Varkenshouderij

Nieuws 2301 x bekeken 2 reacties

'Castreren is noodzakelijke ingreep'

Den Haag - De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) heeft op verzoek van staatssecretaris Sharon Dijksma het rapport 'Grip op ingrepen' opgesteld. Eén van de conclusies is dat het castreren van biggen vooralsnog noodzakelijk is vanwege het risico op berengeur en het nog niet goed kunnen detecteren hiervan en de mogelijke economische schade.

Het castreren wordt door de RDA gezien als een kortdurende (enkele dagen napijn) welzijnsaantasting, maar waarvan het varken over het algemeen volledig herstelt. Ondanks de welzijns- en integriteitsaantasting wordt de ingreep als noodzakelijk gezien. Improvac wordt als mogelijke optie genoemd, maar maatschappelijk moeilijk aanvaardbaar.

Dijksma wilde dat de RDA rekening hield met maatschappelijk gedragen uitgangspunten. De RDA concludeert dat de maatschappij moeite heeft met de onverdoofde castratie van biggen. Er is geen onderbouwde uitspraak te doen over de maatschappelijke opinie van verdoofd castreren. Bij het Verdrag van Noordwijk werd geen bezwaar gemaakt tegen de integriteitsaantasting. Katers en hengsten worden vrijwel allemaal gecastreerd, terwijl in de varkenshouderij het castreren van biggen wordt uitgefaseerd. Later komt een RDA-advies met de consequenties van het uitsluiten van bepaalde ingrepen voor het houden van bepaalde diersoorten of houderijsystemen.

Bijlagen

Jolanda Mijs

Laatste reacties

  • g.laugs

    Heeft u het rapport wel goed gelezen? De RDA neemt niet het standpunt in dat biggencastratie noodzakelijk is, zoals u bericht. Wel zegt de RDA dat dit noodzakelijk zou zijn 'om in de doelstellingen van de houder te voorzien'. Die 'noodzaak' is overigens zeer discutabel gezien het grote aantal alternatieven voor biggencastratie dat de RDA in haar rapport noemt. Het belang van de veehouder is slechts een onderdeel van een afwegingsmodel, dat best tot het verbieden van biggencastratie zou kunnen leiden.

  • alco1

    Het maakte de consument niets uit of er wordt gecastreerd. Het zijn de actie groepen die dit uitbuiten om de varkenshouderij in een negatief daglicht te plaatsen. Het is betreurenswaardig dat de sector met zijn LTO dit heeft laten gebeuren. Er was zo gemakkelijk een vergelijk te trekken met al die katten, honden, paarden en zelfs de mensen met sterilisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.