Varkenshouderij

Nieuws 3169 x bekeken 13 reacties

Slachterijen verwerken veel minder varkens

Den Haag - Nederlandse slachterijen verwerkten in juli bijna 1,03 miljoen vleesvarkens. Dat is een daling met 8,8 procent ten opzichte van juli 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De daling van het aantal varkensslachtingen valt in juli iets lager uit dan die in juni. Toen zakte de aanvoer van vleesvarkens bij de slachterijen nog met 9,0 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Tot en met juli maakten 8,02 miljoen vleesvarkens hun laatste rit naar een slachterij. Dat is 4,1 procent minder dan in de eerste 7 maanden van 2012. Die forse daling staat in schril contrast tot de situatie in België. In dat land verwerkten slachterijen tot en met juli 6,92 miljoen slachtvarkens. Dat is een stijging met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Duitse slachterijen winnen ook terrein ten opzichte van hun Nederlandse concurrenten. Zij kregen in het eerste halfjaar 29,2 miljoen vleesvarkens aan de haak. Dat is 1,2 procent meer dan in de eerste 6 maanden van 2012. Naar verwachting zullen Duitse slachterijen in het tweede halfjaar minder dieren verwerken dan in de laatste 6 maanden van vorig jaar. Zodoende blijft het totaal aantal in Duitsland geslachte varkens dit jaar naar verwachting met 58,4 miljoen stuks maximaal gelijk aan dat van vorig jaar.

De Nederlandse productie van varkensvlees daalde in juli nog meer (min 9,4 procent naar bijna 95.000 ton ten opzichte van juli 2012) dan de vermindering van de aanvoer van vleesvarkens. De gemiddelde slachtgewichten daalden in juli dus ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Tot en met juli lag de Nederlandse varkensvleesproductie op 750.000 ton. Dat is 4,1 procent minder dan in de vergelijkbare maanden in 2012.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Nogmaals een bevestiging dat de markt niet (kan)werkt. Bij twee belangrijke prijs indicatoren, aantal en geslacht gewicht die elkaar ook nog versterken in de zelfde richting, zou de prijs in Nederland (gevecht om het varken) meer moeten stijgen dan is gebeurd.

 • Jan Arthur

  Zitten de gekke sprongen van Vion er soms voor een deel tussen?

 • fransderondhoeven

  maak je geen zorgen van rooy slacht nog volle bak alleen vion en hilckman doen minder

 • varkenshouder1

  Ik maak me wel zorgen Frans de Rond. Als dit verminderde aanbod geen geen uitbetaling van de kostprijs kan maken wanneer dan wel. van Rooy zal het in ieder geval niet doen want die huppelen gewoon achter de prijs van Vion aan.

 • Tessa Knots

  Waarom daalt de NL prijs dan minder snel dan de duitse ? V.Rooy heeft trouwens openlijk in krant gezet dat als de grondstoffen te duur zijn (zoals afgelopen zomer) ze dan gewoon minder slachten ! Dus van rooy heeft absoluut NIET volle bak geslacht !

 • info460

  Nog even en er wordt in NL niets meer geslacht en alles in buitenland. Hou daar maar rekening mee. Sharon Dijksma gaat de keuringskosten in NL nog een flink stuk verhogen, nog even wachten en dan is ze zover. In buitenland is de kostprijs voor het slachten véél lager. Zo meteen moeten alle dieren in buitenland geslacht worden. Op zich ook niets mis mee, alleen jammer voor BV Nederland in algemeen. Dat is wel waar politiek Nederland op afkoerst bewust door sommigen en onbewust door anderen. Daarna nog even de vervoersafstanden regelen en dierhoudend Nederland wordt uitgeschakeld.

 • geelgors

  de nederlandse vleessector is samen met de vastgoedsector de meest corrupte en illegale sector die er is. als er een regel kan worden ontdoken gebeurt dat en zelfs bedreiging en chantage komt voor.

 • alco1

  geelgors. Graag inhoudelijk reageren. Daar kunnen we alleen iets mee!

 • drientje

  Nederlandse slachterijen weten dat veel Nederlandse varkenshouders financieel volledig met de rug tegen de muur tegen staan. En handelaren spelen dit spelletje genoegzaam mee. Alleen een structureel tekort aan varkens kan het rendement van varkenshouder verhogen.

 • Biggemans

  ik zou haast wat zeggen, maar laat maar

 • joannes

  Je kon er op wachten na jarenlang getreiter,mismanagement en kostenverhogingen wordt de branche de grenzen over gedrukt.

 • Biggemans

  HET LAATSTE NIEUWS:
  Er is een miljardenbieding op Vion gedaan
  Private-equitypartijen hebben een bindend bod uitgebracht op Vion . De richtprijs ligt tussen de 1 miljard en €1,5 miljard.

  De ontmanteling van het ooit zo machtige Nederlandse slachterijenimperium is dus mogelijk aanstaande.

 • trijnie

  Als een ondernemer meer produceert dan de markt vraagt, is het zo logisch als maar kan, dan'blijft ie er mee zitten.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.