Varkenshouderij

Nieuws 3319 x bekeken 30 reacties

Vion: bewuste verwisseling biologisch vlees

Eindhoven - Uit intern onderzoek van Vion blijkt dat Encebe vleeswaren in de zomer van 2012 een partij gangbaar vlees bewust als biologisch vlees op de markt heeft gebracht. Volgens Vion heeft het toenmalige management van Encebe daar opdracht toe gegeven.

Het verantwoordelijke management van Encebe is niet meer in functie en niet meer actief in de onderneming, zo meldt Vion in een verklaring. Eerder liet Vion weten dat een menselijke fout de oorzaak was van de verwisseling.

Het betrokken management bestond uit de vestigingsmanager, hoofd van het servicebureau en de chef financiële administratie. Deze personen zijn in de afgelopen anderhalf jaar vertrokken. Dat vertrek staat volgens Vion los van het incident.

De kwestie kwam aan het licht via klokkenluiders die zich bij Omroep Brabant hadden gemeld. Op basis daarvan heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Hans Alders met de twee klokkenluiders welke beide meer dan tien jaar bij Encebe hebben gewerkt. Hans Alders heeft op basis van deze bevindingen verslag uitgebracht. Dit staat los van het eerder uitgebrachte rapport van Alders. Beide klokkenluiders hebben deze zaak niet eerder aanhangig gemaakt, omdat zijn in een ontslagprocedure betrokken waren wegens reorganisatie en vreesden voor hun financiële toekomst.

Alders concludeert dat de partij ham van 23.852 kilogram in de vriesruimte van Diepop in Den Bosch na de halfjaartelling in juni 2012, in de eerste week van juli 2012 werd voorzien van een code bestemd voor biologische ham. Uiteindelijk is van de totale partij 11.294 kilogram verkocht als biologische ham aan een groot aantal afnemers. In de periode daarna is de rest alsnog afgewaardeerd tot regulier vlees en verkocht als grondstof voor de voedingsindustrie. In het verslag van Alders staat dat de klokkenluiders ervan overtuigd zijn dat het hier een eenmalige actie betreft; zij kennen geen andere gevallen. Volgens de klokkenluiders is het incident hoogstwaarschijnlijk ingegeven door financiële problemen waarin Encebe zich toen bevond. Zij hebben geen zicht op mogelijke andere gevallen na hun ontslag.

Verder concludeert Alders, op basis van de administratie van Vion, dat er geen andere soortgelijke onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Op grond daarvan komt hij tot de voorlopige conclusie dat het hier inderdaad om een eenmalig, zij het ernstig feit gaat.

Vanwege de kwestie heeft Skal een tuchtrechtelijke verklaring aangezegd, welke in 2014 door het Skal-tuchtrecht behandeld zal worden. De datum van deze zitting wordt begin 2014 vastgesteld. Het Skal-tuchtrecht zal oordelen wat een gepaste sanctie is voor de overtreding uit 2012. Skal onderzoekt nu of de overtreding inderdaad eenmalig is, zoals Encebe aangeeft. In 2014 blijft het bedrijf onder verscherpt toezicht staan. Dit betekent extra aangekondigde en onaangekondigde inspecties.

Laatste reacties

 • frans1

  Dat meldt de betrokken organisatie Skal, die toezicht houdt op de biologische productie in Nederland en onderzoek doet bij het bedrijf.
  Encebe Vleeswaren verkocht het vlees vorig jaar zomer via supermarkten.
  financiële motieven ???
  Ook voor de organisatie SKAL dus

  Ik ga voortaan voor LOGISCH vlees ook gekeurd en goed plus goedkoop ..

 • Vhouder

  hoe gaat hans huijbers dit weer goed lullen

 • jordi 1455

  De klokkenluiders wisten er van maar melden het niet omdat ze hun baan vreesden te verliezen en nu ze ontslagen zijn durven ze in eens wel het te vertellen, eigenlijk wel laf als je het zo bekijkt. Verder zijn de klokkenluiders medeplichtig omdat ze de vion directie niet hebben ingelicht over de praktijken van Encebe. Overigens is het hypocriet als de klokkenluiders zeggen dat vion eigen belang belangrijker vindt dan de kwaliteit aangezien de klokkenluiders uit eigenbelang hebben gezwegen over de praktijken van encebe uit angst om hun baan te verliezen.

 • simpel boerke

  Mordicus, jij gaat de klokkenluiders beschuldigen van zwakte. Ik vind het veel verontrustender dat dit bij vion mogelijk is. Zegt toch wel wat over organisatie. Ik vind de leidingevenden de echte verantwoordelijken

 • Demeter Griend

  Ik dacht dat men zichzelf controleerde via HACCP. Begrijp niet hoe dit dan kan, iedereen staat er bovenop allemaal contoleren en dan gaat het nog fout.

 • krulsaart

  Ik heb ook nog begrepen dat ze bij VION biologisch vlees verkocht hebben als gangbaar vlees. Ik heb dus mogelijk tegen mijn principes biologisch vlees gegeten, met alle extra risico's op dierziektes en te hoge ammoniak- en geuruitstoot bij deze onterecht biologisch gehouden dieren. Ik vind dat de onderste steen in deze boven moet komen.

