Varkenshouderij

Nieuws 4297 x bekeken 20 reacties

Van Rooi: varkens duurder met castreren

Helmond - De varkens zouden in Nederland een stuiver per kilo duurder zijn als boeren weer gingen castreren. Dat stelt Marc van Rooi, directeur eigenaar van Van Rooi Meat in Helmond, in een interview Boerderij Magazine dat volgende week verschijnt.

Van de aanvoer bij Van Rooi Meat is een derde beer. Marc van Rooi daarover: “Ik ben er niet blij mee.” Het probleem met de beren is volgens Van Rooi dat zij het vlees niet op de plek krijgen waar ze het hebben willen, bij de afnemer die de beste prijs wil betalen. In veel landen buiten Nederland, zoals Duitsland, Polen, Frankrijk of Italië willen ze geen vlees afkomstig van beren, betoogt hij.

Wat Van Rooi betreft wordt castreren per direct in heel Europa verboden. Dan is het vlees van elke aanbieder gelijk en zijn zij af van dat gedoe met beren of borgen. Van Rooi gaat de generale korting van €3 per beer niet verhogen, verklaart hij. “Het voordeel voor de varkenshouder is meer dan €5 per varken. Hoeveel moet je korten wil het effect hebben? Dat werkt niet." Het bedrijf heeft wel overwogen een toeslag te betalen voor borgen, maar daar toch van afgezien.

Het probleem met beren is volgens Van Rooi dat niemand ziet hoeveel het kost. Als er iemand te veel aan de band staat is dat zichtbaar en op te lossen. Volgens hem hebben alle Nederlandse varkensvleesbedrijven hier mee te maken.

Laatste reacties

 • BW

  Zo zie je maar weer, de consument wil dat er niet gecastreerd wordt en de ondernemers betalen het. Evenals alle convenanten die met het CBL gesloten worden en ''verdragen van Den Bosch''. Het is een groot onzin verhaal wat buitenstaanders aan ondernemers opleggen. Zo ook met de bouwstop in Brabant. Ondernemers uit die provincie moeten bovenwettelijk gaan produceren. Het kost ons de kop, want niemand gaat het betalen. Wij zetten 60% buiten Nederland af. Als ik het goed heb is in 2015 verboden om in Nederland te castreren. In Europa is het dan nog wel toegestaan. Ik houd mijn hart vast. Want wij zetten ons totaal buiten de markt.

 • Jan Arthur

  Eindelijk, eindelijk een firma die zegt wat er te doen valt!
  Dat berenvlees wordt op de duur onverkoopbaar.

 • boerkebrabant

  ja, mark. ik heb borgen, je zou er meer krijgen als je er meer voor betaald.
  niet direct natuurlijk maar de beren een beetje minder en de borgen een beetje meer, is per saldo gelijk voor jullie en de berenvloot word vanzelf minder. maar ik hoef het jou niet te leren!

 • Givar Agro B.V.

  Dan draai je de ballen er toch af voor dat ze geslacht en gewogen worden scheeld weer kilo's. Dus geld.!
  Maar goed dat helpt natuurlijk alleen voor al die varkens die je levend op de beurs notering koopt met 11 ct erop (voor de handelaren) die op hun beurt die domme goedgelovige boeren kale beurs notering min 4 kosten uitbetalen.
  En maar klagen die zakkenvullers
  Je zou ze zo een bal afdraaien!

 • BW

  info 169, klagen, zakkenvullers, bal afdraaien? Het kan best een beetje minder grof. Op het taalgebruik van jou zit niet iedereen te wachten. Dat geeft alleen nare reacties Misschien is het beter om eerst te lezen en dan te reageren in gewoon taalgebruik. Ik snap ineens waar lompe boer vandaan komt!

 • groot boerdam

  BW, info169 is waarschijnlijk een hardwerkende varkenshouder die al jaren onder kostprijs levert.
  Die wil nu even zijn gal spuwen ik kan dat begrijpen.

