Varkenshouderij

Nieuws 1764 x bekeken

OM eist boete en ontneming tegen varkenshouder

Den Bosch - Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 20.000 euro tegen een varkensbedrijf uit het Brabantse Rijkevoort, omdat het bedrijf in 2010 en 2011 te veel varkens heeft gehouden.

Daarnaast moet het bedrijf nog eens 30.000 euro betalen voor de illegale winst, zegt de officier van justitie.

De zaak tegen het Brabantse varkensbedrijf draait om de vraag of biggen die op een ander bedrijf  gescheiden gehouden worden van de zeug als een aparte diercategorie voor de mestwetgeving moeten worden geteld. Het bedrijf had de op een ander bedrijf gestalde dieren geteld als biggen bij de zeug, terwijl dat volgens het openbaar ministerie in dit geval niet kon.

Complicerende factor in de zaak was dat de biggen door een andere bv met een ander mestnummer werden gehouden, die fiscaal een eenheid vormde met het bedrijf dat voor de rechter stond.

De advocaat van de beklaagde bepleitte vrijspraak voor de overtreding in 2011. Dat er in 2010 wel iets was misgegaan, betwistte het bedrijf niet. Maar de winst die daarmee geboekt was, was zeker niet meer dan 8.900 euro, berekende de advocaat. De Bossche rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.