Varkenshouderij

Nieuws 3023 x bekeken

'Voederconversie in vijf jaar 0,2 lager’

Dalfsen - De komende vijf jaar verwacht Topigs de technische resultaten van zeugen en vleesvarkens fors te verbeteren. Dat vertelde regiomanager van het fokkerijbedrijf Kasper Bekker dinsdagavond in de varkensshowroom van Johnny Hogenkamp.

Volgens Bekker zal de voederconversie van een Topigs-vleesvarken in de komende vijf jaar met 0,2 dalen, de daggroei met circa 80 gram toenemen en de spierdikte met ruim 2 millimeter toenemen. Dat resulteert in een 4 euro hogere voerwinst per afgeleverd dier.

Om de doelen te halen, zet Topigs vooral in op de fokkerij van de zeugenlijnen. Selectieruimte in die lijnen wordt vooral  gebruikt voor de kenmerken voederconversie, groei, spek- en spierdikte. Van de totale selectieruimte wordt 64 procent gebruikt voor deze kenmerken. De overige ruimte wordt gebruikt voor vermeerderingskenmerken zoals toomgrootte. Dat moet ervoor zorgen dat er in de komende vijf jaar ook nog 1,5 gespeende big bijkomt.

Belangrijk instrument voor Topigs om fokdoelen te halen is het gebruik van Genomic Selection. Verder noemde Bekker het biggenweegprotocol, het terugbrengen van het generatie-interval en het registreren van de individuele voeropname van dieren belangrijke instrumenten om vooruitgang te boeken. Bekker sloot zijn verhaal af met de mededeling dat de Topigs-zeug nu ook de ideale moeder voor vleesvarkens is.

Of registreer je om te kunnen reageren.