Varkenshouderij

Nieuws 2157 x bekeken 6 reactieslaatste update:10 dec 2013

Encebe blijft jaar lang onder verscherpt toezicht

Zwolle - Vion-dochter Encebe Vleeswaren blijft nog heel 2014 onder verscherpt toezicht van Skal. Dat zegt de controle-organisatie voor biologische producten in reactie op het omkatten van gangbaar naar biologisch vlees door Encebe.

Onderzoek van Skal moet uitwijzen of het omkatten een incident is.

Afgelopen vrijdag beschuldigden twee oud-medewerkers van Vion in 2011 23.000 kilo vlees ten onrechte als duurder biologisch vlees te hebben verkocht. 11.000 kilo kwam in supermarkten terecht. Vion erkende de foutieve etikettering en zei dat het ging om een menselijke fout. Daarbij stelde het vleesconcern dat er geen enkele financiële drijfveer was. "We hebben genoeg biologisch vlees", aldus Vion.

Skal verklaart dat ze Encebe vrijdag direct onder verscherpt toezicht stelde. Ze wil de biologische vleesstromen in de keten met terugwerkende kracht steekproefsgewijs controleren. Het Skal-onderzoek moet voor de kerst afgerond zijn. Eind januari beoordeelt een tuchtcommissie van Skal de uitkomst en wordt Encebe mogelijk beboet. Ook moet het onderzoek uitwijzen of de Vion-dochter haar Skal-certificaat behoudt. Als blijkt dat Encebe vaker vlees verkeerd  etiketteerde, dan trekt Skal het certificaat in, aldus een woordvoerder. Nederland telt 80 biologische varkensbedrijven. Voorman Coen Bosch wilde geen commentaar geven op het incident.

De klokkenluiders zouden Vion ook hebben beschuldigd van het verkopen van vlees dat over de houdbaarheidsdatum heen is. Uit navraag blijkt dat de NVWA daarover geen melding heeft gekregen hiervan en dus ook geen aanleiding ziet voor een onderzoek.

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers gaat in de Tweede Kamer vragen stellen aan staatssecretaris Dijksma (EZ) over de interne controle bij Vion. Dikkers vraagt zich af welke garanties er zijn voor consumenten die uit overtuiging biologisch vlees eten. Ze noemt de kwestie 'onbestaanbaar en schadelijk'. Dikkers laat eventuele vervolgstappen eerst afhangen van de reactie van Dijksma. Kamerlid Henk van Gerven (SP) noemt de kwestie 'de zoveelste in de rij'. Hij heeft ook vragen en wil onder meer weten hoe dit opnieuw kon gebeuren, welke bedragen er mee gemoeid zijn en in hoeverre er kans is op herhaling. Verder heeft in ieder geval Marianne Thieme vragen aangekondigd namens de Partij voor de Dieren.

Laatste reacties

 • koestal

  controle blijft nodig bij vlees ,zie ook het schandaal met paardevlees

 • aarthamstra1

  Rabo topman uitgenodigd ,Epo libor euribor ervaring's deskundige Ons kent ons .
  Boeren en burgers moeten in het comité.

 • Mozes

  Aarthamstra, ik weet nog steeds niet of jij misschien die 'klokkenluider' bent?

 • Eekterman

  Dom,dom dom, weer koren op de molen van de anti-veehouderij lobby

 • drikhend

  Het hele certificeren blijkt dus ook te gaan om geld . Het controleren met terug werkende kracht .,dit zegt al meer dan genoeg .

 • info460

  Iedereen in de politiek en ik zou bijna durven stellen, dus met geen verstand van waar ze over praten, heeft direct een mening en uit die ongegeneerd. Tenenkrommend, want veel burgers laten zich leiden door die onzinnige politieke uitspraken. Natuurlijk moet er niet gerommeld worden met eten. En natuurlijk moet het systeem zorgen dat dit niet voor kan komen. En natuurlijk krijgt Vion nu extra controle en dus kosten! Daar hadden ze zelf om moeten vragen!! Dát had Vion direct naar buiten moeten brengen. Dán was er geen onzinnig politiek geneuzel om stemmen te winnen over ruggen van anderen. Overigens had Zembla dan ook niets uitgezonden, want was er geen zaak.....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.