Varkenshouderij

Nieuws 4645 x bekeken 11 reacties

‘Vakbond moet geen geheimen hebben’

Lettele - Varkenshouders hebben niet in de gaten hoe de vork in de steel zit. Dat zegt oud-DB-lid van de NVV, Harry Bloemenkamp naar aanleiding van de commotie rond de NVV-biggennotering.

Hij vindt het een slechte zaak dat NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg en noteringscommissievoorzitter Theo Duteweerd tot nu toe niets van zich hebben laten horen in de huidige discussie. Bloemenkamp vindt dat een goed functionerende vakbond geen geheimen moet hebben. De noteringscommissie moet openbaar bekend zijn. Verder vindt hij het onbestaanbaar dat twee mensen uiteindelijk de prijs vast kunnen stellen, zoals is gebeurd. Hij noemt de noteringscommissie een dictatoriaal fenomeen. “Als je niet op de lijn van de anderen zit, wordt je gewipt en kun je vertrekken. Het geeft te denken over hoe het op andere plekken in de organisatie gaat.” Bloemenkamp ziet dan ook nog geen nieuwe voorzitter voor de NVV in het verschiet.

Varkenshandelaar Jan Schuttert uit Ommen vindt eveneens dat de noteringscommissie transparant moet zijn. “De vroegere beurscommissie in Vleuten opereerde in de volle openbaarheid. Je kon in het openbaar je inbreng hebben en je kritiek uiten.” Schuttert verwachtte in eerste instantie dat de ontwikkelingen van de afgelopen week het einde zouden betekenen van de NVV-notering. Hij kijkt er nu wat anders tegenaan. De vraag is volgens hem ook of de verdwijning ervan voor de vleesvarkenshouders veel op zouden leveren. “De nieuwe standaard wordt dan de Weser Ems. Dat is niet hun voordeel”, aldus Schuttert.

Laatste reacties

 • ahoornenborg

  Hallo Sake, is er geen ander nieuws dan de NVV notering?? De NVV is nog steeds een democratische vereniging met inbreng van de leden. Alleen betekend dit niet dat ieder lid zijn zin kan krijgen. En als je dan je zin niet krijgt is het wel zo netjes om je neer te leggen bij het besluit in plaats van allerlei vertrouwelijke informatie aan Sake Moesker te mailen!

 • varkenshouder1

  De verdwijning van de NVV notering levert nooit geen voordeel op voor de vleesvarkenshouder maar eerder een nadeel. Het dan of Weser Ems, of de onduidelijke Vion/ DPP notering.

 • eerlijkomhoog

  Weer een artikel van Sake Moesker, word hij betaald door de Lto? Altijd de NVV proberen de grond in trappen. Dat Wyno niet reageert op deze lapzwans is volkomen terecht.

 • Mozes

  Jullie krijgen bij de NVV dezelfde problemen als waarvoor jullie in de jaren negentig bij de LTO zijn weggelopen.

 • arkova

  is het op dit moment niet zo dat de handel in zijn ijver om de biggen, de rekening gaat neerleggen bij de mesters !!!

 • holva.mhollanders1

  elke notering gaat aan zijn eigen succes ten onder!

 • janmoed

  het maakt niet uit wat je kiest als je een ander het laat doen .heb jij mooi een bochel van het werken en, en ligt hij die het voor jou gaat doe in de zon .DOE HET ZELF DAN KRIJG JE MEER VOOR MINDER.

 • evanderpasch1

  Waarom besteed boerderij zoveel aandacht aan een paar gefrustreerde en hypocriete mesters. Je kunt je als fokker onderscheiden met ras/entingen/koppelgroote en gezondheid/kwaliteit en daardoor oplopende toeslagen Een handelaar beurt voor een varken van een goede en grote mester net zoveel als van een kleine slechte mester .En dat deze mesters geen biggen kunnen kopen zonder toeslag op nvv zegt meer over de mester dan de nvv notering

 • Boer Pierre

  Toch vreemd dat een aantal mester de notering te hoog vind!!
  En dat de toeslagen oplopen!

 • c.putten

  ik ben ook mester ,en die het soms eens was met de notering en ook soms niet,je krijgt ongewild en met alle goede bedoelingen toch een bepaalde tweestrijd tussen fokker en mester,nu is dit volkomen maar niet te voorkomen volkomen geescaleerd,iedereen is hiermee verlieser,de nvv moet zich niet toeleggen op prijs maar zorg dragen dat we met ons alle een goede prijs beuren,gewoon weer de belangen behartigen zoals ze altijd al super doen,op deze manier doorgaan kent alleen maar verliesers.

 • aarthamstra1

  Vion MULTINATIONAL (zlto) heeft heel andere belangen dan NVV. ZLTO zal er alles aan doen de NVV op te heffen of in te lijven. Geen enkele actie die daar aan mee helpt zullen ze na laten. Al moeten ze hun eigen ziel verkopen.Macht is het enige wat telt .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.