 • fradek

  in belgië worden we 12 € afgehouden voor elke geleverde beer tussen de slachtvarkens
  indien ik maar 3 € gekort zou worden zou ik snel stoppen met castreren

 • krulsaart

  Slachterijen vragen met hun programma's om beren en niet om borgen

 • BW

  grootboerdam, de sector probeert open te communiceren naar de buitenwereld om de burger een beter beeld te laten krijgen van de varkenshouderij. Als ik dan info 169 zo zie schrijven, dat je er de ballen af moet draaien, schieten de tranen me in de ogen. Als ondernemers uit de sector zo over hun sector praten, zijn ze het zout in de pap nog niet waard. Als je je gal wil spuwen, doe dat dan niet op deze manier.

 • bertes

  wat filmpjes op Youtube, van beren die gretig rond dekken. met drie beren op elkaar. en varkens met bloed op de ruggen. en het geluit erbij van angst roepende varkens die steeds verkracht worden.
  dan vliegt de tweede kamer weer in de gordijnen. maar deze keer eisen ze per direct; dat boeren verplicht moeten castreren. omwillen van het dierwelzijn.

 • fransderondhoeven

  volledig mee eens bertes marian tieme een halve dag bij een afdeling beren in het gang pad open stoel zetten dan komt ze schreeuwend buiten direct castreren

 • jordi 1455

  Het wordt gewoon tijd voor een boerenopstand tegen de supermarkten.

 • Klomp

  Wij mesten nu al 3 jaar beren en zijn er heel tevreden over, bijna geen last van slecht gedrag van de beren.
  Alleen in de restafdeling is wel eens wat gezeur als je de restvarkens bij elkaar doet en de rangorde opnieuw bepaald moet worden. Maar ik moet er wel bij zeggen dat wij niet gescheiden opleggen, gelten en beren door elkaar. Je staat er van te kijken hoeveel rust er dan in de stal komt. Wat dat betreft lijken varkens precies op mensen.
  Als je alleen mannen bij elkaar hebt is er een andere sfeer dan als er vrouwen bij zijn. Ons valt ook op dat ze uniformer door groeien. Misschien voer je de gelten iets te lux maar de punten blijven er goed op. Voor de rest alleen maar voordeel met beren mesten.

 • W Geverink

  Als wij een beer in de stal krijgen is dat een binnenbeer die over het hoofd gezien is. Met 70 kg volop aan het dekken op zijn maatjes en dat de hele godsganselijke dag! Als verzorger moet je een hele dikke huid hebben om dat aan te kunnen zien (en vooral horen) zonder er iets aan te doen. Beren kunnen namelijk hun hokgenoten met hun genaai en onophoudelijk rijden zo zwaar verwonden dat deze uiteindelijk niet meer afgeleverd mogen of kunnen worden. Mensen hier willen geen stinkbeer in de pan en daarom hebben ze voor de slachterijen geen waarde. Ik ben zo blij dat ik een geweer heb...

 • Klomp

  Nou Geverink dan heb jij wel heel aparte varkens, wij hebben er geen last van, kom anders eens langs dan mag je het zien.

 • W Geverink

  Net van voorjaar in nederland geweest en voorlopig kom ik niet meer. De varkens die wij hebben zijn geen apparte varkens maar eerder 'vroegrijpe' varkens. Ik kan het niet uitstaan dat ik goeie varkens verlies door toedoen van een klootbeer die aan het eind van het liedje niet eens geld opbrengt.

 • joannes

  Er zijn altijd mensen, en ook boeren, die hun eigen waarheid kleuren en..... de Natuur ontkennen.

 • W Geverink

  Natuurlijk kan het zijn dat bepaalde rassen kruisingen een wat minder libido hebben maar mijn ervaring is dat castreren vooral omdat de slachterijen steeds zwaardere varkens willen hebben (98kg geslacht) een noodzakelijke ingreep is voor een beter welzijn. Mischien heb jij interesse om bij Klomp te kijken Joannes. Wordt je hoe dan ook nooit dommer van.

 • Klomp

  Je bent welkom.

 • evanderpasch1

  klomp beren is wel fijn voor de boer maar niet voor de afzet, consument gaat minder afnemen en dus daalt prijs Wel eens ham van beer in tostieijzer gehad?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.