 • agratax2

  jordi1455. De klokkenluiders waren in onderhandeling over hun ontslag procedure. Ze hadden dus gelijk om even te wachten. Het is veel erger dat klokenluiders niet via de Normale code die voor iedere medewerker met op of aanmerkingen m.b.t. het reilen en zeilen van zijn bedrijf geldt hun woord kunnen doen bij de bedrijfsleiding.
  Veel bedrijven eisen van hun personeel -totaal zwijgen- over alles wat te maken heeft met de bedrijfsvoering en niet bepaald positief is. Den Haag maar denken dat alles o.k. is nu ze de governace code hebben opgedrongen aan alle ondernemingen op alle fronten. Helaas maar zelfs de bedrijven in de sociale sector behandelen hun kritische medewerkers als Persona non Grata. Als ik alles overzien kan ik aar tot een conclusie komen -Nederlandse managers handelen uit angst- hun positie niet waar te kunnen maken op een menselijke manier. Ze zijn niet in staat om mensen te motiveren en in hun waarde te laten. De enkele goede daar gelaten.

 • schoenmakers1

  Krulsaart, mijn zegen heb je, gewoon belachelijk dat die troep ons zomaar voorgeschoteld wordt, je zou zomaar vegetarier worden, als er geen afzet is voor die troep, gewoon vernietigen, ik geloof teminste niet dat je met die rommel bij de voedselbank aan moet komen

 • minasblunders1

  Agratax, wat denk je van die politiek zelf dan? Of ben jij een van de weinigen die nog denkt dat daar 'integere' mensen zitten?

 • aarthamstra1

  Waarom nu skal .Lagen ze bij het paarden vlees te slapen . Waar ts het OM ,Klasse justitie?? Eigen vlees keuren. Directie buiten schot houden
  Die stoute medewerkers ook .Die hadden geen motief.

 • fire

  @ demeter griend,HACCPheeft hier helemaal niks mee te maken,dat gaat over hygiene,dit geval gaat over iets anders.

 • nelis

  Een hoop discussie en gelul.
  maar wie betaalt het uiteindelijk weer, niet die zakkenvullers die dit op hun geweten hebben.
  maar zoals gewoonlijk de primaire producent.
  (net nog een kerst en nieuwjaarswens geopend, ze zullen bij dat prettig jaar wel bedoelen, voor henzelf)

 • jan hien

  een andere vraag ,de varkenshouder waarvan de varkensvlees vandaan komt, krijg hij nu ook de prijs van biologisch vlees dat is dan ook eerlijk

 • alco1

  Er werd weleens gesteld dat er geen reden was om het vlees om te katten omdat er genoeg biologisch vlees voor handen was. Dus toch lekker goedkopere inkoop en duurdere verkoop. Slechterikken.

 • krulsaart

  Klokkenluiders hebben geen moeite met de verwisseling, totdat........ ze zelf buiten gezet worden. dan begint het zogenaamd aan hun geweten te knagen. Laat me niet lachen.

 • info104

  Zijn al de consumenten van het gangbare vlees er ziek van geworden volgens mij hebben ze het zelfs niet eens opgemerkt dat zij geen biologisch vlees in de pan hadden, met andere woorden gangbaar vlees is hetzelfde van smaak en kwaliteit als biologisch vlees, Het enige verschil zit hem in de prijs en het label, ook het slachten gebeurd op de zelfde wijze , het verpakken en vervoer gaat niet anders, dus laten we gangbaar en biologisch vanaf nu maar op een hoop gooien, en je hebt deze discussies ook niet meer, ik zie er geen verschil in.

 • fire

  @info je hebt helemaal gelijk het verschil zit tussen de oren

 • info104

  Als iemand nu zeker wil zijn dat hij ongespoten en zonder antibiotica vlees wil eten moeten ze gewoon naar een poelier gaan die alleen maar wilde varkens en ganzen en eenden en duiven slacht die zijn geschoten met een jachtgeweer, maar ja dat is zo zielig en zo'n duur eten, net zoals je schrijft fire het zit tussen de oortjes. Ze kunnen zelfs waterkonijn bestellen (gewoon muskusraten) , smaakt best hoor.

 • jordi 1455

  @Krulstaart mee eens, daar doelde ik ook een beetje op. Het lijkt wel dat die klokkenluiders wraak willen nemen op Vion omdat ze zijn ontslagen.

  Soms denk ik wel eens dat er bij vion saboteurs rond lopen van clubs die baat bij hebben dat vion flinke imago schade oplopen of omvalt denk maar aan radicale vega's.

  De klokkenluiders zeggen dat er plastic in het vlees zit maar hoe is het er dan in gekomen?

