je mening over die andere Prijzen die er in de markt zijn voor wat betreft objectieviteit en transparantie?

 • Mozes

  Joannes, je wilt het nog steeds niet begrijpen? De NVV is een vereniging van twee groepen varkenshouders met een tegenovergesteld belang bij de biggenprijs. Als je dan als vereniging een biggenprijs wilt vaststellen en je wilt voorkomen dat binnen de vereniging de pleuris uitbreekt dan kun je niet objectief en transparant genoeg zijn. Hoe objectief en transparant andere prijzen zijn doet hierbij niet terzake.

 • joannes

  @Mozes, bezoek de NVV website eens! Meer Informatie en Service dan waar ook tav Varkens! En.... van vele bronnen en invalshoeken!

 • eerlijkomhoog

  Mozes je bent toch een koeieboer, waar bemoei je dan mee, de NVV heeft besloten om de notering in stand te houden en denk je nu werkelijk dat een koeieboer dan kan gaan bepalen wat ze moeten doen.

 • WT

  Mozes, mijn complimenten!! Jij als koeieboer begrijpt tenminste waar het om draait i.t.t joannes. Verspil hier geen energie meer aan. Jij hoeft je zeker niet te schamen en kunt gerust je echte naam onder je stuk zetten. Dat joannes dat niet durft kan ik me wel voorstellen. De discussie op internet zou zowieso veel meer glans krijgen indien de bron met naam en toenaam eronder zou moeten. Dan vallen alle slappelingen af en ben je meteen van een hoop loos gezever verlost. WIE DURFT?????????

 • varkenshouder1

  Ikke nie maar ga je nou een fokkerij kopen of niet ??? Weet je hoeveel werk het is om een big te fokken.

 • joannes

  @peetenchristel1,ik begrijp wel dat je in Mozes een medestander vindt, wanneer je graag op de man speelt en op loyaliteit aan jouw belangen meet. Maar behalve commentaar op personen en processen heb je nog geen enkel woord aan het eigenlijke probleem besteed: de biggen prijs vorming! Met spierballen taal imponeren in commentaar op een column verdient weinig respect! Verleden week heb ik je op verschillende manieren proberen duidelijk te maken waarom de biggenprijs oploopt. Hoe verklaar jij de prijsverschillen tussen de verschillende, door partijen gepubliseerde biggenprijzen? En.... waarom was die van het NVV 2012 zo veel lager dan Weser Ems terwijl er 6,9 milj biggen zijn geexporteerd van Nederlandse vermeerderaars waarvan velen in dat prijsgebied?

 • melkveehouder .

  Vreemd dat de NMA nu wel mensen stuurt die de zaak komen opnemen. In het verleden is door een individuele melkveehouder aan de NMA verzocht de totstandkoming van de notering van de melkquotumprijs te onderzoeken. Ondanks aangedragen bewijslast weigerde de NMA pertinent een onderzoek in te stellen omdat een individuele melkveehouder geen belanghebbende zou zijn. Dit omdat hij geen onderscheidend belang zou hebben ten opzichte van de andere melkveehouders in Nederland. Ook werd op een bezwaarschrift hiertegen halsstarrig vastgehouden aan het eerder genomen besluit. Als ze nu deze zaak wel gaan onderzoeken is de bok vet. Dan roept dat vraagtekens op over de handelswijze is het verleden. Ik schat in dat dan op verzoek van de tweede kamer door het ministerie van economische zaken (waar de NMA onder valt) vragen hierover beantwoordt zullen moeten gaan worden. Met spanning wacht ik het vervolg in deze kwestie af.

 • marieke1

  Stuur de NMA naar de supermarkten want die maken wel misbruik van hun macht

 • Mozes

  Waar ik mij mee bemoei @eerlijkomhoog? Niet met de hoogte van de biggenprijs, daar weet ik niets van.
  Ik vind het alleen boeiend om het bestuurlijk onbenul binnen de NVV te zien.

  Als je de wereldgeschiedenis doorkijkt valt op dat mensen die begonnen zijn als rebel 'voor de vrijheid van het volk' vaak eindigen als tiran die het volk onderdrukt. De reden hiervoor is dat mensen die als burger geen gezag kunnen verdragen als politiek leider geen oppositie kunnen verdragen.
  Dit geldt ook in het klein: wie als boer in de zaal geen bestuur kan verdragen kan als bestuurslid geen tegenspraak verdragen. Dát is mijn bezwaar tegen rebellen verenigingen als de NVV en de NMV. Ik ben zelf nog nooit anders geweest dan een boer achter in de zaal. Ik heb er dus belang bij dat de bestuursleden van een coöperatie tegenspraak kunnen verdragen. Ik moet er dan ook niet aan denken dat mensen van de NVV of NMV in het bestuur van een cooperatie zouden komen. Als je dan als boer achter in de zaal kritiek uit weet je zeker dat je als een hond in de hoek getrapt zult worden. Als je ziet hoe men op dit moment binnen de NVV omgaat met kritiek op de biggenprijs. Van Gemert die als oud voorzitter iemand die kritiek heeft te verstaan geeft dat hij 'hulp moet zoeken'.
  Wat ik momenteel zie gebeuren is dat de rebellen zich tonen als tiran!

 • politiek

  Sorry hoor dat ik reageer, ik volg al dat gedoe nog , maar inderdaad het is een bedenkelijk niveau geworden. Ook van de NVV !

 • wimpy

  @melkveehouder geloof jij echt dat de nma hiervoor komt? ikke niet, hoort gewoon bij t spelletje dat peet speelt

 • joannes

  @wimpy, het NMA heeft een prachtige website en een ieder kan daar lezen wat het doet! Het gaat haar om bedrijven die concurrentie beperkende afspraken maken. Het NVV is geen bedrijf die varkens verkoopt maar een belangenvereniging die diensten levert aan leden. Één van die diensten is een referentie prijs op basis van verzamelde informatie, waarbij letterlijk de doelstelling is: ¨De NVV-biggennotering is in principe niet bedoeld als handelsprijs.¨ Voor meer informatie lees het op de website: http://www.nvv.nl/ Dus het NVV verkoopt of koopt de biggen niet en heeft daarmee ook geen invloed op de werkelijke prijsvorming van de transacties. Daarbij komt dat we over levende have praten die onmogelijk als een gestandariseerd product gezien kan worden met per big, partij en partijgrootte kenmerken als ras, gezondheid, locatie, logistieke faciliteiten, werkelijk moment, e,d, ...die als een plus of min gewaardeerd kunnen worden. Gewaardeerd worden door de handelende partijen: verkoper en koper, niet de vereniging. Eea ook nog duidelijk vermeld op de website.

 • reiziger

  welke fokker is zo dom nog een dag biggen televeren aan deze zielige man Brentsen
  die de prijs onderhandeling voert via de media en hierdoor de gehele sector beschament neer zet laat die stal toch leeg staan er zijn genoeg andere betere moegelijkheden

 • wimpy

  En hoe staat t ervoor we zijn nu een week verder, zijn ze al geweest (zal wel niet he )

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.