Varkenshouderij

Nieuws 6243 x bekeken 7 reacties

Bestuurders Vion verkochten aandelen in moeilijk 2012

Eindhoven - Vion heeft in 2012 de certificaten van aandelen van de raad van bestuur teruggekocht en er gemiddeld meer voor betaald dan de aankoopwaarde. Het vleesconcern wil niet ingaan op de hoogte van de winst die de bestuurders hebben gemaakt.

Dat winst is geboekt, is opmerkelijk, want al in april 2012 bleek Vion in financiële problemen te verkeren toen de onderneming niet kon voldoen aan een betalingstermijn aan leveranciers.

De transactie wordt omschreven in het recent uitgebrachte jaarverslag. In het jaarverslag staat bij 'overige vorderingen' een aflossing van 16,8 miljoen euro. De aflossing heeft volgens het verslag 'vooral betrekking op de terugverkoop van certificaten van aandelen van Vion nv door bestuurders en de lening die dienovereenkomstig is afgelost.'

De bestuurders zijn bij hun indiensttreding leningen met Vion aangegaan voor het vergaren van certificaten die bedoeld zijn om de binding van bestuur en bedrijf te versterken. Gaat het goed met de onderneming, dan worden bestuurders beloond met een mooi dividend, dat doorgaans ruimschoots de rente op de lening compenseert. Maar in 2012 maakte Vion verlies en dook het eigen vermogen 97 miljoen euro in het rood.
Vion telde in 2012 vijf bestuurders. Ton Christiaanse, verantwoordelijk voor de Britse activiteiten, trad in februari terug en topman Uwe Tillmann vertrok op 3 september. Financieel directeur Ton Vernaus verliet Vion per april 2013. Andere bestuurders zijn Dirk Kloosterboer, nu directeur Vion Ingredients, en Peter Beckers. Vion geeft geen uitsluitsel over de koers waartegen de aandelen zijn verstrekt en zijn teruggekocht door de onderneming. De koers is afhankelijk is van de datum van indiensttreding van de bestuurder.

Directeur communicatie Marc van der Lee meldt in een reactie dat "met het vertrek van Tillmann en de terugkoop van zijn aandelen  de andere leden van de raad van bestuur hun aandelen ook hebben terugverkocht." Volgens het jaarverslag kreeg Vion per 1 januari 2012 100 procent van de aandelen in handen, dus ruimschoots voor het vertrek van Tillmann. De aandelen lijken daarmee verkocht met een koers gebaseerd op een januari-koers, toen de grote problemen zich nog niet hadden geopenbaard. Vion verkocht uiteindelijk in 2012 Vion Food UK, de Britse activiteiten en in 2013 ook noodgedwongen de divisie Ingredients.

Laatste reacties

 • Frisovz

  gelukkig hadden ze geen (voor) kennis.

 • Heijdravleesvee

  Zijn er toch nog een paar mensen beter geworden van de Vion.

 • trust

  Boeven en graaiers.....oder Gauner und Grabber.

 • Jan van het Zand

  Managers eerst, schreeuwt de kapitein op het zinkende schip 'Dé Vion'. Na het verlaten van het schip knalt het schip bij heldere hemel en rimpelloze zee op de krijtkust van het Verenigd Koninkrijk. De matrozen zijn blij. Het schip is uiteindelijk tóch niet gezonken. Ze gaan aan wal en nemen het er nog goed van in de plaatselijke pub. Dan keren ze terug naar hun schip en constateren dat de schatkist verdwenen is.
  De reder in Den Bosch is not amused. Hoe krijgen we de financiële gevolgen van deze averij goed opgelost. Dan maar de goud- en diamanten voorraad verkopen. Om het schip 'Dé Vion' op te knappen en weer in de vaart te brengen. Nu maar hopen dat de Sinterklaasstorm het schip niet alsnog laat zinken. De opknapbeurt heeft immers van het schip 'Dé Vion' geen nieuw schip gemaakt. En met een tweede handsje weet je maar nooit of het een goede koers gaat varen.

 • boerderij12

  smerige graaiers zijn het

 • trust

  @parel, Managers eerst, schreeuwt de kapitein vanuit zijn persoonlijke reddingssloep. Met aan boord naast de schatkist, ook het gehele orkest om het comfort van deze benarde situatie toch enigszins op niveau te houden

 • Daan & Ton

  De aandelen werden bij Vion verhandeld tegen de intrinsieke waarde, oftewel het Eigen Vermogen van Vion, gedeeld door het aantal uitstaande aandelen.
  Per 31-12-2011 was dat € 738.3 miljoen / 50.784 aandelen = € 14.538 per aandeel. Dit staat ook in het jaarverslag.
  Het probleem is dat de onderneming al sinds 2008 in zeer zwaar weer verkeerde, en dat enkele jaren is verbloemd, vanwege de pensionering van megalomane idioot Daan van Doorn eind 2009 (en zijn kompaan Ton Lammers). Beiden hadden een flink belang, dat tegen de intrinsieke waarde volgens de balans is teruggekocht. Zij hebben daar samen naar schatting € 28 miljoen aan overgehouden. Dit is diefstal van de ZLTO leden, omdat de problemen die bij Vion in de jaarrekening 2012 zijn afgeboekt, al veel eerder genomen hadden moeten worden. Antoon Vermeer en later Hans Huibers hebben dit altijd onder de pet gehouden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.