 • drikhend

  beste jordie en Krulstaart . De communicatie in veel grote bedrijven tussen bedrijfsleiding en de medewerkers op de werkvloer is zeer slecht . De leiding geeft opdracht en dit is maar uit te voeren en weerwoord en opmerkingen worden niet op prijs gesteld . en personeel heeft in veel gevallen zwijgplicht over de bedrijfsvoering .. Deze medewerkers waren al ontslagen toen ze het melden aan de pers . Maar er staat nergens dat ze het intern niet gemeld hebben . en misschien zijn ze daarom wel ontslagen omdat ze lastig zijn . Dit weten wij niet . En als ze in een ontslag procedure zitten .hebben ze groot gelijk dat ze zwijgen want het kan tegen hun gebruikt worden . En bij overtreden van naar buiten brengen van bedrijfs geheimen kan ontslag op staande voet gegeven worden . En dus geen WW uitkering . Het laf noemen van mensen die voor hun rechten op komen is naar mijn mening zeer kort door de bocht .Terwijl de echte daders (leiding Van Toen waarschijnlijk met zak geld als zwijggeld vertrokken zijn . Dan kun je eerder denken zijn hun niet de lafaards . En mogelijk weer elders onder gekomen waar ze weer op dezelfde voet verder gaan . Uit alles blijkt gewoon dat de leiding van Vion de zaak niet meer meester is en bedrijf aan de ondergang bezig is die niet meer te stoppen is . of er zal grote zak geld naar toe moeten . Om die weer te verteren . Eerst op hoger niveau grote schoonmaak houden .

 • jordi 1455

  @dirkhend er was een klokkenluiders regeling bij vion waar die klokkenluiders gebruik van konden maken en dat deden ze niet. Als ze het direct melde bij de directie van vion kon vion die partij omgekat vlees terug roepen. Verder mag je werk weigeren wat in strijd is in met de wet, zoals fraude en werken met onveilig materieel. In theorie zijn de klokkenluiders gewoon medeplichtig.

 • minasblunders1

  Ach Jordi, je moet nog een hoop leren. Dit soort regelingen zijn er alleen voor het oog van het kerkvolk. In theorie zijn we een heel beschaafd land. De praktijk wijst dagelijks anders uit.

 • boerderijdinther

  Info104 je snapt het concept niet, boeren schakelen over op biologisch om aan een consumenten behoefte te voldoen en een meerprijs te krijgen voor hun vlees. Helaas schade deze incidenten het consumentenvertrouwen in biologisch vlees enorm, wat slecht is voor hun afzet en prijs.

 • flyinghollander

  Studentenboer, dan moet je het echt ook vrij laten. Weet in DK dat er te veel eko melk is en die word gemengd met gangbaar, maar ze krijgen wel de plus is toch ook niet fair?

 • drikhend

  Juist beste minasblunders1 De beste jordi 1455 gelooft nog aan sprookjes .Op papier klopt alles wel maar de praktijk is anders . En het medeplichtig zijn ? . Opdracht is opdracht . En als ze ontslagen zouden worden door dit werk te weigeren . Dan zal het UWV hun geen WW uitkering geven . De directie is verantwoordelijk via welk kanaal hun de producten afzetten . En personeel moet produceren wat hun opgedragen wordt . En zie het verleden bij de meeste bedrijven zijn de klokkenluiders hard gestraft en de bedrijven er goed langs gekomen .Het is niet over al koek en ei . En voor werkmensen geld bij sommige bedrijven de mentaliteit . Als je het werk niet doet wat je opgedragen wordt (veilig of onveilig , eerlijk of oneerlijk ) . Daar is de deur voor jouw 10 andere .

 • krulsaart

  ben benieuwd waarom de klokkenluiders ontslagen zijn. Ik vermoed dat dat niet om deze kwestie ging, maar gewoon met de reorganisatie te maken had. Wat is wilde zeggen is dat de klokkenluiders pas gewetensbezwaren krijgen als ze ontslagen zijn bij het bedrijf. Daarvoor waarschijnlijk geen probleem.

 • jordi 1455

  @Dirkhend dus als je de opdracht van je baas krijgt om iemand te vermoorden omdat hij lastig was doe je het gewoon? je zei orders zijn orders.

 • drikhend

  Beste Krulstaart inderdaad staat nergens vermeld waarom de klokkenluiders zijn ontslagen .Ze hebben opdracht gekregen om deze zaak te verwisselen . En of dat ze gewetensbezwaren hebben na hun ontslag betwijfel ik ook sterk . want die hoeven ze niet te hebben als ze opdracht kregen hebben dit uit te voeren . Maar waarschijnlijk heerst er geen goede bedrijfscultuur want de bedrijfsleiding van toen die de opdracht gegeven heeft is ook al vertrokken . En er kan bij ontslag een en ander niet lekker verlopen zijn . En ze dus Vion ook een koek van eigen deeg terug geven .

 • jordi 1455

  Geen baas mag een werknemer dwingen om strafbare feiten te plegen of zijn eigen veiligheid in gevaar brengen door te werken met gammel materieel, indien de baas het wel doet krijgt hij de arbeidsinspectie op zijn dak en dat heeft gevolgen voor de baas.
  Verder is de uitvoerder van de fraude even schuldig als de opdrachtgever.

 • drikhend

  Beste jordi 1455 Ik sluit mijn mening aan bij #22 .

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.