Varkenshouderij

Nieuws 2553 x bekeken 3 reacties

NVV start project met Jumbo en DLV

Doetinchem - Varkenshoudersvakbond NVV start een project met supermarktketen Jumbo en vleesproducent Van Rooi Meat om de margeverdeling in de keten te verbeteren. Dit meldt de NVV in het ledenblad de Trog.

Eén en ander is het resultaat van de besprekingen die de NVV vlak na 5 december is begonnen met de supermarktketen Jumbo. Die gesprekken kwamen op gang nadat de NVV op 5 december een ludieke protestactie organiseerde voor de deuren van het Jumbo-hoofdkwartier in Veghel.

Bij het project is ook de nieuwe businessunit Agro Food Connect van DLV betrokken. De directeur van deze afdeling van DLV, Gé Backus, gaat functioneren als onafhankelijke marktmeester in dit project.

De NVV is daarnaast ook in gesprek met andere retailers over hetzelfde onderwerp.

Laatste reacties

  • boerkebrabant

    ik heb eens een keer per ongeluk een gesprek gehoord over hoe de jumbo met extra eisen omgaat, zoals bv 1 ster vlees. ze tellen op de cent uit wat de meerkosten zijn en dat betalen ze dan boven de normalen marktprijs extra aan de varkensboeren. dus gemideld nog ver onder de kostprijs. nvv ik wens je veel succes, maar die lui denken maar aan een ding, en dat is niet aan onze portomonee!

  • John*

    jumbo koopt wat ze nodig hebben, en wij (nog steeds) te veel varkens. we hebben een hele mooie keten maar er gaat te weinig informatie terug naar de primaire producenten zodat zei de productie in balans krijgen met de vraag over 10 tot 11 maanden. over een maand wordt er weer geinsemineerd voor de januarimaand van 2014 er is nog geen signaal terug naar de fokker doe dan minder je best!. nee juist de hogeprijzen in deze periode stumuleren de extra varkens voor januari 2014.. dat kan geen jumbo of dlv verhelpen. dit moeten wij als primaire producenten oppakken.

  • info141

    Op zich een mooi initiatief en Jumbo lijkt zijn sociale kan te tonen. Dit zijn goede eerste stappen om een faire verdeling te krijgen. Maar de waarde van onze varkens is slechts voor een klein gedeelte afhankelijk van een eerlijke marge-verdeling, afgesproken met één Nederlandse retailer. Zolang we nog 4 x zoveel vlees produceren als wat de Nederlanders zelf consumeren, zijn we afhankelijker van de marktprijs voor varkens in Europa. Wil je een eerlijke marge-verdeling krijgen, zul je ook Europees afspraken moeten kunnen maken. En dat lijkt me een utopie. Dus, als er al iets meer zal gaan worden betaald door de retailer, i.c. Jumbo, dan zal in 1e instantie in de zakken van de leverancier van het vlees verdwijnen, aangezien het niet direct de waarde van het varken beïnvloedt. Tenzij Van Rooi toezegt om voor die varkens, die voor Jumbo geslacht worden, een hogere prijs te betalen. Tsja...

Of registreer je om te kunnen reageren.