Varkenshouderij

Nieuws 3395 x bekeken 4 reacties

NVV begint miljoenenzaak tegen SER

Barneveld - Een juridisch geschil tussen varkenshouders en de Sociaal-Economische Raad (SER), dat na vijftien jaar werd beslecht door de Hoge Raad, krijgt alsnog een staartje. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) claimt in een bodemprocedure tegen de SER een bedrag van 11 miljoen euro aan rente.

De organisatie maakte dit maandag bekend.

De NVV startte destijds een procedure om schadevergoeding, omdat de varkenshouders in de periode 1993-1998 te veel betaalden voor het inenten van varkens tegen de ziekte van Aujeszky. De tarieven voor de entstof en werkzaamheden van de dierenartsen waren eenzijdig vastgesteld door het toenmalige Landbouwschap. Het ontbrak daardoor aan vrije marktwerking en onderhandelingsruimte over de tarieven.

De Hoge Raad gaf de NVV gelijk, en afgelopen maart keerde de SER als vereffenaar van het tien jaar geleden opgeheven Landbouwschap een schadebedrag van 16,1 miljoen euro uit. Dat was inclusief rente, berekend vanaf 2003. Volgens de NVV moet de rente echter worden berekend vanaf 1993. Dat zou neerkomen op 11 miljoen euro, bovenop de uitbetaalde 16,1 miljoen euro.

De bodemprocedure is aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Het kan geruime tijd duren voordat een beslissing valt.

Laatste reacties

 • BW

  Terecht. De schade is geleden vanaf 1993. Dus vanaf dat jaar moet rente berekend worden. De aanhouder wint. Zet hem op NVV!!!

 • gjh

  eindelijk een organisatie met ruggegraat daar kan lto een voorbeeld aan nemen . wat een goeie actie

 • boerkebrabant

  ja, recht halen als je in je gelijk staat, daar kan vion nog veel van leren. onvoorstelbaar dat ze Zembla niet knalhard aanpakken. vals beschuldigd worden, en het na je gelijk maar laten rusten. ik zou alle leveranciers die varkens aan vion leveren het advies geven om vion uitdrukkelijk te adviseren om een dikke vette claim daar neer te leggen, als ze dat niet doen vraag ik me af of ze toch niet fout zaten?

 • drikhend

  Als iedereen de schade die hij of zij geleden heeft op de staat of zijn aanverwante organisaties zou kunnen verhalen . Dan zou er geen cent meer overblijven . Het is goed dat NVV de rug recht houd en eist waar ze recht op hebben . Hopelijk leren de geleerde lui hier iets van . Het is alleen jammer dat de veroorzakers het zelf persoonlijk niet hoeven te betalen . Maar in veel gevallen de sector zelf via heffingen of de belastingbetaler .

Of registreer je om te kunnen reageren.