Varkenshouderij

Nieuws 4362 x bekeken 10 reacties

Denemarken geeft 'leugen' antibioticagebruik toe

Kopenhagen - De georganiseerde Deense landbouw en varkenshouderij heeft vrijdag tegenover de publieke omroep DR toegegeven dat ze ten onrechte hebben rondgebazuind dat ze 'wereldkampioen' zijn als het gaat om het laagste antibioticaverbruik in de varkensproductie.

Een gezamenlijk rapport van Wageningen UR en DTU Food Research Institute gaf medio november aan, dat de inzet van de bedoelde infectiebestrijders in de Nederlandse varkenshouderij 20 procent lager is dan in de Deense. Nog in oktober echter wist directeur Nicolaj Nørgaard van het Deense Kenniscentrum van de Varkenshouderij (VSP) op het jaarlijkse congres van de bedrijfstak in Herning te vertellen dat 'we 3 tot 5 keer lager zitten met het verbruik dan onze overige Europese collega's'. Afgelopen zomer zei VSP-kwaliteitschef Asger Nielsen tegen het Amerikaanse landbouwblad Agri-Pulse: "In Nederland verbruiken ze dubbel zoveel antibiotica als in Denemarken." Directeur Søren Gade van boeren- en verwerkersfederatie LF meende in januari in de boulevardkrant BT voorts dat 'we feitelijk het land zijn dat wereldwijd de laagste antibiotica-inzet heeft in zijn varkenshouderij'.

DR heeft Nørgaard met de cijfers van Wageningen en DTU geconfronteerd en hij erkent dat de Nederlandse varkenshouders de antibiotica-inzet fors hebben teruggedrongen. Honderd procent toegeven dat hij fout zat wil hij echter kennelijk niet: "Er zijn andere cijfers dat de Nederlanders op hetzelfde niveau zitten als wij, maar zij hebben de laatste jaren het verbruik meer teruggebracht dan wij en dat vinden we imponerend."

Laatste reacties

 • tinus888

  denk dat er wel regelmatig een kofferbak vol ging richting dk

 • Zuperboer

  kattebak noemen we dat in de achterhoek, moet wel een boerenvinding zijn geweest!

 • koestal

  Het Deense antibioticagebruik stond op het saldo van de Nederlandse veehouder,dus er was sprake van antibiotica-toerisme

 • koestal

  veel Nederlandse boeren in Denemarken,kwamen even naar Nederland op familiebezoek en ook nog even shoppen bij de de Nederlandse dierenarts

 • Mozes

  Koestal, ik heb ook wel eens verhalen gehoord dat veel antibiotica die in Denemarken gebruikt werd in Nederland geregistreerd stond.

 • NoordHollander

  ook over dierziektes zoals para tbc bestaan nogal wat onwaarheden

 • koestal

  De leugen regeert,ook in Denemarken

 • Theo-Nooyen

  Wie zorgt er nu voor een rectificatie wereldwijd?
  Want een land onderuit halen is zo gebeurd maar probeer deze negative reclame maar eens weg te poetsen

 • koestal

  Dit is nog niet door Zembla gezegd,want die weten alle leugens

 • Mozes

  Koestal, als het andersom was geweest, en wij in Nederland beweerd hadden dat wij lager zitten terwijl juist Denemarken lager zou zijn had Zembla (met op de achtergrond Wakkerdier) de frontale aanval ingezet. De PvdD had direct een Kamerdebat aangevraagd om maar zoveel mogelijk publiciteit te maken. Het NOS journaal zou het ook breed uitgemeten hebben.
  Nu horen wij helemaal niets...........

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.