Helmond - De varkens zouden in Nederland een stuiver per kilo duurder zijn als boeren weer gingen castreren. Dat stelt Marc van Rooi, directeur eigenaar van Van Rooi Meat in Helmond, in een interview Boerderij Magazine dat volgende week verschijnt.
Van de aanvoer bij Van Rooi Meat is een derde beer. Marc van Rooi daarover: “Ik ben er niet blij mee.” Het probleem met de beren is volgens Van Rooi dat zij het vlees niet op de plek krijgen waar ze het hebben willen, bij de afnemer die de beste prijs wil betalen. In veel landen buiten Nederland, zoals Duitsland, Polen, Frankrijk of Italië willen ze geen vlees afkomstig van beren, betoogt hij.
Wat Van Rooi betreft wordt castreren per direct in heel Europa verboden. Dan is het vlees van elke aanbieder gelijk en zijn zij af van dat gedoe met beren of borgen. Van Rooi gaat de generale korting van €3 per beer niet verhogen, verklaart hij. “Het voordeel voor de varkenshouder is meer dan €5 per varken. Hoeveel moet je korten wil het effect hebben? Dat werkt niet." Het bedrijf heeft wel overwogen een toeslag te betalen voor borgen, maar daar toch van afgezien.
Het probleem met beren is volgens Van Rooi dat niemand ziet hoeveel het kost. Als er iemand te veel aan de band staat is dat zichtbaar en op te lossen. Volgens hem hebben alle Nederlandse varkensvleesbedrijven hier mee te maken.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.