Varkenshouderij

Nieuws 1643 x bekeken 9 reacties

Nog geen meerderheid voor strijd tegen SPF-stallen

Den Haag - Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft nog geen meerderheid in de Tweede Kamer in haar strijd tegen het varkenshouderijsysteem met een hoogwaardige gezondheidsstatus, Specific Pathogene Free (SPF).

Dat blijkt tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken. Thieme wil een einde aan deze manier van veehouderij, die ze laboratoriumstallen noemt. "Het zijn hermetisch afgesloten stallen; bijna steriel. Varkenshouders moeten zich daarvoor wel meerdere malen per dag douchen en zich van top tot teen hullen in steriel plastic. Hij komt daarom alleen gepland en zo min mogelijk in zijn computergestuurde en hermetisch afgesloten stal", omschrijft Thieme.
Ze zocht tijdens het debat medestanders voor haar strijd. SP-Kamerlid Henk van Gerven steunt Thieme. "We moeten niet de weg op van steriele kluizen", vindt Van Gerven. "Het respect dat we voor dieren moeten hebben en het aspect van dierenwelzijn zijn dan waarschijnlijk wel ernstig in het geding."
Carla Dik-Faber van de Christenunie gaf geen steun aan Thieme. "Ik wil wel kijken hoe wij de ontwikkelingen in die richting kunnen afremmen en hoe wij met elkaar kunnen zorgen voor verdere verduurzaming van de landbouw. Maar in een woord als laboratoriumstallen kan ik mij niet herkennen", aldus de politica.
Eerder dit jaar lieten de PvdA en D66 al weten dat ze bezorgd zijn over de ontwikkeling van de SPF-veehouderij, maar nadrukkelijke steun aan Thieme gaven de partijen nog niet.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ik weet niet waar het over gaat, maar ik ben er op tegen.
  of zit er een ander motto achter?

 • jordi 1455

  schoenmakers1, Thieme heeft baat bij ziekte uitbraken, als er geen ziektes uitbreken kan ze de veehouderij niet meer zwart maken.

 • Hugobens

  SPF wil zeggen dat bepaalde ziektekiemen (mycoplasma, App, AR, dysenterie, schruft, luizen en/of PRRSV) niet voorkomen op het bedrijf. Vrij zijn van deze ziektes geeft de hoogste SPF status43. Een SPF status betekent dus niet dat een bedrijf per definitie dierziekte vrij is, maar geeft aan welke dierziektes een bedrijf niet heeft en welke wel.
  Opmerking mevrouw Thieme blijft vreemd: Moderne huizen en gezondheidszorg voor de mens is oké, waarom dan niet voor het dier?

 • bankivahoen

  Dat is toch wel duidelijk Hugobens@ , ze heeft 1 taak en dat is een zeer discutabele in haar geval. Ze wil ten koste van alles de veesector het land uit en wel zo snel mogelijk , ze is duidelijk niet gespeend van enige kennis als je gisteren haar ellenlange betoog tegen alles wat op de boerderij leeft ten toon spreidde.! Je ziet het fanatisme ervan af druipen. Het dubieuze is dat haar man baat heeft bij elimineren van de sector zodat zijn afzet van vegetarische producten beter te promoten is .
  Dat de NVWA of andere hoogwaardigheidsbekleders hier niet ingrijpen zegt genoeg over hoe de gemiddelde elite hier over denkt.
  Zij is mede oorzaak van de steeds groter wordende bedrijven die een steeds hogere kostprijs moeten trotseren om te overleven en daarom dus steeds meer dieren moeten houden om te overleven.
  Als ze echt begaan was met de boer maar niet met de manier waarop dieren gehouden mogen worden maakte ze wel bezwaar tegen de massale batterij eieren dump naar de EU !! Maar dat is haar te link !

 • jordi 1455

  @bankivahoen het wordt tijd dat die vega-fascist van een Thieme een paar toontjes lager gaat zingen.

 • Varkensarts

  Laat Marrianne eerst dergelijke hoog gezonde bedrijven maar eerst eens late bezoeken. Zodat ze kan ervaren dat juist deze bedrijven met zeer weinig, nagenoeg geen antibiotica varkens een gezond en welzijnsvriendelijk leven kunnen geven.
  Ze weet totaal niet waarover ze praat.
  Ik nodig haar graag uit om eens een aantal van deze bedrijven met mij te gaan bezoeken.
  Kan ze zien dat de veterinaire wetenschap geen laboratorium is, en dat de politiek niet zonder kennis en kunde of met achterhaalde theorieen beleid moet maken.
  Hoog gezonde bedrijven / SPF bedrijven hebben de toekomst, nu, in de toekomst, in de wereld en ook in Nederland!

 • info140

  Het blijft toch bijzonder om te zien hoe mensen er in slagen iets goeds (een hoge gezondheid voor dieren, waardoor amper ziekten en amper antibiotica-gebruik) te vervormen in iets zogenaamd verwerpelijks.
  Het lijkt er bijna op dat ze willen verbieden dieren te beschermen tegen ziekten. Het zal er wel mee te maken hebben dat het dan veel moeilijker wordt de gehele veehouderij te verbieden!
  Wel heel doorzichtig en voorspelbaar.

 • John Claessens

  Het word tijd dat we als hele sector ook een dergelijk hip vrouwtje aannemen en die voor ons de hele dag positief nieuws verkondigt.

 • info389

  Varkensarts snapt hoe het zit en Thieme is weer helemaal de op de anti dierhouderijtoer. Voor het individuele dier maakt het niets uit of deze in een kraamhok zit in een stal met 1000 of met 100 zeugen. Wel maakt het uit of deze dieren standaard een aantal (te veel ) ziektekiemen bij zich dragen die de kans op het gebruik van antibiotica behoorlijk vergroten. Afwezigheid van kiemen, dus een hogere SPF status is dan een groot voordeel voor welzijn, voedselveiligheid en milieu.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.