Varkenshouderij

Nieuws 2352 x bekeken 1 reactie

Ketenconcept van Posthouwer Boerkamp slaat vooralsnog niet aan

Wilp – Het ketenconcept dat varkenshandel Posthouwer Boerkamp vorig jaar zomer introduceerde slaat vooralsnog niet aan. Dit verklaart mede-directeur Aalt Posthouwer van het bedrijf. Het concept is ontwikkeld voor (relatief) kleine varkensbedrijven die door de ammoniak emissie-eisen vast lopen en mogelijk geen andere keuze rest dan te stoppen.

De reden dat het concept niet van de grond komt is dat zich nauwelijks vermeerderaars aanmelden die voldoen aan het profiel, bedrijven tot circa 300 zeugen. Posthouwer vermoedt dat bij een deel van deze zeugenhouders ‘de knop al om is’ en zij reeds hebben besloten te stoppen. Een ander motief voor het wegblijven van zeugenhouders is dat de verplichting om het bedrijf emissiearm te maken is uitgesteld tot respectievelijk 1 april 2013 (stoppersregeling) en 1 januari 2014 (Besluit huisvesting). Het uitstel verleidt varkenshouders om de beslissing hoe zij verder gaan met hun bedrijf voor zich uit te schuiven.

Volgens Posthouwer zijn er wel grotere vermeerderaars met bijvoorbeeld 600 zeugen die periodiek een koppel biggen willen leveren binnen het concept om hun eigen stal te ontlasten. Voor deze groep staan regels voor het vervoer van varkens (Verordening Varkensleveringen, VVL) deelname in de weg.

Desondanks staat het concept nog open voor deelname. Aalt Posthouwer: “Het is nog niets uit ons hoofd. Mogelijk dat vermeerderaars zich dit jaar alsnog aanmelden.” Het handelsbedrijf gaat ook de technische resultaten verzamelen van Tempo-beren die een hoge groei combineren met goede bevleesdheid en aanvankelijk voor dit concept geselecteerd zijn. De eerste biggen zijn net naar de mester gegaan.

Eén reactie

  • marieke1

    onzettend jammer is dit, vooral omdat tempo biggen fokken veel eenvoudiger is dan pietrainbiggen. Vooral nog even doorgaan

Of registreer je om te kunnen reageren.