Varkenshouderij

Nieuws 1290 x bekeken

Tonnies beknot op welfare-bonus

Sögel - Slachterij Weidemark van Tönnies betaalt voor beren boven de 96 kilo geslacht gewicht geen welfare-bonus meer. De maatregel gaat in per 18 november dit jaar.

Dat meldt het bedrijf in een brief aan zijn leveranciers.

Het gaat om welfare-beren die geproduceerd worden voor de Britse markt. Momenteel wordt de bonus betaalt voor beren tot 100 kilo. Als reden voor de maatregel noemt het bedrijf de sterke stijging van de slachtgewichten van beren in de afgelopen maanden. Dat heeft tot gevolg dat er te dikke speklaag op de varkens komt, wat de verwaarding van ruggen en hammen  bemoeilijkt. Deze deelstukken worden veel met speklaag en zwoerd er aan verkocht, aldus de slachterij. Tönnies Fleisch hoopt dat met de maatregel de slachtgewichten niet verder stijgen, of zelfs weer dalen.

Daarnaast vervalt de bonus voor het aantal beren dat een varkenshouder meer levert dan gelten, in een tijdsbestek van twee weken. Het bedrijf wil alleen beren ontvangen van leveranciers als die minimaal ook dezelfde aantallen gelten levert. Voor de rest blijven de leveringsvoorwaarden gelijk bij slachterij Weidemark van Tönnies Fleisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.