Varkenshouderij

Nieuws 2177 x bekeken 3 reacties

Voerwinst vleesvarkens lager dan verwacht

Uden - De voerwinst van vleesvarkenshouders is in september uitgekomen op gemiddeld 134 euro per vleesvarken. Dat meldt DLV Intensief Advies. Het bedrag van 134 euro is 10 euro lager dan DLV op basis van zijn eigen inschattingen vorige maand verwachtte.

Over augustus kwam de door DLV berekende voerwinst juist 18 euro hoger uit dan de adviesdienst een maand eerder verwachtte. Deze schommelingen tekenen dan ook de ongebruikelijke en daardoor onverwachte ontwikkelingen van de varkensprijs in augustus en september. In augustus steeg de varkensprijs sneller dan verwacht en in september daalde de varkensprijs onverwacht snel.

Tot en met september is de gemiddelde voerwinst per vleesvarken 75 euro. Dat bedrag is 7 euro lager dan over dezelfde periode vorig jaar. Het ligt nu wel boven de kritieke voerwinst van 70 euro.

Voor de maand oktober verwacht DLV dat de voerwinst gemiddeld per vleesvarken uit zal komen op 130 euro. De gemiddelde voerwinst per vleesvarken zou dan tot en met oktober uitkomen op 80 euro.

In de vermeerderingssector heeft DLV Intensief een voerwinst berekend over september van 670 euro per gemiddeld aanwezige zeug. Dat is 31 euro meer dan de organisatie een maand geleden voorzag. Dat is vooral een gevolg van de gestegen biggenprijs. Van 31 juli tot 28 augustus steeg de NVV-notering van 42 euro naar €45,50. Tot 9 september bleef de prijs op dat niveau, om daarna te dalen naar €43,50 op 23 september.

De gemiddelde voerwinst per zeug tot en met september komt uit op 609 euro per zeug. Dat is 9 euro hoger dan de kritieke voerwinst, de voerwinst die de zeugenhouder nodig heeft om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. De voerwinst tot en met september komt lager uit dan vorig jaar, toen die uit kwam op 694 euro per zeug.

Laatste reacties

  • gertke

    En meneer Bens,1 januari 2 euro?

  • BW

    DLV stop eens met al die onzin voorspellingen. Ga voor Piet Paulisma leren en ga ook de weerberichten voorspellen. Die kloppen ook bijna nooit.

  • V. Arkenshouder

    juist, mee eens BW

Of registreer je om te kunnen reageren.