Varkenshouderij

Nieuws 1331 x bekeken

Franse varkensprijs hoogste in 20 jaar

Plérin – De gemiddelde basisprijs voor varkens op de Franse veiling Marché du Porc Breton is afgelopen jaar uitgekomen op €1,454 per kilo. Dat is 11 procent hoger dan in 2011 en het hoogste niveau sinds 1992.

Dat zegt het marktbestuur van de veiling die als referentiekader voor de Franse varkensmarkt geldt.

Volgens de MPB is die hoge prijs te danken aan 'de confrontatie tussen een dalend aanbod in Frankrijk en Europa tegenover een wereldwijde vraag die nog steeds blijft toenemen'. In Plérin werd de hoogste notering van vorig jaar, €1,736, bereikt op 20 september. Het jaar werd op de veiling van oudejaarsdag afgesloten met een prijs van €1,403.

Het ministerie van landbouw in Parijs heeft net bekend gemaakt dat de gemiddelde opbrengst voor varkenshouders vorig jaar op 46.700 euro lag, dat is 30 procent meer dan in 2011. Het grootste deel van die hogere ontvangsten is echter direct weer opgeslokt door de toegenomen kosten voor voer, aldus het marktbestuur in Plérin. ''Als zich een nieuwe cyclus van kostenstijgingen voor voer voordoet, dan zal de varkensprijs duurzaam op een veel hoger niveau moeten liggen dan het huidige.'' Op de varkensveiling in Bretagne, die twee keer per week wordt gehouden, wordt ongeveer 15 procent van alle Franse varkens verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.